11.12.2018  |  Branchenyt

Antallet af tomme industribygninger er det laveste i mere end ti år

Det økonomiske opsving har givet så stor efterspørgsel, at der ikke har været udbudt færre lager- og produktionsbygninger siden 2008. Samtidig tordner lejepriserne opad, viser tal fra Ejendomstorvet.dk.

Der bliver stadig færre ledige lagerbygninger, logistikejendomme og fabrikshaller i takt med at beskæftigelsen stiger og erhvervslivet er i fremgang i kølvandet på opsvinget. Udbuddet af industrilokaler er nu nede på 1,9 procent, hvilket ikke er set lavere siden midten af 2008.

Det viser tallene i den seneste udgave af det kvartårlige Markedsindeks over udbudte erhvervslokaler, udgivet af Dansk Ejendomsmæglerforening i samarbejde med erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk og Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer ejere, udlejere og administratorer af ejendomme.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Lejeprisen på logistiklokaler stiger fortsat

”Der har ikke været bygget særligt meget under finanskrisen og i årene lige efter, og med det begrænsede udbud og stor efterspørgsel efter kvadratmeter stiger lejeniveauerne kraftigt. På landsplan ligger lejepriserne på lokaler udbudt via Ejendomstorvet.dk 12 procent højere end for et år siden og næsten 27 procent højere end for fem år siden”, siger Mikael Hartmann, bestyrelsesmedlem i Dansk Ejendomsmæglerforening og formand for erhvervsudvalget.

I øjeblikket er der udbudt lidt over 1.700 lejemål og industriejendomme til salg på Ejendomstorvet.dk. Lejeniveauerne ligger typisk på 525-600 kroner per kvadratmeter tæt på hovedstaden og omkring 300 kroner per kvadratmeter i Vestdanmark samt på Vest- og Sydsjælland inklusive Lolland-Falster.

Bygninger langt fra motorveje kan blive svære at afsætte
Ejendomstorvet.dk’s statistikker viste det hidtil laveste udbud af lager- og produktionslokaler med 1,3 procent i midten af 2007. Finanskrisen sendte udbuddet af ledige lokaler kraftigt opad i 2008 og de to næste år, men siden 2012 er andelen af udbudte lager- og industrilokaler faldet næsten uafbrudt kvartal for kvartal. Og sådan kan det måske fortsætte en stund endnu.

”På kort sigt kan udbuddet godt falde lidt mere, men det bliver svært at komme under 1,5 procent på landsplan. Nogle af de lokaler, som er tilbage, ligger fx langt fra motorveje og kan blive svære at afsætte. Men vi kan registrere meget stor efterspørgsel omkring Aarhus, Aalborg, København og Trekantområdet, og som ny tendens ser vi stor interesse for placeringer syd for Kolding langs motorvejene, så Trekantområdet nærmest vokser mod syd,” fortæller Stig Plon Kjeldsen, analysechef i Nybolig Erhverv.

Opgjort på landsdele er udbuddet af ledige lokaler lavest i Nordjylland med 1,3 procent, på Fyn samt på Vest- og Sydsjælland med 1,8 procent og i Vestjylland med 1,9 procent.

Hele landet har knap 103 millioner kvadratmeter lager-, logistik- og industribygninger. Omkring 70 procent ligger Vest for Storebælt med flest kvadratmeter i Sydjylland (19,4 mio.) og Østjylland (16,1 mio.) samt Nordjylland og Vestjylland (begge cirka 13 mio.).

Læs også: Laveste tomgang for industrilokaler i Østjylland siden finanskrisen

Det samlede areal af udbudte industrilokaler er med 1.998.000 kvadratmeter røget under to millioner for første gang i ti år. Alene det seneste år er udbuddet skrumpet med 344.000 kvadratmeter, fordi virksomheder har købt ejendomme eller indgået lejekontrakter.

- JMA

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere