Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 2

Vi bevæger os i disse år fra det postmoderne til det metamoderne ledelsesparadigme. De tre ledelseskonsulenter fra Maximize Consult Mettelene Jellinggaard, Mette Dal Pedersen og Damián Arguimbau har dykket dybt i forskningen og formuleret nogle bud på, hvad den metamoderne fremtid betyder helt konkret for den moderne leders ledelsesstil. Dette er den anden af to artikler.

”Vi har nævnt den menneskelige hjerne som en metafor for den metamoderne tilgang. Vi kan også nævne naturen som en måske endnu bedre metafor. Det er nemlig sådan, naturen fungerer”, fortæller Damián Arguimbau. Arkivfoto..

09.02.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Den metamoderne verden er kompleks, men vores mål er at nå frem til det enkle. I den gamle verden var vi vant til at se på årsag-virkning. Hvis vi gør A, så sker B. Men det er ifølge de tre ledelseskonsulenter for simpelt. Vi overvurderer vores evne til at gennemskue tingene. Der er altid en masse ubekendte, som vi ikke kender til, ikke kan forudsige eller ikke kan overskue. Kompleksiteten er for stor, ikke mindst fordi der er så mange mennesker involveret i netværksdimensionen.

Men vores mål er stadig at skabe enkle løsninger og svar. Det kræver, at vi anvender den ’metamoderne prisme’ til at se, hvordan vi kan nedbryde eller opdele kompleksiteten i mindre bidder, dimensioner eller domæner. Har vi nedbrudt kompleksiteten, kan vi bedre arbejde med delmængderne af kompleksiteten – på en passende måde, med værktøjer fra det postmoderne, det moderne eller måske det industrielle paradigme.

Den eneste måde at navigere på er derfor at slingre på den mest kvalificerede måde, vi kan.

Mettelene Jellinggaard

”Det er måske ikke ideelt, men det er det eneste, vi kan gøre. Og så må vi prøve os frem og være parate til at justere, tilpasse eller måske starte helt forfra, hvis vores løsning viser sig ikke at virke”, fortæller Mette Dal Pedersen.

Naturen som ledelsesmæssig rollemodel
Vi skal som metamoderne ledere lære at anskue virkeligheden og organisationen på en mere differentieret måde og gøre brug af responsive ledelsesmetoder. Ledelses- og organisationskoncepter som TEAL, Holocracy, Agile, Lean Startup med flere er alle koncepter, der peger ind i det metamoderne.

”Vi har nævnt den menneskelige hjerne som en metafor for den metamoderne tilgang. Vi kan også nævne naturen som en måske endnu bedre metafor. Det er nemlig sådan, naturen fungerer. Evolutionen prøver sig frem og danner måske mutationer undervejs, hvis det er det, der skal til for at få bedre fodfæste.  Organismer sanser, justerer og reagerer hele tiden på omgivelserne, og tilpasning, fleksibilitet samt risikostyring er ikke noget, mennesket har opfundet, men derimod noget vi kan genfinde overalt i naturen”, fortæller Damián Arguimbau.

De, der bedst formår at tilpasse sig, overlever.

Læs også: Den metamoderne fremtid kræver at du ændrer ledelsesstil – del 1

Mettelene Jellinggaard supplerer: ”Vores samfund og organisationer er ikke maskiner. De er levende organismer, der er uendeligt komplekse, foranderlige, usikre og dobbelttydige. Den eneste måde at navigere på er derfor at slingre på den mest kvalificerede måde, vi kan”.

Cynefin – det nye ståsted
Den walisiske managementkonsulent og forsker inden for videnstyring samt anvendelse af kompleksitetsvidenskab, David John Snowden, har udviklet rammeværket ’Cynefin Framework’. Det er ifølge de tre konsulenter fra Maximize Consult et godt bud på en forståelsesramme for metamoderne ledelse.
Cynefin betyder ståsted, habitat eller levested på walisisk, og idéen i rammeværket er at træne ledere i at finde et ’ståsted’, hvorfra han eller hun kan anskue sin perception af virkeligheden. Cynefin Framework tager udgangspunkt i, at der både er kendte og ukendte faktorer i spil, at man ikke kan kontrollere det hele, og at vi til stadighed befinder os midt i en udvikling eller evolution på samme måde som naturen.

Cynefin rammeværket er velegnet til at træne ledere i at:

• Erkende at vores virkelighed i mindre eller større grad er præget af kontinuerlige forandringer.
• Nedbryde kompleksitet til mere afgrænsede domæner, der er mindre komplekse og mere håndterbare.
• Formulere konkrete tiltag inden for de afgrænsede domæner.
• Hjælpe organisationer til at se, hvornår man skal bruge hvilke værktøjer til hvilke domæner.
• Skabe mening for både ledere, medarbejdere og organisation i form af nedbrydning i domæner.
• Designe slingrekurs for sig selv og for organisationen.

Det er tid til ny ledelse
”I Maximize har vi mange års erfaring med at rådgive og undervise ledere, og vi har i længere tid undersøgt det metamoderne ledelsesparadigme. Vi kan se, at de allermest forudseende har taget initiativer til at begynde at transformere sig selv, sine organisationer, teams og medarbejdere til at opnå tidens store mangelvare: Agilitet og derigennem en hurtig tilpasningsevne”, fortæller de tre ledelseskonsulenter.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ledelse & læring 2022

Relateret indhold

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Apport Systems er et Great Place To Work – bogstaveligt talt

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

21.01.2025SCM.dk

5 største supply chain risici i 2025

17.01.2025SCM.dk

AI vil skabe 78 millioner nye jobs på verdensplan

17.01.2025SCM.dk

Ny beredskabsaftale er et vigtigt første skridt mener Dansk Industri

17.01.2025SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser for 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup