Vi skal omfavne robotterne

De intelligente robotter og digitale løsninger truer med at overtage mange arbejdspladser, og det skaber selvfølgelig frygt. Professor Philipp Schröder anerkender bekymringen, men mener dog, at der er god grund til at hilse robotterne velkommen.

Der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og derfor er det ikke et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver, mener professor Philipp Schröder..

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Men han fremhæver også, at der er menneskelige elementer i alle arbejdsopgaver, og at det derfor ikke er et spørgsmål om, at robotterne overflødiggør arbejdspladser, men mere at de ændrer på indholdet i medarbejderes arbejdsopgaver.

”Automatisering og algoritmernes indtog vil helt sikkert ændre på mange menneskers arbejdsopgaver. Vi skal for eksempel til at arbejde mere augmenteret. Vi kan forvente, at en del af vores fremtidige kollegaer bliver robotter og algoritmer. Det vil kræve omskoling, ingen tvivl om det”, siger Philipp Schröder.

Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden

Professor Philipp Schröder

Han fremhæver, at den vigtigste forudsætning for som samfund, faggruppe og borger at få gavn af den teknologiske udvikling er evnen til at lære. Uddannelse, uddannelse og uddannelse er nøglen for både samfund, virksomhed og borger.

25-50 års implementeringstid
Han peger også på, at implementeringstiden er relativ lang. Der er mange faktorer, som betyder, at bare fordi en digital innovation er færdigtestet på et laboratorium i Silicon Vally, er det langt fra det samme som, at løsningen bliver implementeret i virkelighedens verden.

”Når der kommer flere selvkørende lastbiler, bliver der flere ledige chauffører, hvor nogle af dem vil søge over i sikkerhedsvagtbranchen, og det vil sænke lønniveauet i sikkerhedsvagtbranchen. Det betyder, at lysten til eller sulten efter at automatisere i sikkerhedsbranchen vil være lavere”, fortæller han og tilføjer:

”Der er mange faktorer, der gør, at implementeringsvinduet for færdige digitale løsninger let kan være på både 25 og 50 år”.

Philipp Schröder fremhæver, at automatisering er et kæmpegode for menneskeheden og velstand i samfundet. Men han anerkender også, at der er forståelig frygt for og modstand mod automatiseringsudviklingen hos mange borgere.

”Vi ser i øjeblikket bevægelser mod mere protektionisme for eksempel i USA og England, og det er en kold bruser for os økonomer og forskere, der viser, at den fjerde industrielle revolution ikke forekommer som en klokkeklar fordel for alle”, forklarer han.

10-dobling af velstand på 200 år
Det ser han som en stor spand kold vand for økonomer, fordi økonomisk forskning viser, at den teknologiske udvikling de sidste 200 år har øget menneskehedens velstand med en faktor 10, og at det er mennesker over hele verden, der har fået gavn af udviklingen. Velstandsudviklingen har de foregående 2000 år været nogenlunde uændret.

Sådan høster du gevinsterne

Professor Philipp Schröder s vigtigste anbefaling til virksomheder, der ønsker at gribe mulighederne i digitaliseringsbølgen, lyder: ”Det er de virksomheder, der har hånden på kogepladen, som har de bedste forudsætninger for at identificere, hvordan medarbejderne skal omskoles og derfor vil have de bedste kort på hånden”. Hør mere her.

”Overordnet set er der ingen tvivl om, at den teknologiske udvikling er et kæmpegode for alle os mennesker over hele verden. Vi skal blot finde ud af, hvordan vi håndterer den på en smart måde”, siger Philipp Schröder og tilføjer:

”De lande, som har en åben økonomi og fleksible arbejdsmarkeder, vil have en stor fordel i den teknologiske udvikling, og her er Danmark godt stillet. Når alt kommer til alt, er robotter blot et nyopfundet hjul eller en stenøkse. Det er en assistance eller et værktøj. Robotter skaber ikke robotter, det er mennesker, der skaber robotterne”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

03.04.2025SCM.dk

Aktør præsenterer AI-genereret supply chain ’control tower’

03.04.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Service explained

31.03.2025SCM.dk

Udfordringer presser væksten i robotbranchen

27.03.2025SCM.dk

58 procent vil skære ned på USA’s cloud-udbydere

27.03.2025SCM.dk

Forsyningskæders cybersikkerhed er fulde af blinde vinkler

26.03.2025SCM.dk

AI-agenter: Fremtidens nøgle til effektivisering af arbejdsgange

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot for Sales explained

26.03.2025Columbus

Sponseret

Enhancing manufacturing with AI: Microsoft Copilot Studio explained

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Consafe Logistics
Webinar
Automation implementation fra A til Z

With warehouse automation set to double by 2030, many companies are prioritizing automation—but key questions arise. What should you automate and why? When should you involve your automation vendor? What are the critical success factors?

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Bredana Axcite A/S
Webinar
Nem administration af priser

Er jeres administration af priser tung og tidskrævende? Understøtter den ikke til fulde jeres virksomhed i dag? Så er dette live-webinar om attributbaseret prissætning, præcis noget for dig!

Dato

08.04.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia