Biodiversitet er det næste CO2

Krise, klima, naturkatastrofer, voksende kompleksitet og uforudsigelige aftræksmønstre udfordrer forsyningskæderne. Nu skal vi også føje biodiversitet til listen.

“Sustainable Living Plan er en kompleks opgave, der kræver, at vi arbejder tæt sammen med regeringer, industriaktører og NGO’er”, fortæller Pier Luigi Sigismondi, der er Chief Supply Chain Officer hos Unilever. Foto: Unilever..

08.05.2012

SCM.dk

Hvad har biodiversitet dog med forretning og SCM at gøre? En hel del, hvis du spørger professor i supply chain strategi Richard Wilding fra Cranfield University og undersøgelsen ”The Economics of Ecosystems and Biodiversity” (TEEB), der er en del af et stort globalt forskningsprojekt initieret af G8, FN og en række udviklingsøkonomier.
”Biodiversitet er mangfoldigheden af planter, der igen er forudsætningen for mangfoldigheden af insekter, fugle og pattedyr. Erhvervslivets aktiviteter har kæmpestor effekt på biodiversitet, og biodiversitet har kæmpestor effekt på naturens levevilkår i almindelighed, ja man kan sige, at biodiversitet er en direkte indikation på, hvor sund naturen er”, fortæller Richard Wilding og supplerer: ”Virksomheder påtager sig i stigende grad et ansvar for den sociale og miljømæssige omverden, og den effekt virksomheden skaber. CO2 står meget højt på de fleste virksomheders agenda, og eftersom verdens skove ifølge Stern-rapporten indeholder CO2-værdi for 3.8 trillioner US dollars, er der al mulig grund til at tage vare på biodiversiteten”.

”Der kan være gode muligheder i at tage højde for biodiversitet, når virksomheder forretningsudvikler”, fortæller Richard Wilding, der er professor i supply chain strategi ved Cranfield University. Foto: Privat optagelse..

Nyt stort punkt på CSR-agendaen
CO2, den globale opvarmning og klimatrusler løber i dag med hele opmærksomheden; men biodiversitet vil ifølge Richard Wilding og TEEB-rapporten på et tidspunkt blive det næste CO2 og blive en væsentlig del af virksomheders CSR- og samfundsansvarsindsats. Simpelthen fordi vores økosystemer er på vej til en efter en at bukke under og gradvis reducere biodiversiteten. Erhvervslivet har en stor aktie i denne udvikling og bliver derfor også nødt til at tage udviklingen alvorligt.
”De økonomiske konsekvenser af den faldende biodiversitet er betydelig, og der vil ske en acceleration i de kommende år, hvis vi fortsætter ”business as usual””, lyder det i forordet til TEEB-rapporten.

TEEB-rapporten fastslår fire tydelige tendenser:

  • Der er entydige vidnesbyrd om en global nedtur for biodiversiteten.
  • Den offentlige opmærksomhed på tabet af biodiversitet er stigende og påvirker forbrugerpræferencer og shoppingadfærd.
  • De finansielle servicesystemer begynder at stille nærgående spørgsmål til biodiversitet og økosystemer.
  • Offentlige og private virksomheder begynder at mærke truslen fra tab af biodiversitet.

Yderligere information

Hent mere information her:
• TEEB
• Video med Richard Wilding

Trusler – men også muligheder
”Der er gode grunde til at tage hensyn til biodiversitet seriøst og tage højde for det, når virksomheder udvikler forsyningskædestrategien. Der er mange trusselsbilleder, men husk på at der også er muligheder i perspektivet. Der kan være gode forretningsmuligheder i at tage højde for perspektivet, når virksomheder udvikler nye processer, forretningsmodeller, produkter og services”, fortæller Richard Wilding.
TEEB-rapporten opererer med begrebet ”økosystem services”, der er services med en direkte kobling til biodiversitet. Figur 2 viser eksempler på økosystem services og sammenhænge med både biodiversitet og eksempler på den økonomiske værdi, ydelserne repræsenterer. Figuren er et billede på, hvordan biodiversitet repræsenterer både trusler mod og muligheder for forretningsmæssig vækst.

Syv trin mod bedre biodiversitet
Richard Wilding anbefaler på basis af blandt andet TEEB-rapporten en handlingsplan med fire trin:
1. Kortlæg hvordan jeres forretning inklusive jeres leverandørnetværk påvirker biodiversiteten
2. Foretag en vurdering af trusler og muligheder for jeres forretning, der er faktisk masser af muligheder for, at en virksomhed kan bidrage til en styrket biodiversitet. Et eksempel: Lagerbygninger har store tagfalder, som kan opsamle regnvand og nære vådområder eller rekreative arealer.
3. Etabler målsætninger og målstyringssystemer til at måle indsatsen.
4. Integrer biodiversitet i virksomhedens risikostyring med det mål at undgå, minimere og/eller imødekomme risici. Cranfield University har udviklet et Biodiversity Risk Assesment Tool.
5. Se på mulighede for at udnytte økosystem services (Biodiversity and Ecosystem Services) i jeres forretning til at skabe effektiviseringer, nye produkter, nye markeder eller andet.
6. Integrer forretningsstrategi og evt. tiltag omkring økosystem services med virksomhedens bredere CSR-initiativer.
7. Etabler kontakter og samarbejder med interessefæller blandt kolleager, myndigheder, NGO’er og organisationer for at udvikle området.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

ESG i praksis – bæredygtighed gennem hele produktets livscyklus

21.02.2025SCM.dk

Salg/marketing og supply chain finder melodien

20.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Sustainability reporting from the soil of Iceland

19.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Nye muligheder med nye krav og standarder

18.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

17.02.2025Slimstock Nordic

Sponseret

Supply Chain Club 2025

14.02.2025SCM.dk

Truslen om globalt toldkaos ryster forsyningskæder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online