17 SCM-eksperters bud på 2018 - del 1
SCM.dk har spurgt 17 SCM-eksperter om, hvad de forventer vil fylde mest i 2018. Svarene afspejler, at ledelse af forsyningskæden er en mangfoldig opgave. Eksperternes bud dækker alt fra data, digitalisering og disruption over S&OP og kompetenceudvikling til strategi og innovation. Der er masser af inspiration til, hvordan du kan slibe supply chain-knivene og være klar til 2018. Dette er første del.
Gustaf Høskuldsson, Vice President Operations & Supplier Management, Cobham SATCOM:
Vedvarende træning af lederne i Operations
Største udfordringer:
De største udfordringer for os i 2018 bliver at fortsætte momentum i forhold til den plan, der er lagt for Global Operations. Planerne og lederne skal være stærke nok til at kunne eksekvere på en global transformation, og derfor skal vi være sikre på, at vi har identificeret de rigtige drivere og ambassadører og klædt dem godt nok på.
Væsentligste virkemidler:
De vigtigste virkemidler bliver stærk vedvarende kommunikation og træning af lederne i Operations. Vi skal være sikre på, at lederne er klar til at lede igennem i en global transformation.
Kim Sundtoft Hald, professor, CBS
Den elastiske forsyningskæde bliver central
Største udfordringer:
Supply chain lederens største udfordringer i 2018 er at manøvrere i en forretningsvirkelighed, hvor kravet fortsat er øget produktivitet og værdiskabelse gennem alle led i forsyningskæden. Dette skal ske samtidig med, at virksomheden og den forsyningskæde, den indgår i, i stigende grad udsættes for uforudsigelighed samt potentielle teknologiske og konkurrencemæssige disruptions.
Væsentligste virkemidler:
Den elastiske forsyningskæde bliver central. Her bliver det specielt interessant at følge den såkaldte ”uberization”, hvor kapacitet udbydes og deles ”on demand” gennem app-teknologi. Business analytics og big data bliver ligeledes fortsat meget væsentlige transformerende teknologier. Endelig vil performancemåling og skabelse af øget produktivitet og værdiskabelse i forsyningskæden komme i fokus.
Henrik Knak, partner, Syncronic:
Holistisk tænkning & silonedbrydning
Største udfordringer:
For en supply chain-leder afhænger fremtiden naturligvis af, hvor man er ansat, men mange vil givetvis kigge ind i følgende top-5 udfordringer i 2018: Skab konkurrencedygtighed for virksomheden, sikr talentmassen, omfavn digitale muligheder, skab integrated business planning via løft af S&OP ind i direktionen og argumentér for nye SCM-investeringer.
Væsentligste virkemidler:
For at vende disse udfordringer til positiv effekt skal supply chain lederen have kundeorientering; prioritere indsatsen, så der skabes hurtige resultater til at finansiere den langsigtede strategi; være forandringsparat men have en overordnet plan, kæmpe for flere midler til SCM-udvikling via synlighed i direktionen samt opbygge kompetence hos nøglemedarbejdere og indenfor digital. Overordnet set forudsætter det holistisk tænkning og silonedbrydning på tværs af værdikæden.
Ole Thomsen, logistikdirektør, Reitan Distribution:
Deling af relevante data mellem alle aktører
Største udfordringer:
I detailhandlen vil udviklingen mod flere og flere friske convenience varer fortsætte. Dette stiller krav om en effektiv supply chain med fokus på optimering af lead time og leveringsfrekvens. Samtidigt vil konkurrencesituationen betyde, at der fortsat vil være stor fokus på omkostningsoptimering.
Væsentligste virkemidler:
Deling af relevante data mellem alle aktører i hele supply chain’en for at sikre optimal planlægning. Fleksibilitet og simplicitet skal tænkes ind i den måde, hvorpå vi indretter vores lagre og planlægger vores distributions setup.
Susanne Hundsbæk-Pedersen, senior vice president for Devices & Supply Chain Management, Novo Nordisk A/S:
Digital opgradering med robotter og machine learning
Største udfordringer:
Den største udfordring i 2018 er at designe og implementere en global supply chain for vores nye produkter.
Væsentligste virkemidler:
Det indebærer blandt andet et nyt set-up for distribution, den rigtige leverandørbase, den rette planlægnings- og lagerlogik og sikring af transparens i hele kæden. Det indebærer også en opgradering digitalt set med øget brug af RPA (procesautomatisering ved robotter) og machine learning.
Paul Wiberg-Jørgensen, director, Global Supply Chan Planning, William Demant:
S&OP og digitalisering er nøglerne
Største udfordringer:
Hvor skal varerne produceres? Vi ser store globale skift disse år. Magtbaser flytter, toldmure opstår og falder, priser i lavtlønslande stiger og robotteknologien udvikles. Det gamle paradigme om, at Fjernøsten er billigst, er udfordret for længst. Samtidig skaber velfærdsstigninger i Asien nye markeder, der kan give behov for lokal produktion…
Væsentligste virkemidler:
De væsentligste virkemidler bliver en velfungerende S&OP proces og digitalisering. S&OP samler virksomhedens indsats om at ramme markedet optimalt, og gør os i stand til at stille om i tide. Digitalisering er en forudsætning for at få de nødvendige real time data fra kunden gennem forsyningskæden til produktion og planlægning.
Læs anden del af temaet her og tredje del her.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om 2018