3D printer skærer uger af produktionstiden

Den danske specialmaskineproducent Unimec købte for halvandet år siden en 3D-printer for sjov. Nysgerrige medarbejdere opdagede printerens kæmpe potentiale i arbejdet med prototyper, og i dag har maskinen skåret flere uger af produktionstiden og reduceret produktionsomkostninger betragteligt.

”Jeg skal indrømme, at vi i ledelsen ikke havde forudset, hvor meget værdi 3D-print kunne skabe. Men vores medarbejderes nysgerrighed, drivkraft og viden om det, har åbnet vores øjne for at 3D-print er en uundværlig del af vores produktion”, fortæller Lasse Taulborg Madsen. Foto: Unimec..

09.12.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Selvom man har mange års erfaring i branchen, kan man fortsat blive overrasket. Det har den danske specialmaskineproducent Unimec måttet sande. Virksomheden købte for halvandet år siden en 3D-printer, og lod medarbejderne lege med den. Dog uden den store tro på, at det ville føre til afgørende opdagelser.

I dag er fordelene ved 3D-print blevet meget tydelige for Unimec, der gennem 3D-printeren har reduceret produktionstiden per prototype fra flere uger til dag til dag-levering og til kun fem procent af prisen. Unimec vil udvide anvendelsen af 3D-print, og tilbyder derfor, at alle medarbejdere kan uddanne sig i 3D-print for virksomhedens regning, hvis de ønsker det.

Læs også: Vinduesproducent fremtidssikrer produktionen med spritnyt CNC-anlæg

”Jeg skal indrømme, at vi i ledelsen ikke havde forudset, hvor meget værdi 3D-print kunne skabe. Men vores medarbejderes nysgerrighed, drivkraft og viden om det, har åbnet vores øjne for at 3D-print er en uundværlig del af vores produktion. Derfor er det vigtigt for os, at alle medarbejderne får muligheden for at dygtiggøre sig, så vi kan gå ind i 3D-fremtiden og udnytte teknologien mest optimalt”, forklarer Lasse Taulborg Madsen, direktør i Unimec A/S.

Som at trække vejret
Implementeringen af 3D-print i virksomheden tog for alvor fart, da man for knap tre år siden ansatte konstruktør og ivrig 3D-print-nørd Kasper Scheel. De har nu adskillige printere, der producerer alle deres prototyper. Samtidig er de blevet selvforsynende i mindre 3D-printede reservedele til maskiner.

”Som udviklingsvirksomhed er det at udvikle og finde mekaniske løsninger det samme som at trække vejret for os. Til det er 3D-print blevet en uundværlig del af processen, der giver frihed og hastighed”, forklarer Kasper Scheel.

Hos Unimec er 3D-print fuldt integreret i produktionen af prototyper og planen er at fortsætte udviklingen.

”Alle medarbejdere kan nu uddanne sig inden for 3D-print gennem Business Danmarks uddannelse og det er en stor fordel for os, at medarbejderne får en relevant og kvalificeret viden omkring 3D-print”, forklarer konstruktør og projektleder i Unimec, Martin Jerga. Han tilføjer:

”Målet er at vi på sigt kan producere reservedele i større stil, og som udviklingen går, bliver det også muligt at printe i andre materialer som for eksempel kompositmaterialer og stål, hvilket vil revolutionere måden vi opererer på som virksomhed”, siger Martin Jerga.

Om Unimec

Unimec A/S er stiftet i 2007 og er et ingeniørfirma, som udvikler højteknologiske specialmaskiner og automationsudstyr til montage og færdiggørelse af industriprodukter. www.unimec.dk

Virksomheder skal være udviklingsparate
Hvis danske virksomheder skal blive endnu bedre til innovation og samtidig være konkurrencedygtige på effektivitet, er den additive fremstillingsmetode 3D-print en del af den fremtidige løsning for dansk industri.

Læs også: Genbrug: Produktionsvirksomhed ’retrofitter’ drejebænk og scorer på både miljø og økonomi

”Virksomheder skal kunne kundetilpasse deres produkter og udstyr. Her er 3D-print meget lovende, da det er en fremstillingsmetode, hvor man hurtigt kan gå fra design til fremstilling. Dermed skabes der uanede mængder af muligheder for innovative løsninger”, forklarer Jeppe Byskov, centerleder for industriel 3D-print hos Teknologisk Institut, og uddyber:

”3D-print er fremtiden. Dels buldrer teknologien derudad, og den bliver mere og mere konkurrencedygtig. Dels er det væsentligt i forhold til at beholde produktion i Danmark i stedet for at sende den til Østen. Og dels kan det blive en mere bæredygtig løsning, da man reducerer materialeforbruget og mindsker spild”.

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om produktion januar 2023

Relateret indhold

10.04.2025SCM.dk

Ny robot palleterer millioner af æg

09.04.2025SCM.dk

JYSK fejrer FSC-Certificering og bæredygtighedsmilepæl

04.04.2025SCM.dk

Ahlsell accelererer den grønne omstilling i hele værdikæden

03.04.2025Fyns Kran Udstyr A/S

Sponseret

Trolde og kraner i lange baner

02.04.2025SCM.dk

Generativ AI vokser hurtigt, men det kniber med reel praksis

02.04.2025SCM.dk

Vækst i B2B-gensalg på flere markeder

01.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Unik løsning udviklet til en førende medicinalvirksomhed

01.04.2025SCM.dk

Kina investerer milliarder i robotteknologi og AI

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams

Bredana Axcite A/S
Webinar
Warehouse Management Only Mode

Med Warehouse Management Only Mode får I mulighed for at implementere lagerstyring i verdensklasse – uanset ERP-system. Og/eller starte implementering af D365 med dette modul alene.

Dato

29.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus