06.10.2020  |  IT

Cyberangreb nummer to på én uge rammer søfartsindustrien

Et cyberangreb på IMO den 1. oktober er det andet til at ramme søfartsindustrien på en uge. Angreb på IT-systemerne skaber i bedste tilfælde forstyrrelser og forsinkelser i havnene. I værste tilfælde vil det få større konsekvenser for verdenshandlen, der er stærkt afhængige af skibstransporten.

FN-agenturet International Maritime Organization udmeldte torsdag at organisationen havde været udsat for et cyberangreb, der påvirkede dens hjemmeside, interne systemer og web-baserede services. Det er det andet angreb på en uge i søfartsindustrien, skriver Supply Chain Brain. Det første kom tidligere på ugen mod franske containertransportvirksomhed og rederi CMA CGM.  

Angrebene skaber bekymring i branchen, der forsøger at håndtere den uventede efterspørgsel under coronapandemien, samt forbereder sig på øgede aktivitet frem mod jul.

Udsat overfor ransomware

Et 2017-cyberangreb A.P.Møller-Mærsk fik folks øjne op for, hvad konsekvenserne af cyberangreb kan være for den enkelte virksomhed, søfarsindustrien og verdenshandlen som helhed.

”Hvis kystbaserede systemer ikke er tilgængelige til at booke containere, kan skibe ikke læsse på og genere indtægter. Målrettede angreb mod rederier er derfor lukrative for ransomware operatører”, siger Ken Munro, en sikkerhedsspecialist ved Pen Test Partners, et cybersikkerhedsfirma med kunder i den maritime industri.

Læs også: Rapport: Cybertrusler udgør faktisk kun 10 procent af verdens supply chain disruptions

Angrebet på Mærsk endte med at koste virksomheden 300 millioner amerikanske dollars. Det svarer til næsten to milliarder danske kroner.

Det er endnu ikke til at sige om de seneste angreb vil få generelle, dybe konsekvenser for verdenshandlen, eller det blot vil være en mindre forstyrrelse. Men i en tid, hvor forsyningskæder forsøger at komme tilbage til normal ovenpå coronapandemien, er rederierne særligt udsatte.

Kilde: Supply Chain Brain 

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere