16.09.2019  |  Branchenyt

Aalborg havn gør klar til bæredygtig industripark

Aalborg havn har indledt forberedelserne af en byggemodning af et 110.000 kvadratmeter stort areal i Østhavnen. Ambitionen for arealet er et nytænkende industriområde, der kan blive en del af projektet Miljø++, som har bæredygtige løsninger og forretningsmodeller i kernen.

Der er behov for mere plads i Østhavnen i Aalborg, hvis havnen skal tiltrække nye virksomheder. Havnen vil gerne øremærke et område, der har fokus på symbioser og frit ressourceflow mellem områdets virksomheder og aktører af eksempelvis el, materiale og viden. 

Læs også: Planer om ny containerterminal ved Aalborg Havn

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Havnen er derfor gået i gang med at forberede en byggemodning af et areal på 110.000 kvadratmeter med mulighed for at udvide med yderligere 32.000 kvadratmeter, og det bliver med bæredygtighed som et centralt parameter.

"Vi vil gerne udfolde tankegangen bag vores Miljø++-projekt yderligere i et testområde, hvor vi fra starten vil skabe optimale rammer for, at virksomhederne kan udveksle ressourcer frit mellem hinanden, uanset hvilke ressourcer der måtte være tale om", siger teknik- og miljøchef i Aalborg Havn, Mette Schmidt og fortsætter:

"Det stiller krav om en helt ny form for administration af en industripark med fokus på symbioser og samarbejde. Skal det blive en succes, kræver det blandt andet et vedvarende fokus på at tiltrække de rette virksomheder og placere dem strategisk i forhold til hinanden for at sikre det mest optimale ressourceflow mellem parterne." 

Branchen er interesseret 
Der er allerede konkrete henvendelser på de nye kvadratmeter, men for at området kan blive et nytænkende industriområde, kræver det de rette juridiske rammer.

"Det er en udfordring, da det er en meget anderledes måde at drive en industripark på end den traditionelle, og det kommer til at kræve nogle helt særlige regler og vilkår, hvis det skal give mening. Derfor er vi allerede nu i dialog med myndighederne for at se, om vi kan finde frem til nogle rammebetingelser, der muliggør projektet", siger Mette Schmidt.

Om Miljø++

Miljø++ er et strategisk samarbejde mellem Aalborg Havn, Aalborg Universitet, Aalborg Forsyning og Aalborg Kommune, der har til hensigt at gøre erhvervsområdet i Aalborg Øst til inkubator for bæredygtige løsninger og forretningsmodeller på miljøområdet.

Samarbejdet vil udvikle bæredygtige løsninger, der skaber erhvervsområder og arbejdspladser, og som kan spredes til hele Aalborg-området og regionen.

Målet er at miljø og planlægning bliver en mulighed og et afgørende konkurrenceparameter i fastholdelse og tiltrækning af virksomheder og arbejdspladser i regionen – i stedet for en trussel.

Lykkes det ikke at finde frem til de rette rammebetingelser, er planen at byggemodne området på klassisk vis og udbyde matriklerne under samme vilkår som Aalborg Havns øvrige industriarealer.

Projektet skal ligesom Miljø++, der er målrettet erhvervsområdet i hele Aalborg Øst, være både kopiér- og skalerbart, så det kan komme Aalborg til gode. Ifølge Mette Schmidt hænger det fint sammen med tankerne bag Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologis anbefaling. Derfor vil det være en fordel at integrere området, som en prototype, i det eventuelt kommende nationale grønne testcenter.

Læs også: Nyt forskningscenter for logistik i Aalborg

Eksempler på ressourcer, der skal udnyttes bedre i det nye område, kan være overskudsvarme, el, alle typer af vand, materiel, bemanding, netværk, samarbejde og viden, produktionsspild eller lignende.   

-MGC

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere