Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 2

Vi bevæger os i disse år fra det postmoderne til det metamoderne ledelsesparadigme. De tre ledelseskonsulenter fra Maximize Consult Mettelene Jellinggaard, Mette Dal Pedersen og Damián Arguimbau har dykket dybt i forskningen og formuleret nogle bud på, hvad den metamoderne fremtid betyder helt konkret for den moderne leders ledelsesstil. Dette er den anden af to artikler.

”Vi har nævnt den menneskelige hjerne som en metafor for den metamoderne tilgang. Vi kan også nævne naturen som en måske endnu bedre metafor. Det er nemlig sådan, naturen fungerer”, fortæller Damián Arguimbau. Arkivfoto..

09.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Den metamoderne verden er kompleks, men vores mål er at nå frem til det enkle. I den gamle verden var vi vant til at se på årsag-virkning. Hvis vi gør A, så sker B. Men det er ifølge de tre ledelseskonsulenter for simpelt. Vi overvurderer vores evne til at gennemskue tingene. Der er altid en masse ubekendte, som vi ikke kender til, ikke kan forudsige eller ikke kan overskue. Kompleksiteten er for stor, ikke mindst fordi der er så mange mennesker involveret i netværksdimensionen.

Men vores mål er stadig at skabe enkle løsninger og svar. Det kræver, at vi anvender den ’metamoderne prisme’ til at se, hvordan vi kan nedbryde eller opdele kompleksiteten i mindre bidder, dimensioner eller domæner. Har vi nedbrudt kompleksiteten, kan vi bedre arbejde med delmængderne af kompleksiteten – på en passende måde, med værktøjer fra det postmoderne, det moderne eller måske det industrielle paradigme.

Den eneste måde at navigere på er derfor at slingre på den mest kvalificerede måde, vi kan.

Mettelene Jellinggaard

”Det er måske ikke ideelt, men det er det eneste, vi kan gøre. Og så må vi prøve os frem og være parate til at justere, tilpasse eller måske starte helt forfra, hvis vores løsning viser sig ikke at virke”, fortæller Mette Dal Pedersen.

Naturen som ledelsesmæssig rollemodel
Vi skal som metamoderne ledere lære at anskue virkeligheden og organisationen på en mere differentieret måde og gøre brug af responsive ledelsesmetoder. Ledelses- og organisationskoncepter som TEAL, Holocracy, Agile, Lean Startup med flere er alle koncepter, der peger ind i det metamoderne.

”Vi har nævnt den menneskelige hjerne som en metafor for den metamoderne tilgang. Vi kan også nævne naturen som en måske endnu bedre metafor. Det er nemlig sådan, naturen fungerer. Evolutionen prøver sig frem og danner måske mutationer undervejs, hvis det er det, der skal til for at få bedre fodfæste.  Organismer sanser, justerer og reagerer hele tiden på omgivelserne, og tilpasning, fleksibilitet samt risikostyring er ikke noget, mennesket har opfundet, men derimod noget vi kan genfinde overalt i naturen”, fortæller Damián Arguimbau.

De, der bedst formår at tilpasse sig, overlever.

Læs også: Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 1

Mettelene Jellinggaard supplerer: ”Vores samfund og organisationer er ikke maskiner. De er levende organismer, der er uendeligt komplekse, foranderlige, usikre og dobbelttydige. Den eneste måde at navigere på er derfor at slingre på den mest kvalificerede måde, vi kan”.

Cynefin – det nye ståsted
Den walisiske managementkonsulent og forsker inden for videnstyring samt anvendelse af kompleksitetsvidenskab, David John Snowden, har udviklet rammeværket ’Cynefin Framework’. Det er ifølge de tre konsulenter fra Maximize Consult et godt bud på en forståelsesramme for metamoderne ledelse.
Cynefin betyder ståsted, habitat eller levested på walisisk, og idéen i rammeværket er at træne ledere i at finde et ’ståsted’, hvorfra han eller hun kan anskue sin perception af virkeligheden. Cynefin Framework tager udgangspunkt i, at der både er kendte og ukendte faktorer i spil, at man ikke kan kontrollere det hele, og at vi til stadighed befinder os midt i en udvikling eller evolution på samme måde som naturen.

Cynefin rammeværket er velegnet til at træne ledere i at:

• Erkende at vores virkelighed i mindre eller større grad er præget af kontinuerlige forandringer.
• Nedbryde kompleksitet til mere afgrænsede domæner, der er mindre komplekse og mere håndterbare.
• Formulere konkrete tiltag inden for de afgrænsede domæner.
• Hjælpe organisationer til at se, hvornår man skal bruge hvilke værktøjer til hvilke domæner.
• Skabe mening for både ledere, medarbejdere og organisation i form af nedbrydning i domæner.
• Designe slingrekurs for sig selv og for organisationen.

Det er tid til ny ledelse
”I Maximize har vi mange års erfaring med at rådgive og undervise ledere, og vi har i længere tid undersøgt det metamoderne ledelsesparadigme. Vi kan se, at de allermest forudseende har taget initiativer til at begynde at transformere sig selv, sine organisationer, teams og medarbejdere til at opnå tidens store mangelvare: Agilitet og derigennem en hurtig tilpasningsevne”, fortæller de tre ledelseskonsulenter.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ledelse & læring 2022

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online