5G i Danmark: Det får størst betydning for erhvervslivet

I godt ti dage har 5G været en realitet i Danmark. Men det er ikke den almindelige dansker, der kommer til at mærke mest til det nye netværk. Til gengæld kan det gøre en stor forskel i industrien, hvor 5G potentielt kan erstatte wifi.

Hurtigere hastighed, lavere latenstid og et mere stabilt netværk betyder meget for kommunikationen imellem robotter og maskiner på fabriksgulve eller lagerhaller. Arkivfoto..

18.09.2020

SCM.dk

Næste skridt i udviklingen af industri 4.0 – den fjerde industrielle bevægelse – bliver nu taget i Danmark, hvor det første 5G-netværk blev åbnet d. 7. september. Det er TDC NET, der på en midlertidig licens til 3,5 GHz-båndet, har åbnet for brugen af det nye netværk i København, Aarhus og Odense – og Helsingør. I løbet af et par måneder skal omkring 80 procent af Danmark have adgang til 5G.

Mediet Ingeniøren beskriver tre punkter, som adskiller det nye 5G-netværk fra det etablerede 4G-netværk:

  • Enhanced Mobile Broadband: så vi kan modtage og sende data med højere hastighed og større kapacitet end før.
  • Ultra Reliable Low Latency Communications: Netværket bliver mere pålideligt i kraft af, at latenstiden bliver lavere, så maskiner og robotter kan køre over 5G.
  • Massive Machine Type Communications: Netværket bliver mere stabilt, så flere enheder kan være tilknyttet det samtidigt uden det skaber problemer.

5G's appel for automationsvirksomheder

Disse tre udviklinger får ikke en stor betydning for den almindelige dansker, som primært vil kunne mærke forskel ved at kunne hente et afsnit af Den Store Bagedyst en smule hurtigere, end de kunne før. Til gengæld får det stor betydning i forbindelse med IoT-teknologi i industrien.

Hurtigere hastighed, lavere latenstid og et mere stabilt netværk betyder nemlig meget for kommunikationen imellem robotter og maskiner på fabriksgulve eller lagerhaller.

”Mens 4G blev udviklet og optimeret til mobilt bredbånd til forbrugere, så handler 5G i højere grad om hurtige forbindelser med meget korte svartider, så man ikke oplever forsinkelser og udfald, eksempelvis når man hopper mellem to mobilmaster. Den type forsinkelser vil vi mennesker sjældent opdage, men det gør robotter og selvkørende biler,” siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet til Ingeniøren.

Læs også: Verizon indgår samarbejde med Microsoft om hurtig udvikling af end-to-end IoT-løsninger

Pumpeproducenten Grundfos har også taget hul på 5G-eventyret ved at åbne et internt 5G-netværk. Formålet er at vurdere muligheden for at erstatte virksomhedens brug af wifi med det trådløse 5G: ”Vi har i dag mange enheder, der kører over wifi, men de netværk bliver hurtigt ustabile, og vi oplever blandt andet, at AGV’er mister forbindelsen, så to enheder kører af sted mod samme ordre. Det håber vi at forbedre med 5G, hvor vi også håber at kunne lade vores AGV’er køre mellem bygninger, hvilket ikke er muligt i dag,” siger Alexander Larsen, lead digitalization engineer hos virksomheden, til Ingeniøren.

Adgangsbarrierer skal nedbrydes

Det er dog ikke fra dag et, at den nye teknologi nemt kan integreres i mange virksomheders produktion. I forhold til wifi er 5G et dyrere alternativ, som måske holder nogle tilbage fra at investere, så længe de ikke er sikre på, hvordan teknologien bedst udnyttes hos dem selv.

Så selvom 5G og IoT kan være et teknologisk boost, der forbedrer innovation og konkurrenceevne hos mange, kræver det en klar idé og større erfaring med 5G, før det bliver rigtig integreret i dansk erhvervsliv. Det har Dansk Industri tænkt sig at gøre noget ved projektet ”Industriel IoT med 5G”, som giver adgang til Aalborg Universitets industri 4.0 lab.

”I Dansk Industri arbejder vi for at sænke adgangsbarriererne for anvendelsen af 5G. Med det her projekt kan virksomheder uden omkostning komme i gang med 5G og IoT. Om det så skal bruges sammen med kunstig intelligens, VR/AR, edge cloud eller hvad man nu kan forestille sig, lader vi stå helt frit. Det her er et vigtigt initiativ for at undgå at dansk erhvervsliv kommer bagefter andre lande på 5G,” siger Christian Hannibal, konstitueret branchedirektør, Dansk Industri, i en pressemeddelelse.

”Industriel IoT med 5G” er et tilbud laveet af Aalborg Universitet, Dansk Industri og Togsverd Consult til primært små og mellemstore virksomheder til at lære mere om og prøve kræfter med moderne produktionsteknologier (industri 4.0) understøttet af 5G og andre trådløse teknologier.

Kilde: Ingeniøren og Dansk Industri KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online