3D-print banker kraftigt på døren i Danmark

Nye muligheder inden for 3D-print giver anledning til at genoverveje teknologiens potentiale i at producere hurtigt og smart. Men der kan være store barrierer, mener adm. direktør i Ricoh Danmark.

Perspektiverne og potentialet i 3D-print er næsten endeløst - men også kun næsten. Det skyldes blandt andet, at vores uddannelser halter efter teknologien, vurderer Søren Krogh-Nielsen fra Ricoh Danmark. Arkivfoto..

06.10.2017

SCM.dk

Midt i al snakken om robotter i hotellobbyen, digitale assistenter og mørklagte fabrikker, har vi muligvis overset 3D-printteknologien. Det mener Søren Krogh-Nielsen, der er adm. direktør i Ricoh Danmark, som blandt andet leverer IT- og dokumentservices til virksomheder over hele verden.

Læs også: De digitale ledere performer bedst

Ifølge ham kan teknologien nemlig meget vel ende med at spille en afgørende rolle i kampen for at producere hurtigere og smartere, skriver han i en klumme hos Computerworld.

Fast inventar verden over
Søren Krogh-Nielsen påpeger blandt andet, at selvom der findes en del skeptikere, der mener, at 3D-printere er for langsomme og dyre til at indgå i en masseproduktion, så udgør printerne allerede fast inventar i flere produktionsvirksomheder verden over.

Her er de blevet populære som ”pretotypere” – redskaber, der anvendes til at skabe lynhurtige prototyper, som koster en brøkdel af traditionelle prototype-processer.

Læs også: Renault designer 3D-printet lastbilmotor

”Der er desuden enorme logistiske, økonomiske og miljømæssige fordele at hente ved at producere i det land, hvor varen efterfølgende skal sælges. De seneste fremskridt inden for 3D-print forvandler nu produktionsformen fra specialist til generalist, og det er ikke længere fjollet at tro, at 3D-printere ender som grundpillen i fremtidens masseproduktion”.

Danfoss åbner 3D printer-centre
En af de virksomheder, der kan se muligheder i 3D-printernes indtog, er Danfoss. Her kunne man i slutningen af august slå dørene op for det første af tre globale 3D printer-centre.

Centret er placeret ved hovedkvarteret i Nordborg på Als og giver mulighed for, at alle fra de forskellige afdelinger af selskabet i EU-regionen kan få prototyper og komponenter 3D-printet.

Ud over centret i Nordborg er der også et undervejs i Nordamerika, ligesom Danfoss har planer om at åbne et i Asien. Således er 3D-print efterhånden ved at have gjort sit indtog i virksomheden, og Danfoss’ koncernchef Kim Fausind understreger da også, at han har store forventninger til de mange muligheder 3D-teknologien åbner op for:

”Jeg ser frem til, at vi kan anvende de nye digitale teknologier til at styrke vores tilbud til kunderne. Med det første af vores ADM centre tager vi endnu et stort skridt fremad”.

Uddannelse halter efter 3D-teknologi
Ifølge Søren Krogh-Nielsen er perspektiverne og potentialet i 3D-print da også næsten endeløst – men også kun næsten. Ifølge ham er en af de store barrierer nemlig viden.

Teknologien er først for alvor kommet i brug i de senere år, men uddannelse om 3D-printerne halter en smule efter, og flere medarbejdere har ikke kompetencerne til at arbejde med 3D-print.

Derfor opfordrer han danskerne til at få øjnene op for alle de muligheder, der er ved 3D-print, og udnytte dem, før det er for sent.

Læs også: Industri 4.0 - vi er bagud, men mulighederne er der

I nedenstående video kan du blandt andet se et eksempel på en af de mange muligheder med 3D-print. Her tager videoen udgangspunkt i et supply chain-samarbejde mellem Thürmer Tools og Sanistål.

- EL

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

20.02.2025SCM.dk

Robotløsning sikrer natproduktion hos tandhjulsproducent

19.02.2025SCM.dk

Dansk kaffefirma revolutionerer kaffelogistikken med IoT og bæredygtighed

19.02.2025SCM.dk

Nyt projekt skal skabe fælles fremtidsvision for danske virksomheder

18.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Gentagne kvalitetstest sikrer SCANLOX’s løsninger til medicinalindustrien

13.02.2025SCM.dk

Elworks skifter emballageplastik ud med papir og opnår markant fald i CO2e

11.02.2025SCM.dk

Novo Nordisk-byggerier støvsuger Sjælland for lagerlokaler

11.02.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Sådan lever Agilox AMR’er op til de vigtigste tendenser for 2025

11.02.2025SCM.dk

Fra overskudsbrød til nye fødevarer: Cirkulær innovation i værdikædesamarbejde

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online