AI er fundamentet i fremtidens teknologi

Hvilke teknologiske tendenser skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.

"Vi står over for en række teknologiske gennembrud, der kan transformere måden, vi arbejder, interagerer og driver forretning på. Alt er bundet op på AI. Potentialet i AI er så omfattende på alle niveauer af samfundet, og vi har indtil nu kun set toppen af isbjerget. Det er også derfor, at vi i den nye rapport går skridtet videre til det punkt på tidslinjen, hvor AI er blevet fuldstændigt integreret i systemer og platforme – og dermed usynligt”, forklarer teknologileder i Deloitte, Maria Hald. Foto: Deloitte

26.02.2025

SCM.dk

Deloittes årlige udgivelse 'Tech Trends' har igen blændet op for det lange lys. Mens mange stadig bryder hovederne med, hvordan man får skaleret AI-projekter nu og her, vil vi ifølge Deloitte snart befinde os i en virkelighed, hvor AI er fundamentet for snart sagt alle andre teknologier.

"Vi står over for en række teknologiske gennembrud, der kan transformere måden, vi arbejder, interagerer og driver forretning på. Alt er bundet op på AI. Potentialet i AI er så omfattende på alle niveauer af samfundet, og vi har indtil nu kun set toppen af isbjerget. Det er også derfor, at vi i den nye rapport går skridtet videre til det punkt på tidslinjen, hvor AI er blevet fuldstændigt integreret i systemer og platforme – og dermed usynligt”, forklarer teknologileder i Deloitte, Maria Hald.

De teknologiske trends er udpeget af Deloittes globale teknologieksperter, som grupperer dem i følgende seks kategorier.

  1. Fra skærm til tredimensionelle rum, stemme og bevægelser
    Teknologi bevæger sig væk fra den flade skærm til rumlig interaktion, hvor stemme og bevægelser spiller centrale roller. ’Spatial computing’ muliggør avanceret dataanalyse i realtid og øger brugerengagementet – en udvikling, der kan revolutionere uddannelse, sundhedspleje og produktudvikling.
  2. Mindre modeller, større muligheder
    Mens AI-modeller i stor skala har været nøglen til hurtig AI-udbredelse, er der voksende interesse for mindre, specialiserede modeller. De kan i højere grad løse specifikke opgaver, optimere energiressourcer og styrke sikkerheden. De små modellers fleksibilitet vil understøtte skræddersyede løsninger og innovation.
  3. AI møder hardware i IoT og edge computing
    AI bliver indlejret fra starten i hardware lige fra pc’er til vaskemaskiner, opvarmning og belysning. Det giver muligheder for lokal databehandling og energibesparelser. Det er især relevant inden for sundheds- og robotteknologi, hvor robusthed og effektivitet er afgørende.
  4. It, der udvikler sig selv
    AI kan understøtte automatisering af kodning, test af software og fejlrettelser. Det vil gøre it til en strategisk vækstmotor. For danske virksomheder og myndigheder kan dette mindske afhængigheden af eksterne tjenester og øge effektiviteten i it-driften.
  5. Cybersikkerhed – et kapløb mod kvantecomputere
    Kvanteteknologi truer på sigt eksisterende krypteringsmetoder, og derfor skal cybersikkerhed opgraderes til et nyt niveau. Fremtidens it-sikkerhed afhænger af nye standarder, der beskytter identitet, betalinger og kommunikation mod avancerede trusler.
  6. AI i kernen af forretningen
    Integration af AI i virksomheders kernearkitektur kan forenkle brugeroplevelsen. Samtidig kan AI føre til nye måder at anvende data på tværs af organisationer og brancher, hvilket skaber mulighed for dybere indsigt og bedre beslutningsprocesser.

"Disse seks tendenser er ikke bare hypede teknologiske buzzwords. De udgør hver især markante strategiske potentialer for virksomheder og myndigheder. Med de rette investeringer i AI, hardware og cybersikkerhed kan vi styrke både resiliens og konkurrenceevne. Områder, som alle er enige om, at vi skal prioritere i en turbulent tid”, slutter Maria Hald.

Kilde: Deloitte

/ PiB

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: AI og automation i forsyningskæden

Kunstig intelligens (AI) er i fuld gang med at transformere forsyningskædens operationer, og det sker i et hæsblæsende tempo. Fra maskinlæring til neurale netværk og robotteknologi gør AI det muligt at forbedre sourcing, lagerstyring, efterspørgselsprognoser, lageroptimering, genopfyldningsstrategier, logistisk planlægning, transporteffektivitet og omkostningsniveauer. 

 

Relateret indhold

16.04.2025SCM.dk

Ny robotteknologi skal ruste industrien til at navigere i en usikker verden

11.04.2025AGR

Sponseret

Effektiv lagerstyring starter med pålidelige data

08.04.2025SCM.dk

9 ud af 10 nordamerikanske CPO’er vil indføre AI-agenter i 2025

07.04.2025SCM.dk

Fransk gigant satser stort på kunstig intelligens

04.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Field Service explained

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online