Medlemmerne deler investeringer i AM-maskiner og kompetencer

NEXTTECH er et videnscenter med maskinpark inden for 3D-print eller additive manufacturing (AM). De foreløbig 38 medlemsvirksomheder deler investeringen i maskiner og kompetencer, så de i fællesskab kan blive klogere på, hvordan de får bedst gavn af den nye teknologi.

NEXTTECH er et videncenter, der er stiftet ud fra den gamle danske tankegang, som andelsbevægelsen bygger på. Foto: NEXTTECH.

05.05.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det er blot 2,5 år gammelt, men har allerede 38 virksomheder som medlemmer og en omfattende maskinpark inden for 3D-print. 3D-print er nemlig ikke bare en printer, der kan printe nye emner.

Der er mange forskellige 3D-printteknologier og mange faktorer, som man skal tage højde for som for eksempel printmaterialer, størrelse på print, overfladekvaliteter og tolerancer, når man som virksomhed ønsker at blive klogere på, hvordan teknologien kan øge konkurrencekraften.

Det fortæller en begejstret leder af videnscenteret og netværket NEXTTECH i Kolding, Karsten Friis Hansen. Centeret blev stiftet af Business Kolding i 2017 med det formål at udbrede kendskab og viden til virksomheder om 3D-print.

NEXTTECH er et videncenter, der er stiftet ud fra den gamle danske tankegang, som andelsbevægelsen bygger på. Det betyder, at virksomhederne er medlemmer hos os. Det er de mange bække små, der gør en stor å. Vi står sammen om at blive klogere på, hvordan 3D print kan skabe fordele for medlemmerne, siger Karsten Friis Hansen og tilføjer:

Som medlem har du en unik mulighed for at lære, afprøve og producere produkter i 3D print. Vi stiller den nyeste teknologi til rådighed og er opdateret på den nyeste viden.  Det er viden, som styrker medlemsvirksomhedernes parathed og anvendelse af 3D print som produktionsmetode, og som også ruster til at udnytte fremtidens muligheder. Vi og andre medlemmer hjælper medlemmer med at undersøge virksomheders muligheder for at anvende 3D print og derved løfte konkurrenceevnen ved at benytte en af fremtidens produktionsmetoder”.

”Den vigtigste forudsætning for at få gevinster af 3D print er at arbejde med medarbejdernes mindset eller tankegang”, fortæller Karsten Friis Hansen, NEXTTECH. Foto: NEXTTECH.

Mindset er alt
Karsten Friis Hansen fremhæver, at det er hans erfaring, at den vigtigste drivkraft for at høste fordele ved 3D print ikke er at finde frem til den rette teknologi eller købe en ny maskine. 

”Den vigtigste forudsætning for at få gevinster af 3D print er at arbejde med medarbejdernes mindset eller tankegang. Vi har flere eksempler på, at vi han ændret designet, så det kun kan fremstilles på en 3D-printer. Hvorfor skal et hul for eksempel være rundt og ikke firkantet eller sekskantet? Måske er det en bedre løsning. Det lyder måske banalt, men det er den form for åben og undersøgende tankegang, der først og fremmest er brug for, når man arbejder med 3D-print”, fortæller han og supplerer:

”Her hos os kan medlemmerne prøve flere forskellige teknologier. De kan helt håndgribeligt få mulighed for at producere et emne på de forskellige teknologier og se forskellen. For de fleste er det en øjenåbner. Det er med til at vende deres tænkning 180 grader, og de ser pludselig helt nye muligheder. Det er det, vi kalder praktisk rådgivning i øjenhøjde. Det er den slags, der skal til, hvis 3D print skal skabe forretningsværdi for virksomheder”.

Han lister en række hurtige eksempler på 3D-printløsninger:

  • Vindmøllevirksomheden fik 3D-printet afstivere til deres forme.

  • Producenten af høreapparatteknologi fik 3D-printet en adapter til deres nye LCD-skærme.

  • Industrivirksomheden 3D-printede interne værktøjer til at udskifte lejer.

  • Robotvirksomheden 3D-printede særlige hule strukturer til robotarme for at spare vægt.

  • En gruppe virksomheder gik sammen om at 3D-printe visirer og andre værnemidler til sundhedssektoren i kampen mod Covid-19.

”Jeg er overbevist om, at vi kun er i den spæde start med 3D-print. Vi har måske udviklet potentialet fem procent, og vi vil se en kolossal udvikling i mange år frem. Vi ser for eksempel, at meget store aktører som HP, GE og Xerox nu går seriøst ind i teknologien, og det vil rykke på udviklingen”, siger Karsten Friis Hansen.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

22.01.2025SCM.dk

Ny løsning hjælper med CO2-aftryk i forhold til finansielle konsekvenser

15.01.2025SCM.dk

Kæmpe satsning på udvikling af 3D-print i Danmark

15.01.2025SCM.dk

Danmark er bagud med at implementere Generativ AI

03.01.2025SCM.dk

Robotter valfarter ind i danske virksomheder

02.01.2025SCM.dk

Danmark kan spinde guld på produktion og salg af grøn brint

02.01.2025SCM.dk

Strømlinede skattebetalingsprocesser er guld for forsyningskæder

02.01.2025SCM.dk

Ny intelligent energistyring giver store besparelser for Dagrofa

23.12.2024SCM.dk

Indspark: Logistikken omkring kørende teknikere står på tærsklen til en AI-revolution

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup