11.01.2016  |  Branchenyt

Containerbranchen kan tabe milliarder i 2016

Ifølge en rapport fra konsulentfirmaet Drewry kan se den internationale containershippingbranche se frem til et samlet tab på op mod 35 mia. kr. i 2016. Fragtraterne og en generel overkapacitet er de afgørende faktorer.

Mindst 5 milliarder dollars (knap 34,5 mia. kr.). Det er det sammenlagte tab, den internationale containershippingindustri kan se frem til i løbet af 2016, ifølge en rapport fra konsulentfirmaet Drewry Shipping Consultants Ltd. Det skriver Wall Street Journal.

Læs også: Presset Mærsk overvejer opkøb

De to største faktorer bag den lettere deprimerende forudsigelse er dels fragtraterne, og dels et simpelt spørgsmål om udbud og efterspørgsel, der ikke matcher hinanden pt.

Priserne for containershipping faldt med op mod ni procent i 2015 (det er endnu ikke præcist opgjort), og det fald forudser Drewry vil fortsætte, om end i et lidt lavere tempo. Ved udgangen af 2015 lå spotraterne på store ruter som Asien til den amerikanske vest- og østkyst på det laveste niveau siden 2009, hvor finanskrisen havde slået bunden ud af markedet.

Det sker på trods af, at fragtmængderne mellem Asien og USA er voksende, og er ifølge Drewry et billede på det øgede kamp på markedet og det forventede ryk i gods fra vest til øst, når den udvidede Panamakanal åbner senere på året. Også på ruten mellem Asien og Nordeuropa har priserne været historisk lave.

Fragtraterne er faldet i et tempo der gør, at Drewry tror en ’ny og bekymrende trend’ er gået op for de oceangående shippingselskaber. Ifølge konsulentfirmaets seneste data er selskaberne nemlig ikke længere i stand til at minimere sine omkostninger hurtigt nok i forhold til de faldende fragtpriser. Kombineret med at man forventer, at den ligeledes faldende oliepris, der sidste uge ramte sit laveste niveau i 11 år og ellers har været med til at modvirke shippernes tab, har ramt bunden, vil det føre til yderligere økonomisk pres.

Kapacitet skal reduceres yderligere
I et forsøg på at modvirke de faldende rater har shippingvirksomhederne reduceret antallet af ture og dermed den samlede kapacitet på flere store øst-vest-ruter i de sidste tre måneder af 2015, men det har ifølge Drewry slet ikke været nok. Læsningsprocenten i begyndelsen af oktober 2015 var således kun på 85 procent sammenlignet med 94 på samme tidspunkt i 2014.

Branchens store udfordring i 2016 bliver derfor at tage flere initiativer for at stabilisere priserne, hvilket reelt vil sige at lægge flere skibe op, idet de forudsete konsolideringer på markedet (opkøb og fusioner) ikke vil kunne gøre det alene, ligesom indsættelsen af større fartøjer, såsom Mærsk Lines Triple E-skibe, heller ikke vil være nok i sig selv.

Læs også: Containerbranchen går trange tider i møde

I en udtalelse til sit firmas hjemmeside sammenligner director of container research hos Drewry, Neil Dekker, den nuværende situation med 2009, hvor en kapacitet på 1,3 mio. TEU blev taget ud af en betydeligt mindre flåde, primært fordi rederierne simpelthen løb tør for penge. Så galt står det ikke til endnu, men to-tre kvartaler mere med faldende indtægter kan få andelen af ’tørlagte’ skibe til at stige betragteligt. I slutningen af 2015 lå knap fem procent, svarende til ca. 1 mio. TEU, af den globale containershippingflåde stille.

Forecastingrapporten kan købes her.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere