AI-værktøjer udfordrer datasikkerheden

Knap hver anden virksomhed har indtastet fortrolige forretningsoplysninger i generative AI-værktøjer, mens hver fjerde midlertidigt har forbudt brugen af selv samme. Det viser en ny global undersøgelse fra Cisco.

I takt med at et stigende antal virksomheder prøver kræfter med generativ AI, melder udfordringerne sig også i forhold til datasikkerheden og reguleringen heraf. Sådan lyder konklusionen i en ny global undersøgelse blandt 2.600 professionelle inden for datasikkerhedsområdet om deres anvendelse af AI-værktøjer. Foto: 123rf.com

14.03.2024

SCM.dk

I takt med at et stigende antal virksomheder prøver kræfter med generativ AI, melder udfordringerne sig også i forhold til datasikkerheden og reguleringen heraf. Sådan lyder konklusionen i en ny global undersøgelse blandt 2.600 professionelle inden for datasikkerhedsområdet om deres anvendelse af AI-værktøjer. 

Analysen afslører blandt andet, at de fleste organisationer i et eller andet omfang har indført restriktioner for anvendelsen af generativ AI på grund af bekymringer om databeskyttelse. Knap hver anden (48 procent) indrømmer i den forbindelse, at de har delt fortrolige forretningsoplysninger med generative AI-værktøjer, mens hver fjerde (27 procent) svarer, at deres organisation indtil videre helt har forbudt brugen af generativ AI.

"Verden over er virksomheder blevet langt mere klar over, at AI som teknologi medfører både nye muligheder og udfordringer, som skal overvejes en ekstra gang. Ikke mindst her på det danske marked, hvor vi er langt fremme på brugen af teknologien”, siger Henrik Stær, teknisk direktør i Cisco Danmark.

Når det kommer til de største databekymringer ved brugen af AI, topper truslen mod organisationers juridiske og intellektuelle ejendomsrettigheder (IP-rettigheder) samt risikoen for, at forretningsoplysninger videregives til offentligheden eller konkurrenter. Henholdsvis 69 og 68 procent af de adspurgte peger på disse.

 Af samme grund har størstedelen af virksomhederne i undersøgelsen indført kontroller for at dæmme op for databrister: 63 procent har begrænset hvilke data, der kan indtastes, 61 procent har indskrænket hvilke AI-værktøjer, medarbejderne kan bruge, og 27 procent har helt forbudt AI-programmer indtil videre.

Ikke desto mindre har mange indtastet potentielt følsomme oplysninger: 45 procent har delt medarbejderoplysninger, mens 48 procent har gjort det samme med fortrolige virksomhedsoplysninger.

I den forbindelse tilkendegiver 91 procent, at virksomheden bør gøre en større indsats for at forsikre kunder om, at deres data anvendes på ansvarlig og legitim vis i AI-værktøjer. Samtidig mener hele 98 procent, at eksterne privacy-certificeringer udgør en vigtig faktor for deres købsbeslutninger – en statistik, som dermed ligger på sit højeste niveau i flere år.

Læs også: AI-eventyr uden viden og fornuft kan koste dyrt

 "94 procent medgiver, at kunder ikke ville købe ydelser hos dem uden tilstrækkelig databeskyttelse. De søger konkret dokumentation for, at man kan stole på virksomheden, da privacy er blevet uløseligt forbundet med kundernes tillid og loyalitet. Og det gælder mere end nogensinde her i AI-æraen, hvor investeringer i databeskyttelse gør virksomheder bedre i stand til at anvende teknologien etisk og ansvarligt”, siger Harvey Jang, global vicepræsident og Chief Privacy Officer i Cisco.

Kilde: Cisco

/ PiB

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Columbus

Sponseret

B&O’s digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online