Undersøgelse: Kakaoproduktion medfører udbredt skovfældning
Kakaoen i de store mængder chokolade, der fremstilles på verdensplan, er medvirkende til omfattende ødelæggelser af regnskov i både Asien, Afrika og Sydamerika, viser ny research.
Årets Valentines Day i går medførte som sædvanlig et boost i salget af blomster, romantisk tingeltangel og ikke mindst chokolade, både i USA og andre steder i verden. Det giver udfordringer for kakaoindustrien, både i forhold til at imødekomme efterspørgslen, og også når det kommer til konsekvenserne af produktionen.
Læs også: Amnesty: Palmeolieforsyningskæder udnytter arbejdere
En ny undersøgelse fra miljøorganisationen Mighty Earth viser, at den store kakaoproduktion, der skal til for at understøtte salget af chokolade på verdensplan, er kraftigt medvirkende til afskovning i flere regioner på kloden, fra Amazonas over Afrika syd for Sahara til Sydøstasien.
Analysen følger op på organisationens rapport fra efteråret ’17, Chocolate’s Dark Secret, som vi også omtalte her på sitet, og som fokuserede på Ghana og Elfenbenskysten. I denne omgang har Mighty Earth set på satellitfotos og fundet dokumentation for skovrydning i kakaoproducerende områder i Indonesien, Cameroon, Peru og Ecuador.
Ved at sammenkøre import-eksportdata fra kakaoindustrien med kort over de kakaodyrkende regioner, kan Mighty Earth vise, hvordan store skovområder er blevet ødelagt mellem år 2000 og 2016. På den baggrund advarer NGO’en om, at det samme kan ske andre steder i verden, hvis industrien ikke ændrer sig.
”Elfenbenskysten og Ghana står som skrækeksempler på, hvad der kan ske i andre land, hvor kakaoproduktionen spreder sig, hvis industrien ikke reformere sine praksisser”, siger lead researcher Etelle Higonnet, til The Guardian.
Industrien er på vej, men der er langt igen
Som reaktion på Chocolate’s Dark Secret gik 24 ledende chokoladefirmaer sammen med regeringerne i de to vestafrikanske lande i en alliance for at stoppe skovrydning og fordre genplantning og sporbarhed i regionen.
Mighty Earth påpeger dog, at industrien har langt igen for at leve op til løfterne. Kun en håndfuld virksomheder har således forpligtet sig til at levere deforestation-free cocoa, og organisationen opfordrer derfor resten af branchen til at gøre det samme.
Blandt de selskaber, Mighty Earth fremhæver, er de britiske Olam International og Hershey’s, der begge har lagt sig fast på nulskovrydning globalt med øjeblikkelig effekt, mens franske Barry Callebaut sigter efter skovrydningsfri chokolade i 2025.
Læs også: Ferrero anklages for børnearbejde til Kinderæg-produktion
Giganter som Mondelēz og Unilever har lignende mål, om end uden specifikke tidsrammer, mens Nestlé er blandt underskriverne af det såkaldte Cocoa & Forests Initiative. Mighty Earth peger på at de virksomheder, der kæmper mod skovrydning for at gøre verdens kakaoindustri grøn igen, danner præcedens for industrien og ’sender et Valentinskort til truede dyrearter fra Asien til Amazonas’.
-AK