5G i Danmark: Det får størst betydning for erhvervslivet

I godt ti dage har 5G været en realitet i Danmark. Men det er ikke den almindelige dansker, der kommer til at mærke mest til det nye netværk. Til gengæld kan det gøre en stor forskel i industrien, hvor 5G potentielt kan erstatte wifi.

Hurtigere hastighed, lavere latenstid og et mere stabilt netværk betyder meget for kommunikationen imellem robotter og maskiner på fabriksgulve eller lagerhaller. Arkivfoto..

18.09.2020

SCM.dk

Næste skridt i udviklingen af industri 4.0 – den fjerde industrielle bevægelse – bliver nu taget i Danmark, hvor det første 5G-netværk blev åbnet d. 7. september. Det er TDC NET, der på en midlertidig licens til 3,5 GHz-båndet, har åbnet for brugen af det nye netværk i København, Aarhus og Odense – og Helsingør. I løbet af et par måneder skal omkring 80 procent af Danmark have adgang til 5G.

Mediet Ingeniøren beskriver tre punkter, som adskiller det nye 5G-netværk fra det etablerede 4G-netværk:

  • Enhanced Mobile Broadband: så vi kan modtage og sende data med højere hastighed og større kapacitet end før.
  • Ultra Reliable Low Latency Communications: Netværket bliver mere pålideligt i kraft af, at latenstiden bliver lavere, så maskiner og robotter kan køre over 5G.
  • Massive Machine Type Communications: Netværket bliver mere stabilt, så flere enheder kan være tilknyttet det samtidigt uden det skaber problemer.

5G's appel for automationsvirksomheder

Disse tre udviklinger får ikke en stor betydning for den almindelige dansker, som primært vil kunne mærke forskel ved at kunne hente et afsnit af Den Store Bagedyst en smule hurtigere, end de kunne før. Til gengæld får det stor betydning i forbindelse med IoT-teknologi i industrien.

Hurtigere hastighed, lavere latenstid og et mere stabilt netværk betyder nemlig meget for kommunikationen imellem robotter og maskiner på fabriksgulve eller lagerhaller.

”Mens 4G blev udviklet og optimeret til mobilt bredbånd til forbrugere, så handler 5G i højere grad om hurtige forbindelser med meget korte svartider, så man ikke oplever forsinkelser og udfald, eksempelvis når man hopper mellem to mobilmaster. Den type forsinkelser vil vi mennesker sjældent opdage, men det gør robotter og selvkørende biler,” siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet til Ingeniøren.

Læs også: Verizon indgår samarbejde med Microsoft om hurtig udvikling af end-to-end IoT-løsninger

Pumpeproducenten Grundfos har også taget hul på 5G-eventyret ved at åbne et internt 5G-netværk. Formålet er at vurdere muligheden for at erstatte virksomhedens brug af wifi med det trådløse 5G: ”Vi har i dag mange enheder, der kører over wifi, men de netværk bliver hurtigt ustabile, og vi oplever blandt andet, at AGV’er mister forbindelsen, så to enheder kører af sted mod samme ordre. Det håber vi at forbedre med 5G, hvor vi også håber at kunne lade vores AGV’er køre mellem bygninger, hvilket ikke er muligt i dag,” siger Alexander Larsen, lead digitalization engineer hos virksomheden, til Ingeniøren.

Adgangsbarrierer skal nedbrydes

Det er dog ikke fra dag et, at den nye teknologi nemt kan integreres i mange virksomheders produktion. I forhold til wifi er 5G et dyrere alternativ, som måske holder nogle tilbage fra at investere, så længe de ikke er sikre på, hvordan teknologien bedst udnyttes hos dem selv.

Så selvom 5G og IoT kan være et teknologisk boost, der forbedrer innovation og konkurrenceevne hos mange, kræver det en klar idé og større erfaring med 5G, før det bliver rigtig integreret i dansk erhvervsliv. Det har Dansk Industri tænkt sig at gøre noget ved projektet ”Industriel IoT med 5G”, som giver adgang til Aalborg Universitets industri 4.0 lab.

”I Dansk Industri arbejder vi for at sænke adgangsbarriererne for anvendelsen af 5G. Med det her projekt kan virksomheder uden omkostning komme i gang med 5G og IoT. Om det så skal bruges sammen med kunstig intelligens, VR/AR, edge cloud eller hvad man nu kan forestille sig, lader vi stå helt frit. Det her er et vigtigt initiativ for at undgå at dansk erhvervsliv kommer bagefter andre lande på 5G,” siger Christian Hannibal, konstitueret branchedirektør, Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

”Industriel IoT med 5G” er et tilbud laveet af Aalborg Universitet, Dansk Industri og Togsverd Consult til primært små og mellemstore virksomheder til at lære mere om og prøve kræfter med moderne produktionsteknologier (industri 4.0) understøttet af 5G og andre trådløse teknologier.

Kilde: Ingeniøren og Dansk Industri KCP

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online