3D-print kræver praktisk rådgivning i øjenhøjde

3D-print er en væsentlig del af de nye Industri 4.0-teknologier, som små og mellemstore danske virksomheder med fordel kan kaste sig over. Men det kræver kompetenceudvikling, og det skal ske både praktisk og i øjenhøjde, hvis det skal batte noget.

Forskere fra SDU fremhæver, at AM-teknologi medfører en række udfordringer, der skal takles, før virksomhederne kan opnå fordelene. Foto: NEXTTECH.

05.05.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det konkluderer forskere fra SDU og peger på videnscenteret NEXTTECH, som et godt eksempel på én måde at formidle 3D print eller Additive Manufacturing (AM), som teknologien også bliver kaldt.

”På SDU har vi beskæftiget os en del med at undersøge, hvad der bremser, og hvad der kan fremme danske SMV’ers (små og mellemstore virksomheder, red.) anvendelse af Industri 4.0-teknologier. Jeg og tre forskerkollegaer (Kristian Philipsen, Anders Haug og Kent Adsbøll Wickstrøm, red.har netop dykket særligt ned i teknologien 3D print og skrevet en forskningsartikel om det emne”, fortæller professor Jan Stentoft fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet (SDU).

Forskerne fremhæver, at AM-teknologien udvikler sig hurtigt, og at forskning peger på, at den indeholder gode muligheder for virksomheder til at udvikle konkurrencemæssige fordele. De fremhæver samtidig, at teknologien medfører en række udfordringer, der skal takles, før virksomhederne kan opnå fordelene.

”Vores konklusion er, at tiltag som NEXTTECH har høj effekt i forhold til at lette SMV’ers adgang til AM-teknologien”, fortæller Jan Stentoft, SDU. Foto: NEXTTECH. .

Motivationer og udfordringer
”I artiklen har vi ønsket at undersøge, hvordan en non-profit medlemsorganisation som NEXTTECH håndterer motivationselementer og udfordringer ved at bruge AM”, fortæller Jan Stentoft.

Han tilføjer, at forskningslitteraturen er rig på undersøgelser af barrierer for brug af AM. Det omfatter barrierer relateret til teknologi, strategi, drift, eksterne/supply chain-forhold og organisation. 

Forskerne har foretaget 13 interviews i 11 forskellige organisationer, der alle er medlemmer i NEXTTECH. To af organisationerne er leverandører, og resten er medlemsvirksomheder og altså potentielle brugere af AM.

De interviewede informanter fortæller om en række fordele, som de oplever ved deltagelse i NEXTTECH videnscenter og netværk. Det omfatter:

  • Adgang til kunder (gælder for leverandører af maskiner og værktøjer til AM).

  • Faglig sparring om materialer og teknologi.

  • Rapid prototyping (altså lynhurtig fremstilling af en prototype for at få afklaret, om den virker eller ej). 

  • Print af hjælpeværktøjer.

  • Print af produktionskomponenter.

  • Undgå investeringer (fordi de kan bruge NEXTTECHs maskinpark).

  • Lokalisering/kort distance (de fleste medlemmer er fra Trekantsområdet tæt på NEXTTECHs placering i Kolding).

  • Non-profit forening.

  • Kommunikation og træning i øjenhøjde.

  • Filantropi – andelsforeningsprincippet.

AM kræver praktisk tilgang
”Vores konklusion er, at tiltag som NEXTTECH har høj effekt i forhold til at lette SMV’ers adgang til AM-teknologien. Rådgivning i øjenhøjde, muligheden for at røre og prøve maskinerne helt konkret, erfaringsudveksling med andre virksomheder etc. Det er den slags praktiske og konkrete muligheder i øjenhøjde med virksomhederne, der skal til for, at 3D print kan vinde udbredelse i danske små og mellemstore virksomheder”, fortæller Jan Stentoft.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online