18.02.2022 | Branchenyt
2021 blev rekordår for Mærsk
A.P. Møller - Mærsk leverer rekordindtjening for 2021, som var et ekstraordinært år med fokus på at afbøde risici for kunderne i deres forsyningskæde og samtidig styrke det integrerede logistikudbud. I 2021 steg omsætningen med 55 procent til 61,8 milliarder dollars.
Igennem hele 2021 fortsatte Mærsk med at styrke sin Logistics & Services-forretning, ligesom seks virksomheder blev erhvervet inden for luft, e-handel, lager og fulfillment. Foto: Vladimir Serebryansky / 123RF
I 2021 steg omsætningen i A.P. Møller - Mærsk til 61,8 milliarder USD, hvilket er en stigning på 55 procent, mens EBITDA tredobledes til USD 24 milliarder, og det frie cash flow var USD 16,5 milliarder. Det har gjort det muligt for virksomheden at foretage strategiske langsigtede investeringer i dekarbonisering og logistikvækst kombineret med stærk kontantfordeling til aktionærerne.
"Ekstraordinære markedsforhold førte til rekordhøj vækst og fortjeneste i A.P. Møller - Mærsk, men det førte også til afbrydelser i forsyningskæden og alvorlige udfordringer for vores kunder. Vi brugte en enorm indsats på at afbøde flaskehalse ved at udvide kapaciteten på tværs af Ocean, forbedre produktiviteten i Terminals og voksende vores globale logistik fodaftryk," siger Søren Skou, der er adm. direktør i A.P. Møller - Mærsk.
Igennem hele 2021 fortsatte Mærsk med at styrke sin Logistics & Services-forretning. Seks virksomheder blev erhvervet inden for luft, e-handel, lager og fulfillment, såvel som 85 nye lagre åbnede, hvilket forbedrede kapaciteterne på tværs af produktporteføljen.
Læs også: Mærsks næste opkøb: amerikanske Pilot Freight Services
Inden for Ocean steg fortjenesten betydeligt med en omsætning på 48,2 milliarder dollars i 2021 sammenlignet med 29,2 milliarder dollars tidligere år, hvilket er drevet af høje fragtrater som følge af den igangværende indvirkning fra pandemien, der har resulteret i forstyrrelser i de globale forsyningskæder.
For at øge forudsigeligheden og pålideligheden blev kapaciteten øget både for udstyr og fartøjer, og der blev gjort en betydelig indsats for at prioritere aftalte mængder, idet langsigtede kontrakter nu udgør 65 procent af Mærsks forretning i modsætning til 50 procent for et år siden.
I løbet af året voksede brugen af digitale løsninger og tjenester betydeligt, idet omsætningen på Maersk.com nåede 38 milliarder dollars. Trafikken steg 15 procent og bookinger via mobilapp steg også mere end 15 gange.
- KCP
Produktion

EU-topchef opfordrer til kamp for at sikre europæisk industri
Det er virkelig positivt, at formanden for Europa-kommissionen, Ursula von der Leyen, i sin ”State of the Union”- tale slår fast, at Europa skal kæmpe for at holde industrien på det europæiske kontinent.
Produktion

Ny serieproduktion af elektriske lastbiler i Gent
Volvo Trucks øger produktionen af elektriske lastbiler og indleder nu serieproduktion af tunge elektriske lastbiler på sin fabrik i Gent i Belgien. Det betyder, at elektriske Volvo-lastbiler nu produceres på fire fabrikker – tre i Europa og en i USA.
Lager & distribution

Søfarten løftes til nyt grønt niveau
Kommissionsformand Ursula von der Leyen har navngivet verdens første containerskib drevet af grøn metanol i København.
Innovation

Kunstig intelligens forventes at ændre mange jobs
84 procent af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 procent er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens. Hver fjerde peger dog på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.
SCM 4.0

Skyen baner vejen for robotterne
Robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Ifølge Amazon Web Services (AWS) har udbredelsen af cloud-teknologi i høj grad revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.
Sourcing

Ny strategi for forsyningssikkerhed
Store globale kriser som covid-19 og krigen i Ukraine har vist, at varer og ressourcer kan være svære at få til Danmark under kriser. I den globale handel er vi på nogle områder blevet for afhængige af enkelte lande. Det gør os sårbare. Derfor skal alle de statslige myndigheder med ansvar for landets vigtigste funktioner fremover have mere fokus på, hvor der kan opstå problemer med forsyningen. Det skal være med til at sikre, at vores samfund også kan fungere under fremtidige kriser.