Aftale på plads: Danmark forbyder udledning af scrubbervand

Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om et forbud mod udledningen af såkaldt scrubbervand i det danske territorialfarvand. Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2025

Fra 1. juli 2025 træder forbuddet mod åbne scrubbere i kraft. Skibe med den type røgrensning skal i stedet benytte skibsbrændstof med lavt svovlindhold.. Foto: Miljøministeriet

11.04.2024

SCM.dk

Det skal være slut med at udlede forurenet scrubbervand i de danske farvande ud til 12 sømil fra de danske kyster.

Med aftalen vil udledningen af nikkel til havmiljøet kunne sænkes med op til 20 procent og udledningen af anthracen med 7 procent, skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

”Denne aftale er endnu et vigtigt skridt på vejen mod et bedre havmiljø. Scrubbervand udleder en række problematiske stoffer, som ophober sig på vores havbund og optages i havets fødekæder og ender i de fisk, vi spiser. Udledningen af miljøfarlige stoffer kommer fra mange forskellige kilder, men netop scrubbervand er en kilde, som vi har meget viden og data om, og derfor er jeg glad for, at vi nu sætter en stopper for forureningen med scrubbervand i det danske territorialfarvand,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S).

”Dette er et fint lille skridt imod at passe bedre på vores havmiljø, men vi er smertelige bevidste om, at vi langtfra er i mål. Vi mener dog, at hvert et skridt tæller, og derfor bakker vi op om denne aftale, hvor Danmark følger trop med en lang række øvrige europæiske lande,” lyder det i en kommentar fra Mette Abildgaard, miljøordfører i Det Konservative Folkeparti.

12-sømil zonen er det havområde, der efter havretskonventionen kan reguleres nationalt.

Aftalepartierne er derfor også enige om, at Danmark skal arbejde for et lignende forbud i Østersøen og Nordsøen gennem de regionale havkonventioner HELCOM og OSPAR med henblik på regulering i regi af FN's Søfartsorganisation (IMO).

Med aftalen skal skibe fremover omstille til brug af enten lavsvovlsbrændstof eller lukkede scrubbere med nul udledning. Det betyder, at restproduktet fra den lukkede scrubber skal afleveres i havnenes modtagefaciliteter.

Ifølge pressemeddelelsen vil forbuddet dog også omfatte brug af lukkede scrubbere fra den 1. juli 2029

Det var IMO´s forbud mod brug af olie med højt svovlindhold, der fik en lang række rederier til at montere scrubbere på deres skibe. Dermed kunne de fortsat benytte den svovlholdige olie, fordi svovlen blev vasket ud af scrubberne.

Andre valgte at benytte bunkerolie med lavt svovlindhold, der til gengæld er meget dyrere.

Flere lande verden over - bl.a. Tyskland, Norge og Letland - har forlængst forbudt udledningen af spildevandet i visse havne og fjorde, da en for lav cirkulation eller vandmængde ellers ville forårsage høje koncentrationer af de skadelige stoffer fra vaskevandet.

-emte

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024SCM.dk

Ellastbiler får snart mulighed for at tanke på offentlig ladestation på Fyn

19.11.2024SCM.dk

Maersk Tankers sætter sejl på fem tankskibe

19.11.2024SCM.dk

Aarhus Havn får millioner til landstrøm fra EU

18.11.2024SCM.dk

Kan man flyve på spildevand?

18.11.2024SCM.dk

Maersk har konverteret første containerskib

18.11.2024SCM.dk

DFDS logistikopkøb bliver alligevel til noget

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online