09.10.2020  |  Planlægning

Britiske virksomheder er allerede presset grundet covid-19 – nu skal de også forberede sig til Brexit

Coronavirus har skabt en global økonomisk krise. De britiske virksomheder har ligesom deres europæiske kollegaer tømt reservedepoterne for at holde sig kørende hen over foråret. Det gør dem ude af stand til at forberede sig ordentligt på, at Brexit nu formentlig reelt kommer til at ske.

Siden briterne i 2016 i en folkeafstemning stemte for at melde sig ud af den Europæiske Union, har der været adskillige deadlines i forhandlingerne mellem unionen og den britiske regering. Til hver deadline har de britiske virksomheder skulle forberede sig på at håndtere konsekvenserne ved et Brexit – forberedelser, der er ressourcekrævende for dem.

Nu ser Brexit endelig ud til at gå igennem efter nytår, og så står britiske virksomheder samtidig med konsekvenserne af en global pandemi i hænderne. Derfor tøver de nu med at opbygge deres lager inden Brexit. Men det er et problem for den britiske regering, hvis de ikke kan få landets erhvervsliv til at foretage de forberedelser, der skal til for at sikre Storbritannien efter skilsmissen med EU, skriver Supply Chain Brain.

”Johnson og Gove (henholdsvis britisk premierminister og leder af brexit-planlægningen red.) skal overtale folk til at forstå, at det virkelig sker denne gang”, siger John Glen, økonom ved CIPS, over telefon til Supply Chain Brain. ”Virksomheder oplever dobbelt modstand ved at skulle håndtere covid-19, samtidig med at skulle forberede sig til juletiden og potentielt Brexit”.

Læs også: Britisk regering haster for at færdiggøre Brexit-grænseplaner

Storbritannien og EU sidder stadig fast i forhandlinger om et nyt økonomisk forhold, hvor en aftale skal falde på plads senest oktober. Uden en aftale skal Storbritannien handle med sin største handelspartner på baggrund af WTO-regler, hvilket betyder told og kvoter på handel. Det vil forværre den økonomiske nedtur forårsaget af coronavirussen. Virksomheder møder dog en ny burde efter nytår, selv hvis en aftale falder på plads, idet toldpapirer og yderligere lovgivningsmæssige godkendelser vil blive krævet for at handle med EU.

Risikoen er en stor mangel på varer omkring og efter nytår, hvis ikke virksomheder oplagrer de nødvendige varer.

Kilde: Supply Chain Brain 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere