AI og Internet of Things i forsyningskæderne kan reducere madspild, mener Nestlé

Alle i forsyningskæden skal arbejde bedre sammen for at reducere mad- og ressourcespild, lyder det fra Nestlé i anledning af den nationale madspildsdag. Blockchain-teknologi, kunstig intelligens eller endda Internet of Things er alle mulige redskaber til at løse denne problemstilling.

06.10.2020

SCM.dk

Tirsdag d. 29. september var global og national madspildsdag. Dagen markeres for at sætte fokus på det faktum, at en tredjedel af al produceret mad går tabt, inden det når til middagsbordet. Madspildet virker både meningsløst, idet tusindvis af mennesker globalt set stadig går sultne i seng, og fødevareproduktion er en af de store syndere indenfor udledning af drivhusgasser, som fører til menneskeskabte klimaforandringer.

Derfor mener Nestlé også, at producenter bør tage et større ansvar for at sikre udnyttelsen af fødevarer – igennem hele forsyningskæden.

”Fødevareproducenter kan blive bedre til at få mere ud af fødevarerne – fx i samarbejde med NGO’er eller opfindsomme iværksættere. Vi ser udnyttelse af fødevarer som et meget, meget vigtigt spørgsmål, når vi taler madspild. Fødevareindustrien har i mange år været god til at finde nye måder at bruge mange dele fra råmaterialer, der ikke ender i deres hovedprodukter eller til at bruge overskud fra produktionen. Vi begyndte fx Nestlé med at udvikle et kaffemærke i 1930 på initiativ af den brasilianske regering for at hjælpe med at bruge det betydelige overskud af den årlige brasilianske kaffehøst på en god måde. Det endte som Nescafé, som udelukkende er baseret på kaffebønner. Men vi alle i branchen kan være betydeligt bedre til at udnytte råvarerne,” understreger den nordiske logistikchef hos Nestlé, Regine Kimmer Jørgensen.

Læs også: 50 virksomheder har ikke overblik over deres sojaforsyningskæde

Hun efterlyser systemer, der forbinder udbud og efterspørgsel i hele forsyningskæden meget mere præcist:

”Vi bør i hele fødekæden – fra jord til bord– være bedre til at planlægge mængden af råvarer og slutprodukter, så kæden ikke producerer og sælger for meget. Alle optimerer deres egen del af kæden. Det er ikke nok. Vi skal alle i kæden arbejde bedre sammen og være mere åbne og gennemsigtige over for hinanden med data. Udbuddet og efterspørgslen kunne passe meget bedre, hvis hver del af kæden vidste det nøjagtige behov fra den næste del i kæden. Der burde være en global stemme for fødevareudnyttelse”, siger Regine Kimmer Jørgensen.

Hun foreslår mere brug af blockchain-teknologi, AI (kunstig intelligens) og måske brug af Internet of Things til at løse denne enorme globale udfordring.

”Men regeringer kan også gøre mere”, siger logistikchefen. ”De har en opgave som hjælp til at registrere mængden af madspild og til at planlægge ud fra nationale data. Hvad der kan måles, kan vi gøre noget ved”.

- KCP

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

I skal indberette emballage inden den 31. august

04.04.2024SCM.dk

Ny rapport afslører barrierer for en cirkulær tekstilindustri

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle