2020’s økonomiske udsving var mindre i Danmark end i EU
2020 var et udfordrende år, men ikke alle har været lige hårdt ramt af de voldsomme nedlukninger, som vi især oplevede i årets andet kvartal. Danmark oplevede et mindre fald i BNP end det øvrige EU. Til gengæld har den efterfølgende vækst også været mere forsigtig. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Mens Danmark oplevede et fald på syv procent i BNP under den første corona-nedlukning, lå det generelle tal for EU på 11,4 procent. Det store fald har især været båret frem af sydeuropæiske lande som Italien, samt Storbritannien, hvis BNP faldt med 19,8 procent i 2020’s andet kvartal.
Lande, som havde meget store fald i Q2, har også haft høj vækst i Q3. Både faldet i dansk BNP i andet kvartal og stigningen i tredje kvartal var historisk store, men stadig langt fra tilsvarende vækstrater i de fleste andre europæiske lande. Stigningen på 11,6 procent for EU i Q3, der især trækkes op af de sydeuropæiske lande, er derfor noget højere end den danske vækst i tredje kvartal, som lå på 4,9 procent.
Industriens store udsving
Samme tendens så man i industriens produktion, hvor flere af de lande, vi normalt sammenligner os med, oplevede store fald i andet kvartal i industriproduktionen for derefter også at opleve større procentvis fremgang i Q3.
Læs også: Den internationale transport i største fald siden 2010
I Danmark oplevede industrien et tab på 4,6 procent i Q2, hvilket blev minimalt indhentet i tredje kvartal med en stigning på 0,5 procent. Fælles for alle er dog, at produktionen ligger under samme måned sidste år.
Kun overgået af Sverige
Kun Sverige, som har en produktion, der ligger to procent under september 2019, har i september 2020 klaret sig bedre end den danske industriproduktion.
Det gælder også, når det kommer til forbrugertillid, som faldt i takt med nedlukninger blev indført i marts 2020. Selvom forbrugertilliden i Danmark faldt kraftigt i marts og april, steg den igen i juni og juli, og tilliden har i Danmark i hele 2020 ligget over niveauet for de fleste andre EU-lande.
For eksempel var faldet i april i Danmark mindre end i Tyskland, Storbritannien og Italien. Igen er Sverige det eneste land, der lå over Danmark med det mindste fald i foråret.
Men for de fleste udvalgte lande og EU som helhed faldt forbrugertilliden igen i oktober, da Europa blev ramt af anden bølge af corona. Faldet fra oktober til november var dog mindst i Danmark – også mindre end i Sverige.
Kilde: Danmarks Statistik
- KCP