05.04.2013  |  Sourcing

Bedre arbejdsforhold hos Levi’s leverandører

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tøjmærket Levi Strauss & Co. vil integrere fabriksarbejdernes ve og vel i sin SCM.

En ny SCM-tilgang hos Levi Strauss & Co., der i sin tid opfandt de blå jeans, skal tage hensyn til trivslen hos de fabriksarbejdere, der fremstiller tøjet rundt omkring i den tredje verden.

Initiativet skal blandt andet koncentrere sig om sikre arbejdspladser, sundhed for fabriksarbejderne og deres familier samt uddannelse. Tiltagene skal i nær fremtid testes hos fem af Levi’s-leverandører i henholdsvis Cambodia, Bangladesh, Egypten, Haiti og Pakistan, oplyser Andrea Moffat, VP i NGO’en Ceres, der kæmper for bæredygtigt lederskab.

Kortlægning af fabriksarbejdernes behov
At lytte til de ansatte har ifølge Andrea Moffat været afgørende for initiativet. På hver fabrik er arbejderne således blevet spurgt om deres behov, arbejdsforhold, og om hvordan deres arbejdsplads og liv i det hele taget kan forbedres.

Selv om behovene varierer fra fabrik til fabrik, påviser den bagvedliggende undersøgelse af de arbejdsvilkår, som fabriksarbejderne har, mange sammenfaldende punkter: ordentlig løn, adgang til lægehjælp, bekæmpelse af diskrimination på arbejdspladsen og adgang til rent vand.

Tilfredshed som konkurrenceparameter
Ifølge Ceres er det et fællestræk blandt Levi’s leverandører, at de ser på tilfredse medarbejdere som et væsentligt konkurrenceparameter både for at tiltrække medarbejdere og blive blandt de foretrukne leverandører hos Levi’s.    

Men spørgsmålet er, hvor udbredt denne holdning er blandt leverandører i tøjindustrien. Og om de fine ord bliver omsat i konkret handling?

Der sker i nogen grad, ifølge Andrea Moffat, der som eksempel nævner en leverandør i Bangladesh, som er begyndt at forholde sig seriøst til, hvordan tilfredse medarbejdere kan gavne forretningen. Tøjfabrikken har iværksat flere initiativer såsom mad til gravide ansatte, gratis lægehjælp og gratis transport til og fra arbejde.

Tiltagene har ifølge Ceres haft positiv indflydelse på tøjfabrikkens omsætning, sygefravær og modvirket medarbejderstrejker.

Fordyb dig i den fulde rapport om Levi’s indsats (PDF)

- JKK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere