18.09.2020  |  IT

5G i Danmark: Det får størst betydning for erhvervslivet

I godt ti dage har 5G været en realitet i Danmark. Men det er ikke den almindelige dansker, der kommer til at mærke mest til det nye netværk. Til gengæld kan det gøre en stor forskel i industrien, hvor 5G potentielt kan erstatte wifi.

Næste skridt i udviklingen af industri 4.0 – den fjerde industrielle bevægelse – bliver nu taget i Danmark, hvor det første 5G-netværk blev åbnet d. 7. september. Det er TDC NET, der på en midlertidig licens til 3,5 GHz-båndet, har åbnet for brugen af det nye netværk i København, Aarhus og Odense – og Helsingør. I løbet af et par måneder skal omkring 80 procent af Danmark have adgang til 5G.

Mediet Ingeniøren beskriver tre punkter, som adskiller det nye 5G-netværk fra det etablerede 4G-netværk:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)
  • Enhanced Mobile Broadband: så vi kan modtage og sende data med højere hastighed og større kapacitet end før.
  • Ultra Reliable Low Latency Communications: Netværket bliver mere pålideligt i kraft af, at latenstiden bliver lavere, så maskiner og robotter kan køre over 5G.
  • Massive Machine Type Communications: Netværket bliver mere stabilt, så flere enheder kan være tilknyttet det samtidigt uden det skaber problemer.

5G's appel for automationsvirksomheder

Disse tre udviklinger får ikke en stor betydning for den almindelige dansker, som primært vil kunne mærke forskel ved at kunne hente et afsnit af Den Store Bagedyst en smule hurtigere, end de kunne før. Til gengæld får det stor betydning i forbindelse med IoT-teknologi i industrien.

Hurtigere hastighed, lavere latenstid og et mere stabilt netværk betyder nemlig meget for kommunikationen imellem robotter og maskiner på fabriksgulve eller lagerhaller.

”Mens 4G blev udviklet og optimeret til mobilt bredbånd til forbrugere, så handler 5G i højere grad om hurtige forbindelser med meget korte svartider, så man ikke oplever forsinkelser og udfald, eksempelvis når man hopper mellem to mobilmaster. Den type forsinkelser vil vi mennesker sjældent opdage, men det gør robotter og selvkørende biler,” siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet til Ingeniøren.

Læs også: Verizon indgår samarbejde med Microsoft om hurtig udvikling af end-to-end IoT-løsninger

Pumpeproducenten Grundfos har også taget hul på 5G-eventyret ved at åbne et internt 5G-netværk. Formålet er at vurdere muligheden for at erstatte virksomhedens brug af wifi med det trådløse 5G: ”Vi har i dag mange enheder, der kører over wifi, men de netværk bliver hurtigt ustabile, og vi oplever blandt andet, at AGV’er mister forbindelsen, så to enheder kører af sted mod samme ordre. Det håber vi at forbedre med 5G, hvor vi også håber at kunne lade vores AGV’er køre mellem bygninger, hvilket ikke er muligt i dag,” siger Alexander Larsen, lead digitalization engineer hos virksomheden, til Ingeniøren.

Adgangsbarrierer skal nedbrydes

Det er dog ikke fra dag et, at den nye teknologi nemt kan integreres i mange virksomheders produktion. I forhold til wifi er 5G et dyrere alternativ, som måske holder nogle tilbage fra at investere, så længe de ikke er sikre på, hvordan teknologien bedst udnyttes hos dem selv.

Så selvom 5G og IoT kan være et teknologisk boost, der forbedrer innovation og konkurrenceevne hos mange, kræver det en klar idé og større erfaring med 5G, før det bliver rigtig integreret i dansk erhvervsliv. Det har Dansk Industri tænkt sig at gøre noget ved projektet ”Industriel IoT med 5G”, som giver adgang til Aalborg Universitets industri 4.0 lab.

”I Dansk Industri arbejder vi for at sænke adgangsbarriererne for anvendelsen af 5G. Med det her projekt kan virksomheder uden omkostning komme i gang med 5G og IoT. Om det så skal bruges sammen med kunstig intelligens, VR/AR, edge cloud eller hvad man nu kan forestille sig, lader vi stå helt frit. Det her er et vigtigt initiativ for at undgå at dansk erhvervsliv kommer bagefter andre lande på 5G,” siger Christian Hannibal, konstitueret branchedirektør, Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

”Industriel IoT med 5G” er et tilbud laveet af Aalborg Universitet, Dansk Industri og Togsverd Consult til primært små og mellemstore virksomheder til at lære mere om og prøve kræfter med moderne produktionsteknologier (industri 4.0) understøttet af 5G og andre trådløse teknologier.

Kilde: Ingeniøren og Dansk Industri KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere