22.03.2022  |  Sourcing

Ud med russisk gas: Salling investerer milliarder i klimaomstilling

Stigende energipriser og ønske om uafhængighed af russisk gas får Danmarks største dagligvarekoncern til at fremskynde energi- og klimainvesteringer for i alt 2,5 milliarder kroner. Det vil samtidig nedbringe koncernens energiforbrug i Danmark, Tyskland og Polen markant.

I løbet af de kommende tre år fjerner Salling Group gasfyr fra 750 butikker i Danmark, Tyskland og Polen og erstatter dem med eldrevne varmepumper. 775 butikker får desuden nye energieffektive kølemøbler, og der kommer glaslåger på alle kølere og frysere. Samtidig opsætter koncernen solceller på taget af i alt 570 danske, tyske og polske varehuse, butikker, lager- og kontorbygninger. 

Investeringen på i alt 2,5 milliarder kroner er en direkte forlængelse af Salling Groups klimaambition, men sker nu som følge af den aktuelle energi-situation og et ønske om uafhængighed af russisk gas. 

”Som et led i vores klimaambition har vi haft en klar plan for reduktion af vores energiforbrug på tværs af koncernen og de tre markeder, vi opererer i. Nu lægger den aktuelle energisituation med stigende priser og afhængighed af Rusland yderligere pres på behovet for omstilling, og derfor har vi valgt at fremskynde investeringerne”, siger Salling Groups administrerende direktør Per Bank.

Læs også: Biogas-lastbiler: Nu kører Nettos varer på gylle og madaffald

Med kontorer, varelagere og 1.700 butikker fordelt på de tre markeder har en af Salling Groups udfordringer i den grønne omstilling været afhængigheden af energi fra fossile brændstoffer. Den udfordring er ikke fjernet med et trylleslag med de nye investeringer, men tiltagene er et væsentligt skridt i retningen af en fremtid uafhængig af russisk gas og andre fossile brændstoffer, forklarer Per Bank: 

”Danmark er godt på vej til et grønnere elnet, men vores klimamæssige hovedpine har hele tiden været den energi, vi har købt i Tyskland og Polen. Med de reduktioner, vi planlægger her, samt ikke mindst opsætningen af solpaneler til egen produktion af grøn energi, tager vi nu et stort skridt i retning mod en fossilfri dagligvarehandel”.  

Eksekveringen af de fem initiativer går i gang med det samme. Udskiftningen af gasfyr i Danmark og Polen forventes afsluttet i 2023, mens Tyskland følger efter i 2024.

Solceller på eksisterende bygninger forventes afsluttet i henholdsvis 2023 for Bilka, 2025 for føtex samt alle Salling Groups centrallagre i alle tre markeder og endeligt 2028 for Netto Danmark, Netto Tyskland og Netto Polen, mens udskiftningen af kølemøbler sker synkront i alle tre lande og formater frem mod 2026. 

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere