3D-print kræver praktisk rådgivning i øjenhøjde

3D-print er en væsentlig del af de nye Industri 4.0-teknologier, som små og mellemstore danske virksomheder med fordel kan kaste sig over. Men det kræver kompetenceudvikling, og det skal ske både praktisk og i øjenhøjde, hvis det skal batte noget.

Forskere fra SDU fremhæver, at AM-teknologi medfører en række udfordringer, der skal takles, før virksomhederne kan opnå fordelene. Foto: NEXTTECH.

05.05.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det konkluderer forskere fra SDU og peger på videnscenteret NEXTTECH, som et godt eksempel på én måde at formidle 3D print eller Additive Manufacturing (AM), som teknologien også bliver kaldt.

”På SDU har vi beskæftiget os en del med at undersøge, hvad der bremser, og hvad der kan fremme danske SMV’ers (små og mellemstore virksomheder, red.) anvendelse af Industri 4.0-teknologier. Jeg og tre forskerkollegaer (Kristian Philipsen, Anders Haug og Kent Adsbøll Wickstrøm, red.har netop dykket særligt ned i teknologien 3D print og skrevet en forskningsartikel om det emne”, fortæller professor Jan Stentoft fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet (SDU).

Forskerne fremhæver, at AM-teknologien udvikler sig hurtigt, og at forskning peger på, at den indeholder gode muligheder for virksomheder til at udvikle konkurrencemæssige fordele. De fremhæver samtidig, at teknologien medfører en række udfordringer, der skal takles, før virksomhederne kan opnå fordelene.

”Vores konklusion er, at tiltag som NEXTTECH har høj effekt i forhold til at lette SMV’ers adgang til AM-teknologien”, fortæller Jan Stentoft, SDU. Foto: NEXTTECH. .

Motivationer og udfordringer
”I artiklen har vi ønsket at undersøge, hvordan en non-profit medlemsorganisation som NEXTTECH håndterer motivationselementer og udfordringer ved at bruge AM”, fortæller Jan Stentoft.

Han tilføjer, at forskningslitteraturen er rig på undersøgelser af barrierer for brug af AM. Det omfatter barrierer relateret til teknologi, strategi, drift, eksterne/supply chain-forhold og organisation. 

Forskerne har foretaget 13 interviews i 11 forskellige organisationer, der alle er medlemmer i NEXTTECH. To af organisationerne er leverandører, og resten er medlemsvirksomheder og altså potentielle brugere af AM.

De interviewede informanter fortæller om en række fordele, som de oplever ved deltagelse i NEXTTECH videnscenter og netværk. Det omfatter:

  • Adgang til kunder (gælder for leverandører af maskiner og værktøjer til AM).

  • Faglig sparring om materialer og teknologi.

  • Rapid prototyping (altså lynhurtig fremstilling af en prototype for at få afklaret, om den virker eller ej). 

  • Print af hjælpeværktøjer.

  • Print af produktionskomponenter.

  • Undgå investeringer (fordi de kan bruge NEXTTECHs maskinpark).

  • Lokalisering/kort distance (de fleste medlemmer er fra Trekantsområdet tæt på NEXTTECHs placering i Kolding).

  • Non-profit forening.

  • Kommunikation og træning i øjenhøjde.

  • Filantropi – andelsforeningsprincippet.

AM kræver praktisk tilgang
”Vores konklusion er, at tiltag som NEXTTECH har høj effekt i forhold til at lette SMV’ers adgang til AM-teknologien. Rådgivning i øjenhøjde, muligheden for at røre og prøve maskinerne helt konkret, erfaringsudveksling med andre virksomheder etc. Det er den slags praktiske og konkrete muligheder i øjenhøjde med virksomhederne, der skal til for, at 3D print kan vinde udbredelse i danske små og mellemstore virksomheder”, fortæller Jan Stentoft.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

04.04.2025SCM.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

04.04.2025Descartes

Sponseret

Defense Trade Solutions forenkler forsvarsindustriens eksport med Descartes-løsning

03.04.2025SCM.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

01.04.2025SCM.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025SCM.dk

Verdion styrker nordisk team med tre strategiske forfremmelser

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia