Industri 4.0, automation, robotter og meget andet venter i Herning
hi Tech & Industry Scandinavia 2019 starter i Herning i dag, i år med fokus på automation, robotter, Industri 4.0, den smarte virksomhed, 3D-teknologi og meget andet. Intern logistik har sin egen hal, og så skal der også uddeles en ny bæredygtighedspris.
Fra d. 1. til den 3. oktober danner Messecenter Herning for 55. gang rammen om hi Tech & Industry Scandinavia – eller bare hi-messen – og traditionen tro bliver de mange midtjyske kvadratmeter fyldt med teknologi, maskiner og løsninger i lange baner.
Årets temaer spænder bredt over emner som Industri 4.0, 3D-teknologi, automation og robotter, ligesom programmet byder på anerkendte keynote speakere og prestigefyldte prisuddelinger, der supplerer den vidtstrakte fremvisning af maskineri og løsninger.
Industri 4.0 er et af de emner, der ikke er til at komme uden om, mener Søren Peter Johansen, som er sekretariatsleder i DIRA - Dansk Robot Netværk, der er blandt messens samarbejdspartnere. Elementer fra Industri 4.0-konceptet implementeres af flere og flere virksomheder i Danmark, og Danmark står godt placeret internationalt i den industrielle digitalisering, vurderer han. Det er godt for vores konkurrenceevne.
”For det første betyder automation en erstatning af mennesker som arbejdskraft med maskiner. Sådan er det. Lønniveauet er højt i Danmark, så det er ganske enkelt en god forretning at øge automationsgraden. Et andet argument er skalering. Det er meget nemmere at opskalere en automatisk produktion. Det kan være dyrt at oplære nye folk til at løse en opgave, hvorimod man forholdsvis enkelt kan kopiere produktionslinjer”, pointerer Søren Peter Johansen.
Stribevis af robotter
Industri 4-0-virksomhederne vil være at finde under temaet Automation og robotter, der breder sig over fire haller (E, G, L og M), hvor de førende virksomheder på området vil præsentere en række nyheder, herunder alt fra komponenter og komplette løsninger til nye teknologier.
I de samme haller kan man som besøgende også finde stribevis af robotter, der ligesom det er tilfældet i industrien herhjemme også har øget sin tilstedeværelse på hi-messen. Ifølge DIRA er det samlede antal installerede industrirobotter pr. år i Danmark steget fra 288 enheder i 2003 til 774 enheder i 2017. Det svarer til en stigning på knap 169 procent.
”I Danmark er vi rigtig godt med målt på antal robotter. Hvis man ser bort fra auto- og elektronikbranchen, som vi stort set ikke har i Danmark, er vi faktisk i top tre i verden målt på antallet af robotter pr. industrimedarbejder”, forklarer Søren Peter Johansen.
På messen første dag, tirsdag, vil DIRA være vært for et alsidigt konferenceprogram ved arrangementet Production Denmark i Hal K. Onsdag overtager innovationsnetværket RoboCluster værtsrollen, mens området torsdag dedikeres til 3D-teknologi.
Masser af muligheder for 3D
På 3D-fronten sætter hi-messen nemlig alle sejl til i år og er gået sammen med Center For Industri (CFI) om at etablere et event med fokus på netop 3D-teknologien og dens produktgrupper, og hvor de besøgende kan få et indblik i teknologiens nye produktionsmæssige muligheder.
Udstillerne i 3D TECH spreder sig over Hal K og kommer til at dække teknologien bredt på forskellige produktområder, bl.a. printere, scanning og opmåling, ligesom programmet byder på en række oplæg med fokus på AM/3DP/3D-teknologi.
Intern logistik, underleverandører og en ny pris
Et af de områder, der får sin egen hal (hal H og en mindre del af hal L) på årets messe, er intern logistik. Her er der fokus på flow og samspil mellem processer, maskiner, data og mennesker, og på det digitale lag, der er dukket op i forsyningskæden, og som er i fuld gang med at revolutionere mulighederne for at skabe en effektiv logistik.
Virksomheder fokuserer i stigende grad på kernekompetencer, og flere outsourcer processer, komponenter og ydelser til underleverandører, der kan levere bedre og billigere. Derfor vil hallerne J og K blive fyldt op af underleverandører, som vil udstille alt fra produkter og delkomponenter over råvarer og halvfabrikata til jern, aluminium, metaller og plast.
Endelig bliver der også uddelt en ny pris på årets messe i form af hi Sustainable Development Award, der tager udgangspunkt i FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Læs mere om prisen og de fem nominerede her.