Vi skal omfavne robotterne

De intelligente robotter og digitale løsninger truer med at overtage mange arbejdspladser, og det skaber selvfølgelig frygt. Professor Philipp Schröder anerkender bekymringen, men mener dog, at der er god grund til at hilse robotterne velkommen.

Der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og derfor er det ikke et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver, mener professor Philipp Schröder..

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Men han fremhæver også, at der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og at det derfor ikke er et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver.

”Automatisering og algoritmernes indtog vil helt sikkert ændre på mange menneskers arbejdsopgaver. Vi skal for eksempel til at arbejde mere augmenteret. Vi kan forvente, at en del af vores fremtidige kollegaer bliver robotter og algoritmer. Det vil kræve omskoling, ingen tvivl om det”, siger Philipp Schröder.

Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden

Professor Philipp Schröder

Han fremhæver, at den vigtigste forudsætning for som samfund, faggruppe og borger at få gavn af den teknologiske udvikling er evnen til at lære. Uddannelse, uddannelse og uddannelse er nøglen for både samfund, virksomhed og borger.

25-50 års implementeringstid
Han peger også på, at implementeringstiden er relativ lang. Der er mange faktorer, som betyder, at bare fordi en digital innovation er færdigtestet på et laboratorium i Silicon Vally, er det langt fra det samme som, at løsningen bliver implementeret i virkelighedens verden.

”Når der kommer flere selvkørende lastbiler, bliver der flere ledige chauffører, hvor nogle af dem vil søge over i sikkerhedsvagtbranchen, og det vil sænke lønniveauet i sikkerhedsvagtbranchen. Det betyder, at lysten til eller sulten efter at automatisere i sikkerhedsbranchen vil være lavere”, fortæller han og tilføjer:

”Der er mange faktorer, der gør, at implementeringsvinduet for færdige digitale løsninger let kan være på både 25 og 50 år”.

Philipp Schröder fremhæver, at automatisering er et kæmpegode for menneskeheden og velstand i samfundet. Men han anerkender også, at der er forståelig frygt for og modstand mod automatiseringsudviklingen hos mange borgere.

”Vi ser i øjeblikket bevægelser mod mere protektionisme for eksempel i USA og England, og det er en kold bruser for os økonomer og forskere, der viser, at den fjerde industrielle revolution ikke forekommer som en klokkeklar fordel for alle”, forklarer han.

10-dobling af velstand på 200 år
Det ser han som en stor spand kold vand for økonomer, fordi økonomisk forskning viser, at den teknologiske udvikling de sidste 200 år har øget menneskehedens velstand med en faktor 10, og at det er mennesker over hele verden, der har fået gavn af udviklingen. Velstandsudviklingen har de foregående 2000 år været nogenlunde uændret.

Sådan høster du gevinsterne

Professor Philipp Schröder s vigtigste anbefaling til virksomheder, der ønsker at gribe mulighederne i digitaliseringsbølgen, lyder: ”Det er de virksomheder, der har hånden på kogepladen, som har de bedste forudsætninger for at identificere, hvordan medarbejderne skal omskoles og derfor vil have de bedste kort på hånden”. Hør mere her.

”Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden. Vi skal blot finde ud af, hvordan vi håndterer den på en smart måde”, siger Philipp Schröder og tilføjer:

”De lande, som har en åben økonomi og fleksible arbejdsmarkeder, vil have en stor fordel i den teknologiske udvikling, og her er Danmark godt stillet. Når alt kommer til alt, er robotter blot et nyopfundet hjul eller en stenøkse. Det er en assistance eller et værktøj. Robotter skaber ikke robotter, det er mennesker, der skaber robotterne”.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

20.12.2024SCM.dk

Kunstig intelligens vil ikke fjerne behovet for medarbejdere

19.12.2024SCM.dk

Virksomheders hardwarehåndtering er fuld af sikkerhedshuller

18.12.2024SCM.dk

Al analyser sparer robotstartup for en halv million i udvikling

17.12.2024SCM.dk

Identitetstyveri kan være en af de største cybersikkerhedstrusler i 2025

11.12.2024SCM.dk

2025 kan byde på tættere integration mellem produktionsteknologi og it

09.12.2024SCM.dk

Cybersikkerhedstiltag giver konkurrencefordele

09.12.2024SCM.dk

Det digitale er godt i gang med at revolutionere forsyningskæden

09.12.2024Columbus

Sponseret

Right to Repair - Revenue Streams

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup