Coronapandemien afslører de svage led i forsyningskæden

Et af de svage led viser sig overraskende nok at være de store ERP-systemer. Moderne globale forsyningskædes dataflows er for komplekse. Der er er brug for mere fleksibilitet i ERP-systemerne. Gartner kalder det ’composable business’. Andre kalder det byg-selv-ERP.

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”, fortæller Linda Lindborg. Foto: Boomi..

02.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Mange forsyningskæder har haft det hårdt under corona. Historier om tomme hylder i supermarkeder og på lagre har f.eks. været en påmindelse om forsyningskædens skrøbelige karakter. Usikre leveringstider, mangel på chauffører og mere papirarbejde er blandt de kendte udfordringer.

Ifølge Accenture har 75 procent af alle virksomheder oplevet en eller anden form for disruption i løbet af nedlukningen. Et af de helt store problemer, virksomhederne har måttet slås med, er at få deres it-systemer til at spille sammen. Her burde de store ERP-systemer, der allerede har flettet salg, økonomi og lager-systemer med mere sammen, have været nok til, at virksomhederne kunne styre deres forsyningskæde. Men det har ikke været tilfældet for som virksomheder som Lidl, Nike og chokolade-fabrikanten Hershey.

”Problemet ligger selvfølgelig i, at forsyningskæden er en særdeles kompleks størrelse. Dels er der produktion af varer, dernæst distribution. En tanker kan sidde fast i Suez-kanalen, og hermed sætte hele forsyningskæden over styr. Når butikskæder og produktionsvirksomheder opererer med ’just-in-time’ leveringer, skal der ikke gå særlig meget galt, før der mangler varer på hylderne”, fortæller Linda Lindborg, der er salgsansvarlig for Boomi i Danmark og Norge.

Nye digitale processer på vej
Coronapandemien har besværliggjort det hele. Men den har ifølge Linda Lindborg også accelereret udrulning af nye digitale processer, der skal understøtte forretningen på mange måder.

”Ifølge IDCs analysechef Tom Seal har virksomheder med ældre ERP-systemer haft svært ved at følge med i den digitale transformation, som har været rettet mod at transformere både forretning og teknologi. Her har nogle virksomheder fokuseret på at digitalisere fra kanten af virksomheden ud mod omverdenen, mens andre har fokuseret på smartere processer inde i virksomheden. Uanset fokus, er virksomhederne afhængige af velfungerende ERP-systemer”, fortæller hun.

Og netop her ligger problemet for de mange, som slås med rigide ERP-systemer, der er bygget til en anden tid, hvor data ligger låst i data-siloer i stedet for at blive brugt aktivt på smartere måder. Tom Seal peger på, at ERP-systemer er bygget efter et behov for at kunne udføre kontrol, mens det forretningen i dag har brug for er fleksibilitet.

Læs også: Du skal både bruge EDI og API i din b2b-integration

Moderne integration kan meget
Det samme mener analysevirksomheden Gartner, der, ligesom Tom Seal, peger på det store skifte mod behovet for fleksibilitet, som Gartner kalder ’composable business’; altså at virksomheder i høj grad har brug for frit at kunne vælge mellem de bedste it-løsninger, der findes derude og samle dem på den måde, der passer til deres forretning.

Netop dette er umuligt med rigide ERP-systemer, men er blevet muligt med moderne integrationsplatforme, hvor man nemt kan integrere systemer, processer og data, som man ønsker. Sker det, kan virksomhederne få dét, de så gerne vil have: hurtig omstillingsevne, agilitet, bedre orkestrering af systemer og større modstandsdygtighed.

”Mens alle større virksomheder er komplekse størrelser, kan du gange dette mange gange, når vi taler forsyningskæder. Simpelthen fordi der her er så mange elementer, der skal kobles sammen og spille sammen, for at det hele kører. Her har it-cheferne to valg. De kan enten fortsætte med den eksisterende opsætning eller selv sammensætte på kryds og tværs ved hjælp af moderne integrationsplatforme og dermed opnå den efterspurgte fart og fleksibilitet”, fortæller Linda Lindborg.

Læs også: It-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Mange vil byg-selv-ERP
I Boomis egen undersøgelse af virksomheders it-modernisering ”Innovators shift to composable ERP”, viser det sig da også, at denne byg-selv-tankegang allerede er blevet til strategi. Her har:

• 37 procent af produktionsvirksomhederne allerede implementeret en byg-selv, ’composable ERP-strategi’,
• 43 procent er i gang med at implementere,
• 15 procent har planlagt det, mens kun
• 5 procent ingen planer har i den retning.

For detailhandlen tegner sig samme billede. Her har:
• 27 procent allerede implementeret byg-selv-ERP, mens
• 46 procent er i gang med implementering,
• 17 procent har planer om det, og
• 9 procent ingen planer har i den retning.

”Uanset hvilken løsning en virksomhed vælger, er det klart, at udfordringerne med både ERP-system og forsyningskæde skal håndteres”, fortæller Linda Lindborg og supplerer:

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup