24.03.2023  |  Branchenyt

Dachsers vækst tager endnu et stort skridt fremad

Indhold fra partner Hvad er dette?

Dachser genererer en milliard euro ekstra i omsætning og planlægger investeringer til en værdi af mere end 300 millioner euro. For regnskabsåret 2022 rapporterer logistikudbyderen Dachser en omsætning på 8,1 milliarder euro. Det er en stigning på 14,9 procent, hvilket betyder, at virksomheden præsterer tocifret vækst for andet år i træk.

Et højt niveau af ekspertise inden for logistik, service af høj kvalitet samt pålidelighed udgjorde grundlaget for Dachsers succes sidste år. "Vi er ved at rykke op i en ny liga," udtaler Burkhard Eling, Dachsers CEO, på virksomhedens årlige pressekonference i München. "Vores kunder sætter pris på den robusthed, vi tilfører til deres forsyningskæder, og det belønner de os for. I dag opfatter vores kunder i stigende grad Dachser som deres partner inden for globalt forbundne løsninger og konsulent for optimerede forsyningskæder."

De vigtigste årsager til væksten var derudover forsyningskæders tilbøjelighed til at blive ramt af forstyrrelser samt kapacitetsknaphed, som førte til høje prisniveauer på markedet. I september 2022 begyndte der et skifte fra økonomisk højkonjunktur inden for logistik til en tydelig normalisering af branchen med faldende antal forsendelser og fragtrater, især med hensyn til luft- og søfragt. I løbet af året som helhed transporterede Dachser 81,1 millioner forsendelser (en nedgang på 2,9 procent) med en samlet vægt, som var den samme som sidste år, nemlig 42,8 millioner tons.

Forretningsudviklingen i detaljer

Dachsers forretningsområde Road Logistics – som omfatter transport og oplagring af industrivarer og forbrugsgoder (European Logistics) og fødevarer (Food Logistics) – opnåede en omsætningsfremgang på 14,2 procent til 5,7 milliarder euro i 2022. Tonnagen steg en smule med 0,4 procent, mens antallet af forsendelser faldt med 2,8 procent i en situation præget af høje brændstof- og energipriser og voksende tilbageholdenhed blandt forbrugerne.

På forretningsområdet European Logistics voksede omsætningen med 13,4 procent, hvilket stort set svarer til væksten i 2021. I modsætning hertil faldt antallet af forsendelser med 3,5 procent. Tonnagen var uforandret på 30,0 millioner tons. Forretningsområdet Food Logistics oplevede betydelig vækst i 2022 med en omsætningsfremgang på 17,1 procent. Som følge af det efterslæb, der skulle indhentes, da coronarestriktionerne blev ophævet, var der små stigninger i både antallet af forsendelser (1,8 procent) og tonnage (1,1 procent) for dette forretningsområde. Dachser Food Logistics genererede en omsætning på 1,3 milliarder euro i det seneste regnskabsår og er dermed fortsat en stabil og pålidelig søjle i forretningsmodellen.

Efter den ekstraordinære omsætningsvækst i 2021 sikrede sidste års større kapacitet inden for sø- og luftfragt og den haltende vækst i Kina, at fremgangen for forretningsområdet Air and Sea Logistics endte på et lavere niveau. Her sluttede Dachser året af med en stigning i omsætningen på 16,7 procent fra 2,1 milliarder til 2,4 milliarder euro, selvom antallet af forsendelser faldt med i alt 7,3 procent.

"Under coronaviruspandemien øgede vores sø- og luftfragtforretning sin profil betydeligt," fortsatte Burkhard Eling. "Medvirkende faktorer var udvidelsen af LCL-stykgodssegmentet inden for søfragt og charternetværket for luftfragt, hvor der alene sidste år blev gennemført 260 flyvninger. Vores kunder sætter pris på den høje grad af integration mellem vores tjenester – til lands, til vands og i luften. Det er et USP, som vi vil styrke yderligere i fremtiden."

Inden for kontraktlogistik udviklede forretningen sig meget positivt. I 2022 tilbød Dachser sine kunder inden for kontraktlogistik 2,7 millioner pallepladser, ca. 152.000 flere end året før. Virksomheden har i øjeblikket 163 lagerlokationer på fire kontinenter og planer om at tilføje yderligere 14 faciliteter i 2023.

I 2022 voksede antallet af nye medarbejdere over hele verden med omkring 1.100 personer til i alt 32.850. Den høje egenkapitalandel på mere end 60 procent sætter Dachser i stand til at fortsætte med at investere betydeligt i digitalisering, klimaindsatsen, sine medarbejdere og udvidelsen af sit netværk, selv i økonomisk hårde tider.

Burkhard Eling oplyste, at virksomheden vil fortsætte på den valgte kurs i 2023, og meddelte, at ledelsen planlægger at investere over 300 millioner euro i 2023 oven i de 196 millioner euro, der blev investeret i 2022. Dachser har allerede taget hul på det nye år med opkøbet af den hollandske fødevarelogistikvirksomhed Müller og sø- og luftfragtspeditøren ACA International, der har hovedsæde i Melbourne i Australien.

Året er kommet roligt fra start med forholdsvis lave transportmængder, men Dachser ser ingen grund til bekymring. "Efter to år med ekstraordinær omsætningsvækst, men også ekstraordinære udfordringer for de teams, der står for driften, forventer vi nu at vende tilbage til lidt mere normale forhold inden for logistikken og i vores forretning her i 2023," tilføjede Burkhard Eling i München.

Mere fra DACHSER Intelligent Logistics

DACHSER Intelligent Logistics

www.dachser.dk

Til rådighed for dig. Overalt i Europa. Fremragende logistikservices i et af verdens stærkeste transportnetværk. Så standardiseret som muligt. Så individuelt som nødvendigt. Kundespecifik, højeffektiv og unikt integreret - det er intelligent logistik fra DACHSER.

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere