3D-print banker kraftigt på døren i Danmark
Nye muligheder inden for 3D-print giver anledning til at genoverveje teknologiens potentiale i at producere hurtigt og smart. Men der kan være store barrierer, mener adm. direktør i Ricoh Danmark.
Midt i al snakken om robotter i hotellobbyen, digitale assistenter og mørklagte fabrikker, har vi muligvis overset 3D-printteknologien. Det mener Søren Krogh-Nielsen, der er adm. direktør i Ricoh Danmark, som blandt andet leverer IT- og dokumentservices til virksomheder over hele verden.
Læs også: De digitale ledere performer bedst
Ifølge ham kan teknologien nemlig meget vel ende med at spille en afgørende rolle i kampen for at producere hurtigere og smartere, skriver han i en klumme hos Computerworld.
Fast inventar verden over
Søren Krogh-Nielsen påpeger blandt andet, at selvom der findes en del skeptikere, der mener, at 3D-printere er for langsomme og dyre til at indgå i en masseproduktion, så udgør printerne allerede fast inventar i flere produktionsvirksomheder verden over.
Her er de blevet populære som pretotypere redskaber, der anvendes til at skabe lynhurtige prototyper, som koster en brøkdel af traditionelle prototype-processer.
Læs også: Renault designer 3D-printet lastbilmotor
Der er desuden enorme logistiske, økonomiske og miljømæssige fordele at hente ved at producere i det land, hvor varen efterfølgende skal sælges. De seneste fremskridt inden for 3D-print forvandler nu produktionsformen fra specialist til generalist, og det er ikke længere fjollet at tro, at 3D-printere ender som grundpillen i fremtidens masseproduktion.
Danfoss åbner 3D printer-centre
En af de virksomheder, der kan se muligheder i 3D-printernes indtog, er Danfoss. Her kunne man i slutningen af august slå dørene op for det første af tre globale 3D printer-centre.
Centret er placeret ved hovedkvarteret i Nordborg på Als og giver mulighed for, at alle fra de forskellige afdelinger af selskabet i EU-regionen kan få prototyper og komponenter 3D-printet.
Ud over centret i Nordborg er der også et undervejs i Nordamerika, ligesom Danfoss har planer om at åbne et i Asien. Således er 3D-print efterhånden ved at have gjort sit indtog i virksomheden, og Danfoss koncernchef Kim Fausind understreger da også, at han har store forventninger til de mange muligheder 3D-teknologien åbner op for:
Jeg ser frem til, at vi kan anvende de nye digitale teknologier til at styrke vores tilbud til kunderne. Med det første af vores ADM centre tager vi endnu et stort skridt fremad.
Uddannelse halter efter 3D-teknologi
Ifølge Søren Krogh-Nielsen er perspektiverne og potentialet i 3D-print da også næsten endeløst men også kun næsten. Ifølge ham er en af de store barrierer nemlig viden.
Teknologien er først for alvor kommet i brug i de senere år, men uddannelse om 3D-printerne halter en smule efter, og flere medarbejdere har ikke kompetencerne til at arbejde med 3D-print.
Derfor opfordrer han danskerne til at få øjnene op for alle de muligheder, der er ved 3D-print, og udnytte dem, før det er for sent.
Læs også: Industri 4.0 - vi er bagud, men mulighederne er der
I nedenstående video kan du blandt andet se et eksempel på en af de mange muligheder med 3D-print. Her tager videoen udgangspunkt i et supply chain-samarbejde mellem Thürmer Tools og Sanistål.
- EL