3 fokuspunkter for SCM i 2024

2023 bød på fremgang i arbejdsvilkårene for verdens forsyningskæder – i hvert fald målt i forhold til standarderne de foregående tre år. Men der er stadig vigtige opgaver at kaste sig over for COO’en. Omera Khan - professor og Head of Supply Chain Insights and Trends Lab, Maersk - peger på tre centrale fokuspunkter.

”Klimaforandringer, geopolitiske risici og naturkatastrofer forsvinder ikke bare igen”, skriver Omera Khan. Virksomheder skal derfor undersøge data om egne skrøbeligheder og adressere dem. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

16.01.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Efter to-tre kaotiske år var 2023 faktisk ikke så dårligt. Men supply chain ledere har stadig arbejde, der skal udføres og udfordringer, der skal takles i 2024… Sådan lyder skudsmålet fra professor og Head of Maersks Supply Chain Insights and Trends Lab Omera Khan.

2020 var præget af den globale pandemi, ligesom 2021 var belastet af lockdowns, kraftige forstyrrelser af forsyningskæder og en inflation, der så småt begyndte at røre på sig. Så var 2022 et ’normalt’ supply chain år? Det kan man ikke sige. Rusland invaderede Ukraine med store negative konsekvenser for markeder for elementære landbrugsvarer og andre varekategorier.

Læs også: Geopolitisk uro og it-trusler truer freden i forsyningskæden

En anden negativ sideeffekt af kaosset har været de kraftigt stigende energipriser på tværs af alle energiformer, som har belastet omkostningerne i forsyningskæder, som jo transporterer store mængder gods per vej, sø, luft og skinner.

”Set i det perspektiv var 2023 et mere ’normalt’ år for verdens supply chain ledere, det har i hvert fald været det første rimelig normale år siden 2019 – et år som nu føles som meget lang tid siden”, skriver Omera Khan i bloggen ”2023 in review – and where to focus in 2024” på Linkedin.

”Den nemmeste måde at reducere udledning på er at forbedre energieffektiviteten – hvilket får hånd i hånd med lavere omkostninger”, skriver Omera Khan. Foto: Privat

Fire positive tendenser i 2023
Omera Khan peger på fire tendenser, der bidrager til at gøre 2023 til et relativt ’normalt’ supply chain år.

Energipriserne er faldet. Det er ikke den eneste årsag til, at fragtrater generelt er faldet i 2023; men det er en stor faktor. Den aktuelle uro i Det Røde Hav giver dog lige nu stigninger i fragtrater.
Prisinflationen har tabt fart i 2023. Det rammer ujævnt på tværs af lande, men tendensen er entydig, den går nedad. Det vil påvirke forbrugernes efterspørgsel positivt, og det betyder mere flow af varer igennem forsyningskæder.
Det geopolitiske landskab har været relativt roligt i 2023. Eller det var det i hvert fald indtil 7. oktober, hvor Hamas angreb Israel. Kina invaderede ikke Taiwan, og spændinger omkring Nordkorea ser ud til at have været aftagende.
Der var ingen nye handelskonflikter i 2023, ligesom der heller ikke dukkede nye handelsbarrierer op. I skrivende stund er der dog uro i Det Røde Hav forårsaget af angreb på skibe fra den yemenitiske Houthi-bevægelse. Cirka 12 procent af verdens handelsflow bevæger sig gennem Det Røde Hav, så uroen kan vise sig at blive dyr for den globale varetransport. Panama-kanalen, som lægger vand til cirka fem procent af verdenshandlen, er også begyndt at udgøre en flaskehals. Det er dog ikke på grund af handelskonflikter, men på grund af tørke og lav vandstand.

Læs også: Cybersikkerhed bliver stor del af hverdagen

Tre SCM tiltag i 2024
Omera Khan understreger, at selvom 2023 gav anledning til afdæmpet begejstring, så er der stadig masser af opgaver for verdens supply chain ledere at håndtere i 2024. Hun fremhæver særligt tre fokuspunkter:

  1. Beskyt din forsyningskæde: Arbejdet med at beskytte forsyningskæden mod forstyrrelser er kommet helt op i toppen af supply chain lederens agenda; og det er et arbejde, som aldrig stopper. ”Der er sket store fremskridt de sidste få år, men der er stadig meget, meget mere, som skal gøres”, skriver Omera Khan og tilføjer: ”Som vi så det i tilfældet med Ever Givens blokade af Suez Kanalen, er det stort set umuligt at forudsige individuelle forstyrrelser. Det er lettere at forudsige og håndtere bredere sårbarhedsfelter”. Hun peger på, at de fleste virksomheder i dag har langt flere data på, hvor de er skrøbelige, end de havde for fire eller fem år siden. Disse skrøbeligheder skal adresseres, for som hun skriver: ”Klimaforandringer, geopolitiske risici og naturkatastrofer forsvinder ikke bare igen”.
  2. Tænk resiliens ind i indkøb: Resiliens, modstandsdygtighed eller robusthed er særlig vigtigt at tænke ind i indkøbsstrategi og -praksis. Her er der ifølge Omera Khan stadig masser af rum for forbedringer. Nearshoring, reshoring, ’friendshoring’, dual-sourcing eller fuldstændig skift af produktion, der er mange muligheder, og de er langt fra udtømte. ”Elefanten i rummet er Kina. Det er svært at finde alternative forsyningslande, der har samme skala, infrastruktur, industriel bredde og dybde og arbejdskraft. Så Kina er ikke så nem at komme udenom. Indien er måske et potentielt alternativ. Det bliver interessant at se, hvordan det går med taiwanesisk Foxconns – som er Apples iPhone-partner – etablering af adskillige fabrikker i Indien som en del af deres ’Kina plus én’-strategi. Indien er ikke det eneste alternativ til Kina, men Indien har både skala og et stort arbejdskraftpotentiale. ’Kina plus én’ kan være en interessant strategi for mange virksomheder, der har brug for at styrke forsyningssikkerheden”, skriver Omera Khan.
  3. Gør din forsyningskæde bæredygtig: Alt tyder på, at den globale opvarmning accelerer. Drivhusgasser er ikke den eneste bæredygtighedsudfordring, men de er en af mest bekymrende. Og her spiller forsyningskæder en stor rolle eftersom, supply chain ledere har ansvaret for at transportere store mængder gods rundt på verdenskortet. ”Det er ikke så svært. Den nemmeste måde at reducere udledning på er at forbedre energieffektiviteten – hvilket får hånd i hånd med lavere omkostninger. Med energipriser, der fortsat er høje, ligger det lige til højrebenet. Compliance og reguleringer er også vigtige drivkræfter, ligesom scope 3 rapporteringer formentlig snart bliver et krav. Rettidig omhu på dette område ser ud til at være et begavet træk”, skriver Omera Khan.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

22.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Apport Systems er et Great Place To Work – bogstaveligt talt

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

21.01.2025SCM.dk

5 største supply chain risici i 2025

17.01.2025SCM.dk

AI vil skabe 78 millioner nye jobs på verdensplan

17.01.2025SCM.dk

Ny beredskabsaftale er et vigtigt første skridt mener Dansk Industri

17.01.2025SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser for 2025

16.01.2025SCM.dk

Læs og forstå: Omni hvad for en bus?

14.01.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Styrkede kompetencer og klare mål hos SCANLOX i 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup