Vækstvirksomheder kan omgå likviditetsfælden med supply chain financing
Mange virksomheder skal forudbetale leverandører for de varer, som er forudsætningen for vækst. Det binder likviditet i en tung forsyningskæde, og det hæmmer. Den danske modevækstvirksomhed VINNY’s har valgt at bruge en kapitalpartner, som finansierer varekøb. Det frigør kapital og baner vejen for helt nye muligheder.
Manglende likviditet er en kæmpe hæmsko for handelsvirksomheder i vækst. Det er vanskeligt at skalere forretningen, når likviditeten er bundet op i en lang og tung forsyningskæde. Et eksempel er det danske skomærke VINNY’s, som sætter sko i produktion i Portugal. De skal forudbetale ved bestilling og har indtil for nylig befundet sig i et konstant finansieringsræs fra betaling af varerne hos leverandøren til salg af varerne til kunderne. Der kan gå flere måneder. Mange virksomheder er i dag nødt til at sælge med rabat for hurtigt at få kontanter ind. Andre vælger hurtige og miljøbelastende transportmetoder som fly. Det påvirker marginerne og virksomhedens miljøprofil.
Ifølge Bain & Company bliver 30 procent af verdenshandlen forudbetalt. Der findes forskellige finansieringsmodeller, og svenske Treyd har udviklet deres egen løsning, som de ikke tøver med at kalde en pionerløsning. Den involverer nemlig kun handelsvirksomheden og Treyd, hvor andre løsninger inden for ’supply chain financing’ involverer både køber og sælger – og måske også en bank. De sidste modeller gør det lidt tungere og langsommere.
Om Treyd
Virksomheden har et team på 60+ med hovedkontor i Sverige og kontorer i London og Cairo. Treyd blev etableret i Stockholm, Sverige, i 2019 af CEO Peter Beckman og CTO Sameh El-Ansary. De mødtes i Antlers inkubatorprogram for startups (www.antler.co) og opdagede, at mange SMV’er led på grund af kapitaludfordringen i forsyningskæden. De udviklede Treyd som en ny måde at imødekomme handelsvirksomhedernes behov for likviditet på. Treyd er netop blevet godkendt som finansiel virksomhed af Finansinspektionen i Sverige og lanceres nu officielt i Danmark, Norge og Finland. I 2022 tidoblede Treyd sin omsætning og har nu over 500 virksomhedskunder.
Treyds løsninger fungerer således: Treyd betaler fakturaen fra skoproducenten i Portugal, så VINNY’s kan beholde likviditeten i virksomheden til vækst og skalering. Ved at udskyde betalingen kan VINNY's sælge varerne, før de skal betale Treyd. Dermed kan de holde tempoet oppe og undgå at vælge mellem at investere i vækst eller lagerbeholdning. VINNY's startede med at designe sko i 2019, og er nu oppe på en tocifret millionomsætning.
Gør forsyningskæden let
Treyd blev grundlagt ud fra en filosofi om, at virksomheder fortjener at vokse uden at bekymre sig om cash flow og likviditetsmæssige flaskehalse. Treyd tilbyder virksomheder inden for engros, e-commerce og detail en ny finansieringsplatform, som gør det nemt for handelsvirksomheder at sælge varer først og betale leverandører senere.
Læs også: Data styrker forsyningskædens modstandsdygtighed
Dermed undgår de at kvæles i stramme krav om hurtig betaling til den internationale forsyningskæde og kan i stedet styrke likviditeten og investere i drift og vækst. Løsningen gør det også nemmere for handelsvirksomheder:
• at købe mere ind til bedre priser og mere miljøvenlige fragtmetoder,
• have flere varer på lager og dermed øge omsætningen, samt
• kontrollere cash flowet og reducere behovet for eksterne investorer eller egenkapitaludligning.
Handelsvirksomhederne har op til fire måneders kredit hos Treyd og betaler et gebyr på 1,3 procent i snit per måned af leverandørfakturaen.
Finansiering på 24 timer
”Vi er et supplement til virksomhederne, og vi mærker stor interesse fra virksomheder inden for mode, livsstil, forbrugerelektronik, industriel elektronik og bilhandlere. En af vores løsnings styrker er, at vi er hurtige. Kunden kan få adgang til finansieringsløsningen inden for 24 timer”, fortæller Nikolaj Krogsgaard Thomsen, som er landechef for Treyd i Denmark.
Treyds ambition er at blive den største i verden til at tilbyde kortsigtet indkøbskredit til detail- og grossistvirksomheder via en nem og intuitiv fintech-platform. Treyd, der kan beskrives som en "Klarna for virksomheder", er vokset hurtigt i Sverige og UK og går nu for alvor ind i de øvrige nordiske lande. Treyd har lige nu 90-100 kunder i Danmark og har netop rundet 1,3 milliard svenske kroner i finansierede vareindkøb.
Finansiering af varekøb løser tung udfordring
”Finansiering af varekøb og likviditet er en stor udfordring og hæmsko for mange vækstvirksomheder, og det var det også for VINNY’s. Vi fandt frem til Treyd og har allerede her i 2023 frigjort masser af likviditet, som vi kan bruge til at udvikle vores forretning. Vi skal bare have varer på hylderne. Har vi ikke det, har vi ingen eksistensberettigelse. Så det er en afgørende hjælp, at vi kan få finansieret vareindkøb uden, at vi skal bruge al vores likviditet på det. Det betyder, at vi kan udfolde vores fulde potentiale, og at vi kan skalere vores forretning langt hurtigere”, fortæller Malte Videbæk fra Morph Capital. Han er investor og bestyrelsesmedlem i modevirksomheden VINNY’s.
Han har arbejdet i mode- og livstilsbranchen de sidste 15 år og har prøvet lidt af hvert. Han har blandt andet været ansvarlig for indkøb af alt men's wear til Magasins stormagasiner, været med til at bygge, skalere og børsnotere Boozt.com, været direktør i Samsøe Samsøe samt været selvstændig rådgiver til en række af nordens førende modevirksomheder. Siden 2022 har han drevet investeringsfonden Morph Lifestyle, der investerer i "emerging creative talents".
”Hele denne rejse har bidraget til et indgående kendskab af branchen og branchens udfordringer, såsom kapitalstyring. Jeg mener, at Treyd løser en meget reel og bredt tilstedeværende udfordring i modebranchen og også i mange andre brancher, hvor finansiering af varekøb spille ren stor rolle”, fortæller han.
Banker strammer udlånspolitik
Bankerne forventer at stramme gevaldigt op på deres udlånspolitik i starten af 2023. Dermed skal vi tilbage til finanskrisen for at finde et tidspunkt, hvor det var sværere at låne. Bankernes risikoopfattelse af virksomhederne stiger, og deres risikovillighed skrumper. Det er konklusionen på en undersøgelse gennemført af SMVdanmark fra december 2022. I løbet af 2022 har virksomhedernes optaget lån fra pengeinstitutterne i et rekordhøjt omfang – særligt på via kassekreditten. Virksomhederne har være presset på likviditeten af flere årsager, blandt andet fordi flere virksomheder har opbygget store lagre grundet forsyningsproblemer. Derudover oplever flere og flere SMV’er, at deres kunder kræver længere betalingsfrister. Nu begynder bankerne at stramme deres udlånspolitik, hvorfor omfanget af nye udlån forventeligt vil falde i takt med, at det bliver sværere for virksomhederne at låne til for eksempel investeringsprojekter.