06.10.2020  |  Produktion

AI og Internet of Things i forsyningskæderne kan reducere madspild, mener Nestlé

Alle i forsyningskæden skal arbejde bedre sammen for at reducere mad- og ressourcespild, lyder det fra Nestlé i anledning af den nationale madspildsdag. Blockchain-teknologi, kunstig intelligens eller endda Internet of Things er alle mulige redskaber til at løse denne problemstilling.

Tirsdag d. 29. september var global og national madspildsdag. Dagen markeres for at sætte fokus på det faktum, at en tredjedel af al produceret mad går tabt, inden det når til middagsbordet. Madspildet virker både meningsløst, idet tusindvis af mennesker globalt set stadig går sultne i seng, og fødevareproduktion er en af de store syndere indenfor udledning af drivhusgasser, som fører til menneskeskabte klimaforandringer.

Derfor mener Nestlé også, at producenter bør tage et større ansvar for at sikre udnyttelsen af fødevarer – igennem hele forsyningskæden.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Fødevareproducenter kan blive bedre til at få mere ud af fødevarerne – fx i samarbejde med NGO’er eller opfindsomme iværksættere. Vi ser udnyttelse af fødevarer som et meget, meget vigtigt spørgsmål, når vi taler madspild. Fødevareindustrien har i mange år været god til at finde nye måder at bruge mange dele fra råmaterialer, der ikke ender i deres hovedprodukter eller til at bruge overskud fra produktionen. Vi begyndte fx Nestlé med at udvikle et kaffemærke i 1930 på initiativ af den brasilianske regering for at hjælpe med at bruge det betydelige overskud af den årlige brasilianske kaffehøst på en god måde. Det endte som Nescafé, som udelukkende er baseret på kaffebønner. Men vi alle i branchen kan være betydeligt bedre til at udnytte råvarerne,” understreger den nordiske logistikchef hos Nestlé, Regine Kimmer Jørgensen.

Læs også: 50 virksomheder har ikke overblik over deres sojaforsyningskæde

Hun efterlyser systemer, der forbinder udbud og efterspørgsel i hele forsyningskæden meget mere præcist:

”Vi bør i hele fødekæden – fra jord til bord– være bedre til at planlægge mængden af råvarer og slutprodukter, så kæden ikke producerer og sælger for meget. Alle optimerer deres egen del af kæden. Det er ikke nok. Vi skal alle i kæden arbejde bedre sammen og være mere åbne og gennemsigtige over for hinanden med data. Udbuddet og efterspørgslen kunne passe meget bedre, hvis hver del af kæden vidste det nøjagtige behov fra den næste del i kæden. Der burde være en global stemme for fødevareudnyttelse”, siger Regine Kimmer Jørgensen.

Hun foreslår mere brug af blockchain-teknologi, AI (kunstig intelligens) og måske brug af Internet of Things til at løse denne enorme globale udfordring.

”Men regeringer kan også gøre mere”, siger logistikchefen. ”De har en opgave som hjælp til at registrere mængden af madspild og til at planlægge ud fra nationale data. Hvad der kan måles, kan vi gøre noget ved”.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere