9 tendenser for moderne cloud ERP

ERP handler i dag om forretningstransformation og ikke om uendelige implementeringer, vanskelige integrationer og kostbare opdateringer. Fremtiden er i skyen, og cloud er nøglen til innovation og fleksibilitet.

”Cloud ERP har åbnet integrationslandskabet, så det i dag er let, hurtigt og sikkert at integrere nye systemer med ERP”, fortæller Ole Rasmussen og Oddbjørn Johansen. Arkivfoto fra 123rf.com..

06.06.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Der har været stille om ERP-leverandøren Infor i Danmark i de senere år. Virksomheden har gennemgået en stor transformation, er blevet opkøbt af den næststørste privatejede virksomhed i USA, Koch Industries, og er i dag den tredje største ERP-virksomhed efter SAP og Oracle. Gennem de sidste 10 år har Infor investeret over 5,5 milliarder dollars i udviklingen af CloudSuites, og virksomheden går benhårdt efter at være den mest innovative ERP-leverandør inden for cloud.

Læs også: Høj sikkerhed i dataintegrationen beskytter din forsyningskæde

Infors Global Vice President for Product Management er danske Ole Rasmussen. Han fortæller, at dialogen med CIOs om ERP i højere grad bliver erstattet af en dialog med CEOs om forretningstransformation. Fremtiden er i skyen, og kun gennem cloud kan virksomheder accelerere deres digitale transformation og tilføre innovation til forretningen. 

Industrifokus og it-sikkerhed
Han og den norske Country Manager for Danmark Oddbjørn Johansen mener, at Infor har fået en skarp profil i markedet og skiller sig ud fra de øvrige ERP-leverandører ved at tilbyde industrispecifik multi-tenant cloud ERP.

”Det betyder kort og godt, at Infor har et dybt industrifokus og leverer standardløsninger til mikrovertikaler. Softwaren er prækonfigureret, så kunder med det samme kan se en kørende løsning matche deres processer. Desuden gør den særlige lejeform det nemmere at være opdateret på softwaren, skalere op og ned for services og sikre en væsentlig bedre it-sikkerhed. Sidstnævnte har egentlig overrasket både os og kunderne”, fortæller de to ERP-eksperter, der begge har arbejdet med it og virksomheder i årtier.

Ni tendenser
De to eksperter peger på ni tendenser, der kendetegner det moderne skybaserede ERP:

1. Integrationer: Cloud ERP har gjort integrationer mellem best-of-breed systemer til en leg. I forsyningskæden er der stort behov for at integrere ERP med CRM, TMS, WMS, SCP, MRP og så videre. ”Cloud ERP har åbnet integrationslandskabet, så det i dag er let, hurtigt og sikkert at integrere nye systemer med ERP”, fortæller de.

2. Gennemsigtighed: Cloud ERP skaber en ’digital backbone’, som danner et stærkt grundlag for gennemsigtighed i dataflows. Det er uhyre vigtigt for alle former for planlægning og styring samt ikke mindst for opsamling af de vigtige bæredygtighedsdata. Mange virksomheder har mange lokale lokationer, som tidligere havde hvert deres it-system. Cloud ERP gør det let at samle alle dataflows i ét system, som derved tilbyder gennemsigtighed.

Læs også: Top 10 over banebrydende supply chain teknologier

3. Selvimplementering: Grundidéen i cloud ERP er ifølge de to ERP-eksperter, at den industrispecifikke ERP-løsning skal være så prækonfigureret, at kunder med det samme kan matche løsningen med deres processer. ”Det skal være let og hurtigt at implementere ERP, så der hurtigt kan være fuld fokus på forretningen og ikke teknologien”, fortæller de.

4. Sikkerhed: Siden idéen om skyen blev introduceret for efterhånden en del år siden, har en af de store betænkeligheder været: Er det sikkert nok? ”Den betænkelighed møder vi ikke mere. Tværtimod så har både kunderne og vi indset, at cloud skaber langt højere sikkerhed mod både datatab, hacking, cyberangreb, ransomware og andre trusler”, fortæller de. Årsagen er den enkle, at cloud åbner op for central udvikling af og meget store investeringer i it-sikkerhed. Ole Rasmussen fortæller for eksempel, at Infor samarbejder med Amazon Web Services, som årligt investerer 60 milliarder US dollars i løbende udvikling af alle aspekter af it-sikkerhed.

5. Brugerstyrede grænsefladedesign: Der er sket en demokratisering af udviklingen af moderne ERP-løsninger og ikke mindst af brugergrænsefladerne, peger de to ERP-eksperter på: ”Der er de sidste år sket et skift til mere magt til gulvet i virksomhederne – og i retning af mange flere mobile terminalenheder. Det baner vejen for, at brugergrænsefladerne af de moderne cloud-systemer i langt højere grad bliver styret af brugernes reelle behov, og det er også de nordiske virksomheder, der fører an i denne udvikling”, fortæller de.

6. Altid opdateret: En af de helt store gevinster ved cloud ERP er, at løsningen altid er opdateret. I tidligere tider foretog virksomheder en stor og ressourcekrævende opdatering af deres ERP hvert femte eller tiende år. ”I dag er virksomheder med cloud ERP altid opdaterede med de nyeste funktioner. Gevinsten ved det er, at virksomheden kan bruge alle ressourcer på forretningen og ikke på værktøjerne”, fortæller Oddbjørn Johansen og Ole Rasmussen.

”… Desuden gør den særlige lejeform det nemmere at være opdateret på softwaren, skalere op og ned for services og sikre en væsentlig bedre it-sikkerhed. Sidstnævnte har egentlig overrasket både os og kunderne”, fortæller Oddbjørn Johansen. Foto: Infor..

7. Kunstig intelligens: Cloud ERP åbner op for, at brugervirksomheder kan gøre brug af kunstig intelligens og værktøjer til avancerede dataanalyser. ”Kunstig intelligens kan tilføre helt nye muligheder for at optimere forretningen og forbedre beslutningsgrundlag. For mange virksomheder ville adgangen til kunstig intelligens have krævet it-kompetencer, som de ikke med rimelighed kunne tiltrække, beskæftige eller lønne. Men med cloud ERP får de let adgang til avancerede værktøjer og brugermanualer til for eksempel at prissætte mere intelligent og få øje på nye mønstre, som virksomheden ellers ikke ville have en chance for at identificere”, fortæller de.

8. Bæredygtighedsdata: Bæredygtighed er stærkt på vej til at være en license-to-operate i mange markeder. Men det kræver dataopsamling og -bearbejdning samt produktion af rapporteringer, der dokumenterer bæredygtighedsarbejdet. ”Vi har i ERP-branchen stadig en del arbejde foran os på dette område; men vi kan allerede nu tilbyde en stor mængde tredjepartsdata, der kan berige virksomhedens egne bæredygtighedsdata. I Infor har vi mange års erfaring fra modeindustrien med sporing og dokumentation af sociale forhold også i leverandørkæden. Den erfaring bygger vi videre på i løsninger til scope 3 og andre dokumentationsudfordringer”, fortæller Oddbjørn Johansen.

9. Nearshoring og beslutningsgrundlag: Covid-19 pandemien og efterfølgende forsyningskriser har skabt et øget behov for at gentænke forsyningskæden og placeringen af leverandører, produktionssteder og distributionscentre samt brug af transportnetværk. ”Cloud ERP tilbyder høj grad af gennemsigtighed og mulighed for at analysere samt simulere på det fysiske aftryk i forsyningskæden. Mange virksomheder overvejer at flytte produktion og leverandører tættere på kunderne for at reducere risici og udledninger. Det kræver et stærkt datagrundlag, og det tilbyder cloud ERP”, fortæller Ole Rasmussen.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Supply chain planlægning i en usikker verden

Det er bestemt ikke blevet kedeligere at arbejde i forsyningskæden de sidste tre år. Covid-19 førte til kaos i de globale forsyningskæder. På toppen af dette kommer krige, klimakrise, biodiversitetskrise, geopolitiske spændinger og så videre. Det ser ud til, at den nye normal er, at forsyningskæderne opererer under stigende grad af usikkerhed.

Hvordan påvirker det planlægningen i forsyningskæden, og hvilke muligheder og barrierer står virksomhederne overfor?

Relateret indhold

22.01.2025SCM.dk

Ny løsning hjælper med CO2-aftryk i forhold til finansielle konsekvenser

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup