35 britiske detailvirksomheder siger fra overfor slaveri i supply chain
Marks and Spencer, Tesco og Co-op er blandt de 35 virksomheder, der har underskrevet en fælles opsang til den britiske regering. Heri forlanger man, at der oprettes et register, hvor det tydeliggøres, om virksomheder overholder de moderne regler for tvangsarbejde i forsyningskæden.
35 virksomheder i England er gået sammen om en opfordring til regeringen. Tanken er, at der skal oprettes et offentligt register, hvor virksomhedernes indsats mod tvangsarbejde og moderne slaveri fremgår. Her vil det altså tydeliggøres, hvis nogen ignorerer eller bryder anti-slavery reglerne i dele af forsyningskæden. Stormagasinet Marks & Spencer samt supermarkedskoncerne Tesco og Co-op er blandt nogle af de store detailhandlere, der har underskrevet erklæringen. Det oplyser edie.net.
Lige nu dikterer the Modern Slavery Act, der er et regelsæt udformet i 2015, at alle virksomheder med en årlig omsætning på 36 millioner pund eller derover skal offentliggøre årlige statements om, hvad de gør for at bekæmpe tvangsarbejde i deres forsyningskæder.
Men ifølge blandt andet skoforhandleren Clarcks og British Retail Consortium har manglende konsekvenser og forening på området betydet, at flere virksomheder har set stort på reglerne. Og det bekræfter seneste tal fra Office for National Statistics and non-profit Corporate Responsibility. Ifølge deres oplysninger levede 43 ud af 100 børsnoterede FTSE virksomheder i 2017 ikke op til kravene i loven.
Læs også: Slaveri i supply-chain er stadig en risiko i 2018
Det forsøger man med et kollektivt opråb at lave om på ved at få regeringen opad stolen.
"På trods af imponerende handling fra nogle virksomheder og sektorer har overholdelsen af lovens §54 været svag. Det er vores opfattelse at ved at pålægge et centralt statsstøttet arkiveringspunkt for moderne slaveriudtalelser, vil et fælles registreringsregister gøre det lettere at overholde", lyder det i erklæringen.
Med Marks & Spencer som frontløber er flere britiske virksomheder gået ind i kampen mod at udrydde al tvangsarbejde i forsyningskæderne. Stormagasinet har blandt andet forsøgt at opfordre andre i branchen til at tage samme standpunkter ved at udvikle et værktøjssæt til at håndtere moderne slaveri i forsyningskæden og sammentænke etik og erhverv.
Læs også: Twinings fortsætter ansvarlighedsarbejde i forsyningskæden
Derudover bliver kædens medarbejdere trænet i at spotte tegn på slaveri og håndtere en sådan situation, hvis den opstår. Adskillige håndhævelsesagenturer er også tilknyttet alle de lande, hvor M & S operer.
Alle disse tiltag betyder, at Marks & Spencer sidste år fik en topplacering blandt de 100 FTSE-firmaer.
- EST