15.03.2023  |  Branchenyt

Antallet af kvindelige ledere er stadig lavt

I Danmark vokser antallet af kvinder på ledelsesgangene, men det går langsomt. I 88 procent af danske virksomheder er der flere mænd end kvinder i ledelsespositioner, og der er kun sket en stigning på 3,1 procentpoint i antallet af kvindelige ledere de sidste fem år. Det viser en ny analyse fra data- og analysevirksomheden, Dun & Bradstreet, som er foretaget i anledning af kvindernes internationale kampdag.

En af verdens førende data- og analysevirksomheder, Dun & Bradstreet, er udkommet med rapporten 'Women in Business 2023'. Her har selskabet analyseret andelen af kvinder i ledelsespositioner i 17 lande, heriblandt Danmark, samt med fokus på en række økonomiske, ESG- og industrispecifikke trends. Rapporten viser blandt andet, at der over de seneste fem år er blevet færre virksomheder i Danmark udelukkende med mænd på ledelsesgangen.

Hvis man kigger på ledelsen i de danske virksomheder, viser undersøgelsen, at der i 88 procent af virksomhederne er flere mænd end kvinder i ledelsesstillinger, og at der modsat blot er 12 procent af virksomhederne, hvor der er flere kvinder end mænd i ledelsen. Det er cirka samme niveau som Norge (87 procent/13 procent) og Sverige (89 procent/11 procent).
I de danske virksomheder er der sket en stigning i antallet af kvinder i ledelsesposter på 3,1 procentpoint. Til sammenligning falder antallet af kvinder på ledelsesgangen i vores nabolande i Sverige (-2,5) og Norge (-2), mens der globalt set er en gennemsnitlig stigning på 2,3 procentpoint i antallet af kvindelige ledere de sidste fem år. Ligheden mellem køn går således frem, men det går langsomt.

"Vi ser fremgang i Danmark, når det kommer til at få mere balanceret ledelse i virksomhederne i forhold til køn. Det kan der være flere årsager til. Det nye årti har budt på nye måder, hvorpå vi planlægger og strukturerer vores arbejde, blandt andet drevet af de yngre generationer, som kommer ind på arbejdsmarkedet. Den nyligt overståede pandemi har også betydet, at vi i højere grad arbejder hjemmefra og er mere fleksible i forhold til vores arbejdstider. Vores arbejdsliv er således i udvikling, og det giver nye muligheder for at flere kvinder kan indtage lederstillinger", siger Marianne Langhorn, Nordisk HR-direktør, Dun & Bradstreet.

Nogle industrier skiller sig ud
Rapporten viser også, at selvom de mandlige ledere fortsat er i overtal i samtlige danske industrier, er der en række virksomhedstyper i Danmark med flere kvinder på ledelsesgangen end gennemsnittet. Det gælder særligt sundhedssektoren, hvor der i 38,9 procent af virksomhederne er en overvægt af kvinder i lederstillinger. Herefter kommer uddannelsessektoren (31,7 procent), fødevarebutikker (21,3 procent) og detailhandlen (20,1 procent). Undersøgelsen belyser yderligere, at der i alle danske industrier - undtagen sundhedssektoren - er under en tredjedel af virksomhederne, der har en overvægt af kvinder i lederstillinger.

Læs også: Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 1
Læs også: Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 2

Virksomheders størrelse har også indflydelse på, i hvilken grad der er kvindelige ledere. Undersøgelsen viser, at der i 2022 var 28,2 procent af de store virksomheder (+250 medarbejdere), som havde en overvægt af kvinder i lederstillinger. Tallet er noget lavere for mellemstore virksomheder (50-250 medarbejdere), hvor kun 9,8 procent af virksomhederne har et flertal af kvindelige ledere. For små virksomheder (<50 medarbejdere) er andelen 14,6 procent.

Kvinder fyrer færre
Kigger man på udviklingen siden 2018 i antallet af ansatte i danske virksomheder, reducerede virksomheder med en overvægt af kvindelige ledere færre medarbejdere end i de virksomheder, hvor ledelsen primært består af mænd. Således har 35,9 procent af selskaber med flest kvindelige ledere reduceret antallet af medarbejdere hvorimod det er tilfældet for 44,2 procent af de selskaber, hvor ledelsen primært består af mænd.

Samtidig har 47 procent af danske selskaber med en overvægt af kvinder i ledelsen øget antallet af medarbejdere, mens det kun gør sig gældende for 38,1 procent af de selskaber med flest mænd i ledelsen. I Sverige ser vi samme tendens i forhold til faldet af ansatte i virksomheder med en overvægt af kvinder i ledelsesstillinger (25,8 procent overfor 17,8 procent).

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere