09.10.2020 | Planlægning
Britiske virksomheder er allerede presset grundet covid-19 – nu skal de også forberede sig til Brexit
Coronavirus har skabt en global økonomisk krise. De britiske virksomheder har ligesom deres europæiske kollegaer tømt reservedepoterne for at holde sig kørende hen over foråret. Det gør dem ude af stand til at forberede sig ordentligt på, at Brexit nu formentlig reelt kommer til at ske.
Storbritannien og EU sidder stadig fast i forhandlinger om et nyt økonomisk forhold, hvor en aftale skal falde på plads senest oktober. Arkivfoto.
Siden briterne i 2016 i en folkeafstemning stemte for at melde sig ud af den Europæiske Union, har der været adskillige deadlines i forhandlingerne mellem unionen og den britiske regering. Til hver deadline har de britiske virksomheder skulle forberede sig på at håndtere konsekvenserne ved et Brexit – forberedelser, der er ressourcekrævende for dem.
Nu ser Brexit endelig ud til at gå igennem efter nytår, og så står britiske virksomheder samtidig med konsekvenserne af en global pandemi i hænderne. Derfor tøver de nu med at opbygge deres lager inden Brexit. Men det er et problem for den britiske regering, hvis de ikke kan få landets erhvervsliv til at foretage de forberedelser, der skal til for at sikre Storbritannien efter skilsmissen med EU, skriver Supply Chain Brain.
”Johnson og Gove (henholdsvis britisk premierminister og leder af brexit-planlægningen red.) skal overtale folk til at forstå, at det virkelig sker denne gang”, siger John Glen, økonom ved CIPS, over telefon til Supply Chain Brain. ”Virksomheder oplever dobbelt modstand ved at skulle håndtere covid-19, samtidig med at skulle forberede sig til juletiden og potentielt Brexit”.
Læs også: Britisk regering haster for at færdiggøre Brexit-grænseplaner
Storbritannien og EU sidder stadig fast i forhandlinger om et nyt økonomisk forhold, hvor en aftale skal falde på plads senest oktober. Uden en aftale skal Storbritannien handle med sin største handelspartner på baggrund af WTO-regler, hvilket betyder told og kvoter på handel. Det vil forværre den økonomiske nedtur forårsaget af coronavirussen. Virksomheder møder dog en ny burde efter nytår, selv hvis en aftale falder på plads, idet toldpapirer og yderligere lovgivningsmæssige godkendelser vil blive krævet for at handle med EU.
Risikoen er en stor mangel på varer omkring og efter nytår, hvis ikke virksomheder oplagrer de nødvendige varer.
Kilde: Supply Chain Brain
- KCP
Branchenyt

ROCKWOOL med blandt mest bæredygtige virksomheder
ROCKWOOL er placeret på en flot 16.-plads på Top 100-listen over verdens mest bæredygtige virksomheder. En liste, der netop er udsendt af Corporate Knights. Samtidig tildeles den danske stenuldsproducent også en førsteplads blandt producenter af byggematerialer.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Schneider Electric blandt verdens mest bæredygtige
For 12. år i træk optræder Schneider Electric på det internationale forskningsmagasin Corporate Knights’ liste over verdens mest bæredygtige virksomheder, hvor de er med i top-10. I kategorien ”industrikonglomerat” løber Schneider Electric med førstepladsen. Schneider Electric er den eneste virksomhed i sin kategori, der har formået at være på listen hvert år siden 2012.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.