Coronapandemien afslører de svage led i forsyningskæden

Et af de svage led viser sig overraskende nok at være de store ERP-systemer. Moderne globale forsyningskædes dataflows er for komplekse. Der er er brug for mere fleksibilitet i ERP-systemerne. Gartner kalder det ’composable business’. Andre kalder det byg-selv-ERP.

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”, fortæller Linda Lindborg. Foto: Boomi..

02.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Mange forsyningskæder har haft det hårdt under corona. Historier om tomme hylder i supermarkeder og på lagre har f.eks. været en påmindelse om forsyningskædens skrøbelige karakter. Usikre leveringstider, mangel på chauffører og mere papirarbejde er blandt de kendte udfordringer.

Ifølge Accenture har 75 procent af alle virksomheder oplevet en eller anden form for disruption i løbet af nedlukningen. Et af de helt store problemer, virksomhederne har måttet slås med, er at få deres it-systemer til at spille sammen. Her burde de store ERP-systemer, der allerede har flettet salg, økonomi og lager-systemer med mere sammen, have været nok til, at virksomhederne kunne styre deres forsyningskæde. Men det har ikke været tilfældet for som virksomheder som Lidl, Nike og chokolade-fabrikanten Hershey.

”Problemet ligger selvfølgelig i, at forsyningskæden er en særdeles kompleks størrelse. Dels er der produktion af varer, dernæst distribution. En tanker kan sidde fast i Suez-kanalen, og hermed sætte hele forsyningskæden over styr. Når butikskæder og produktionsvirksomheder opererer med ’just-in-time’ leveringer, skal der ikke gå særlig meget galt, før der mangler varer på hylderne”, fortæller Linda Lindborg, der er salgsansvarlig for Boomi i Danmark og Norge.

Nye digitale processer på vej
Coronapandemien har besværliggjort det hele. Men den har ifølge Linda Lindborg også accelereret udrulning af nye digitale processer, der skal understøtte forretningen på mange måder.

”Ifølge IDCs analysechef Tom Seal har virksomheder med ældre ERP-systemer haft svært ved at følge med i den digitale transformation, som har været rettet mod at transformere både forretning og teknologi. Her har nogle virksomheder fokuseret på at digitalisere fra kanten af virksomheden ud mod omverdenen, mens andre har fokuseret på smartere processer inde i virksomheden. Uanset fokus, er virksomhederne afhængige af velfungerende ERP-systemer”, fortæller hun.

Og netop her ligger problemet for de mange, som slås med rigide ERP-systemer, der er bygget til en anden tid, hvor data ligger låst i data-siloer i stedet for at blive brugt aktivt på smartere måder. Tom Seal peger på, at ERP-systemer er bygget efter et behov for at kunne udføre kontrol, mens det forretningen i dag har brug for er fleksibilitet.

Læs også: Du skal både bruge EDI og API i din b2b-integration

Moderne integration kan meget
Det samme mener analysevirksomheden Gartner, der, ligesom Tom Seal, peger på det store skifte mod behovet for fleksibilitet, som Gartner kalder ’composable business’; altså at virksomheder i høj grad har brug for frit at kunne vælge mellem de bedste it-løsninger, der findes derude og samle dem på den måde, der passer til deres forretning.

Netop dette er umuligt med rigide ERP-systemer, men er blevet muligt med moderne integrationsplatforme, hvor man nemt kan integrere systemer, processer og data, som man ønsker. Sker det, kan virksomhederne få dét, de så gerne vil have: hurtig omstillingsevne, agilitet, bedre orkestrering af systemer og større modstandsdygtighed.

”Mens alle større virksomheder er komplekse størrelser, kan du gange dette mange gange, når vi taler forsyningskæder. Simpelthen fordi der her er så mange elementer, der skal kobles sammen og spille sammen, for at det hele kører. Her har it-cheferne to valg. De kan enten fortsætte med den eksisterende opsætning eller selv sammensætte på kryds og tværs ved hjælp af moderne integrationsplatforme og dermed opnå den efterspurgte fart og fleksibilitet”, fortæller Linda Lindborg.

Læs også: It-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Mange vil byg-selv-ERP
I Boomis egen undersøgelse af virksomheders it-modernisering ”Innovators shift to composable ERP”, viser det sig da også, at denne byg-selv-tankegang allerede er blevet til strategi. Her har:

• 37 procent af produktionsvirksomhederne allerede implementeret en byg-selv, ’composable ERP-strategi’,
• 43 procent er i gang med at implementere,
• 15 procent har planlagt det, mens kun
• 5 procent ingen planer har i den retning.

For detailhandlen tegner sig samme billede. Her har:
• 27 procent allerede implementeret byg-selv-ERP, mens
• 46 procent er i gang med implementering,
• 17 procent har planer om det, og
• 9 procent ingen planer har i den retning.

”Uanset hvilken løsning en virksomhed vælger, er det klart, at udfordringerne med både ERP-system og forsyningskæde skal håndteres”, fortæller Linda Lindborg og supplerer:

”De omvæltninger, som coronapandemien har medført, har fuldstændig forstyrret de just-in-time-processer, som så mange producenter og detailhandlere har brugt. Javel, det har nok ført til massive lagerbesparelser, men svaghederne i processen er blevet alt for tydelige”.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online