18.02.2022 | Branchenyt
2021 blev rekordår for Mærsk
A.P. Møller - Mærsk leverer rekordindtjening for 2021, som var et ekstraordinært år med fokus på at afbøde risici for kunderne i deres forsyningskæde og samtidig styrke det integrerede logistikudbud. I 2021 steg omsætningen med 55 procent til 61,8 milliarder dollars.
Igennem hele 2021 fortsatte Mærsk med at styrke sin Logistics & Services-forretning, ligesom seks virksomheder blev erhvervet inden for luft, e-handel, lager og fulfillment. Foto: Vladimir Serebryansky / 123RF
I 2021 steg omsætningen i A.P. Møller - Mærsk til 61,8 milliarder USD, hvilket er en stigning på 55 procent, mens EBITDA tredobledes til USD 24 milliarder, og det frie cash flow var USD 16,5 milliarder. Det har gjort det muligt for virksomheden at foretage strategiske langsigtede investeringer i dekarbonisering og logistikvækst kombineret med stærk kontantfordeling til aktionærerne.
"Ekstraordinære markedsforhold førte til rekordhøj vækst og fortjeneste i A.P. Møller - Mærsk, men det førte også til afbrydelser i forsyningskæden og alvorlige udfordringer for vores kunder. Vi brugte en enorm indsats på at afbøde flaskehalse ved at udvide kapaciteten på tværs af Ocean, forbedre produktiviteten i Terminals og voksende vores globale logistik fodaftryk," siger Søren Skou, der er adm. direktør i A.P. Møller - Mærsk.
Igennem hele 2021 fortsatte Mærsk med at styrke sin Logistics & Services-forretning. Seks virksomheder blev erhvervet inden for luft, e-handel, lager og fulfillment, såvel som 85 nye lagre åbnede, hvilket forbedrede kapaciteterne på tværs af produktporteføljen.
Læs også: Mærsks næste opkøb: amerikanske Pilot Freight Services
Inden for Ocean steg fortjenesten betydeligt med en omsætning på 48,2 milliarder dollars i 2021 sammenlignet med 29,2 milliarder dollars tidligere år, hvilket er drevet af høje fragtrater som følge af den igangværende indvirkning fra pandemien, der har resulteret i forstyrrelser i de globale forsyningskæder.
For at øge forudsigeligheden og pålideligheden blev kapaciteten øget både for udstyr og fartøjer, og der blev gjort en betydelig indsats for at prioritere aftalte mængder, idet langsigtede kontrakter nu udgør 65 procent af Mærsks forretning i modsætning til 50 procent for et år siden.
I løbet af året voksede brugen af digitale løsninger og tjenester betydeligt, idet omsætningen på Maersk.com nåede 38 milliarder dollars. Trafikken steg 15 procent og bookinger via mobilapp steg også mere end 15 gange.
- KCP
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.