02.10.2019  |  Innovation

Automatiseringspris til Aalborg Universitetshospital

Ved den igangværende hi-messe i Herning har Aalborg Universitetshospital modtaget DIRA Automatiseringsprisen 2019 for en robotløsning til blodprøveautomation, der både højner patientsikkerheden og forbedrer arbejdsmiljøet.

En blodprøves rejse fra patient til laboratorie er ikke helt ukompliceret, for den lille forsendelse kræver de rette betingelser for ikke at blive ubrugelig. For at sikre at det ikke sker, har Aalborg Universitetshospital sammen med Intelligent Systems og LT Automation udviklet en automatiseret løsning, som i går blev hædret på årets hi Tech & Industry Scandinavia i Herning.

Læs også: Industri 4.0, automation, robotter og meget andet venter i Herning

DIRA Automatiseringsprisen 2019 er således blevet tildelt Klinisk Biokemisk Afdeling (KBA) på Aalborg Universitetshospital for en robotløsning til blodprøveautomation, der både højner patientsikkerheden og forbedrer arbejdsmiljøet.

Når en blodprøve ankommer til KBA bliver den automatisk pakket ud og håndteret af robotløsningen, så bioanalytikerne slipper for ensidigt gentaget arbejde. Hemmeligheden er Den intelligente Forsendelseskasse, som har indbygget temperaturovervågning og sporbarhed, der giver endnu mere sikkerhed ved analyseresultaterne.

Den øgede patientsikkerhed og tryghed i forbindelse med diagnosticering har vist sig allerede efter kort tids drift af systemet, hvilket man selvsagt sætter stor pris på i det nordjyske.

”Allerede nu efter ganske få uger må vi sige, at det er en kæmpe succes. Og vi regner med, at vi ikke bare bliver glade for det, men at det vil ændre nogle arbejdsgange til det bedre – med en bedre kvalitet for vores patienter”, siger ledende overlæge og ph.d. ved KBA, Annebirthe Bo Hansen.

Stort potentiale
Potentialet for årets robotopfindelse er kolossalt: Alene i Danmark udtages der i almen praksis over 21 mio. blodprøver om året til forsendelse til biokemiske afdelinger med henblik på analyse, og tallet stiger med ca. 7 procent om året. Alle disse prøver håndteres i dag manuelt – altså nu bortset fra i Aalborg.

Her opstod idéen til en intelligent forsendelseskasse tilbage i 2010, hvor medarbejdere på Aalborg Sygehus blev opfordret til at indsende idéer til nye robot- og automatiseringsløsninger. Siden da har LT Automation, Intelligent Systems og hospitalet arbejdet intenst med at realisere løsningen, som blev sat i drift på KBA i starten af 2019 og siden har kørt, som den skal.

Fra LT Automations side er robotentreprenør og grundlægger Lasse Thomsen glad over hæderen til opfindelsen, som han mener kan gøre en stor forskel, ikke bare medicinsk, men også erhvervsmæssigt:

”Vi vil udbrede konceptet med Den Intelligente Forsendelseskasse til hele sundhedssektoren. Det kan skabe mindst 15 nye jobs og øget eksport til hospitalssektoren i andre lande. Der er potentiale for at bruge denne løsning på 7.000 hospitaler i Europa og 20.000 hospitaler i Kina”, siger han.

Hos samarbejdspartneren Intelligent Systems, der i sin tid fik LT Automation med i udviklingen af løsningen, ser man ligeledes mange spændende perspektiver i Den Intelligente Forsendelseskasse:

Læs også: IDA: Automatisering indeholder milliardpotentiale

”Der er sket et stort ryk i bevidstheden om logistikkens betydning i hospitalssektoren. Da vi gik ind på markedet for 10 år siden, blev logistik blot opfattet som noget med portører og lastbiler. Men nu er alle ledelserne klar over, at logistik er nøglen til effektiviseringer. Alle hospitalsdirektører taler om logistik, og jeg håber, det er noget, vi har været med til at bidrage til”, siger CEO i Intelligent Systems, Niki Nicolas Grigoriou.

-AK

Denne artikel er en del af temaet I fokus: hi Tech & Industry Scandinavia 2019

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere