25.02.2021  |  Innovation

Brændstof – ikke skibsbyggeri – er den største hæmsko for Mærsks grønne eventyr

Mærsk er hoppet med på bæredygtighedsvognen og sætter nu tempoet op på den grønne omstilling. Logistikgiganten lancerer en CO2-neutral liner allerede i 2023. Det kræver både anderledes bygget skibe, men også helt nye typer brændstoffer, som ikke er helt billige.

”Vores ambition om at have en CO2-neutral flåde i 2050 var et moonshot – næsten utænkeligt – da vi annoncerede det i 2018. I dag ser vi det som et udfordrende, men samtidig muligt mål at nå”, siger Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk, i en pressemeddelelse.

Anledningen er, at Mærsk netop har annonceret, at den første CO2-neutrale liner kommer til at sejle verdenshavene i 2023. Dermed bliver et af virksomhedens grønne 2030-mål opnået hele syv år før tid.

Det andet mål gør på at reducere emissionerne fra shipping med 60 procent. For at nå dette mål bygger Mærsk alle fremtidige skibe med muligheden for at sejle på bæredygtige brændstoffer.

Sjældne, men nødvendige brændstoffer

Selvom den bæredygtige liner har mulighed for at sejle på lavsvovlsolie, så er planen, at skibet fra dag ét kun skal bruges enten kulstof-neutralt e-methanol eller det bæredygtige bio-methanol.

Indtil videre er der dog ikke et marked for disse bæredygtige brændstoffer. Derfor er produktionen og indkøbet af dem den største udfordring for Mærsk lige nu.

”Det bliver en væsentlig udfordring at indkøbe tilstrækkelig mængde CO2-neutral methanol indenfor tidsrammen for lanceringen af den her teknologi”, fortæller Henriette Hallberg Thygesen, der er adm. direktør for Fleet & Strategic Brands hos A.P. Møller – Mærsk.

Læs også: Mærsk hjælper Nordamerika med import af millioner af værnemidler

Hvis de nye bæredygtige skibe skal blive en succes, kræver det altså et stærkt samarbejde med brændstofsproducenter såvel som udviklere af teknologien, hvis produktionen skal nå op i stor nok skala hurtigt nok, mener Mærsk.

Overfor Berlingske beskriver Mærsks chef for den grønne omstilling Morten Bo Christiansen, hvordan Mærsk kun regner med, at byggeriet af skibet bliver marginalt dyrere end normalt. En række praktiske udfordringer omkring håndtering og sikkerhed ved det nye brændstof er Mærsk også tryg ved nok skal blive håndteret i tide. Det er dermed indkøbet af de nødvendige brændstoffer, som er den største udfordring på vejen.

”Den kæmpe udfordring er at få produceret store nok mængder metanol, som vi kan stå på mål for, er CO2-neutralt. Det kaster vi os nu ind i. Jeg kan ikke garantere dig, at det lykkes. Men nu prøver vi,” udtaler Morten Bo Christiansen til Berlingske.

Læs også: Det Blå Danmark skal stadig være klimaneutralt i 2050

Heldigvis oplever Mærsk at flere og flere kunder efterspørger bæredygtige løsninger – og flere er villige til at betale ekstra for at det kan lykkedes med grøn methanol.

”I 2018 gik snakken med kunderne primært på, at nye brændstoffer lød dyrt. I dag kommer flere og flere og siger, »I skal bare løse det her problem, færdig«. Det er simpelthen blevet et strategisk kernepunkt for os. Hvis vi ikke gør noget, står vi om ti år og er irrelevante”, afslutter Morten Bo Christiansen.

Kilde: Berlingske

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere