To ud af tre virksomheder ignorer korruption i deres forsyningskæder

Det står sløjt til med de etiske præstationer i en lang række store selskabers forsyningskæder, konkluderer en ny rapport. Korruption og bestikkelse er blandt de oversete områder, ligesom kun et mindretal forholder sig til børnearbejde og klimaforandringer.

Flere og flere virksomheder nedprioriterer bekæmpelse af korruption i deres forsyningskæder, viser ny rapport..

09.08.2017

SCM.dk

Sådan lyder et af de centrale kritikpunkter i en ny rapport fra amerikanske Economist Intelligence Unit, der kaster lys over væsentlige mangler i den indsats, som en lang række store selskaber gør i deres forsyningskæder, når handler om at håndtere moralske og etiske udfordringer, skriver Forbes.

Selvom 80 procent af de 800 respondenter i undersøgelsen svarer, at deres virksomhed har en ansvarlig forsyningskæde, så viser rapportens research, at virkeligheden tegner et noget andet billede, hvor adskillige områder bliver nedprioriteret.

Færre end hver tredje virksomhed gør eksempelvis en indsats for at adressere korruption og bestikkelsessager i samarbejdet med deres leverandører. 23 procent forholdt sig til klimaforandringerne og deres eget CO2-aftryk, mens kun 22 procent adresserede børnearbejde.

Forskel mellem politik og handling
Betydningen af ’adressere’ noget er i øvrigt genstand for usikkerhed i sig selv, bemærker Forbes, og henviser til forskning fra netværket Procurement Leaders, der viser en stor spredning i, hvordan virksomheder rent faktisk handler kontra deres udmeldinger.

Som den ’letteste løsning’ kan virksomheder nøjes med at anvende kontrakter, hvor leverandører skal skrive under på en etisk code of conduct, men hvis det ikke inkluderer en form for opfølgning, så er værdien til at overse, påpeger PL. En tilgang med hyppig kontrol og bedømmelser med transparente mål er den mest effektive metode til at håndtere disse forhold, lyder det.

Forbes’ skribent, Jonathan Webb, finder det ”chokerende” at se korruption blive nedprioriteret på den måde, rapporten EIU viser, og påpeger, at der lovmæssigt er strikse regler på plads i både USA og Storbritannien på området.

Mere risikovillighed
De virksomheder, der ikke holder øje med bestikkelse i deres forsyningskæder står ikke kun overfor ”moralsk fordømmelse, men også betydelige finansielle straffe”, skriver han, og peger desuden på muligheden for fængselsstraffe i de værste tilfælde.

Læs også: Mange indkøbere overser risici for korruption i forsyningskæden

Som årsag til udviklingen spekulerer Webb i, at det virker som om, at flere virksomheder er villige til at tage disse risici i deres supply chain-arbejde. Bestikkelsessager er ”meget svære at bevise”, og myndighederne har ”begrænsede ressourcer” til omfattende undersøgelser, skriver han, og påpeger på den baggrund, at logistikchefer og andre ledere på området er klar til at ”gamble og satse på, at de eller deres leverandører ikke bliver opdaget”.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

13.11.2024SCM.dk

Brand om bord på dansk containerskib

13.11.2024SCM.dk

Rapport: Houthier tjener penge på angreb

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Brother Nordic A/S
Messe
Logistik og transport 2024, Göteborg

Nordens førende messe og konference om logistik- og transportløsninger.

Dato

14.11.2024

Tid

09:00

Sted

Svenska mässan, Göteborg

ADP
Seminar
ADP årsmøde

Vi afholder for første gang Årsmøde i Nyborg, og inviterer borgere, kunder, samarbejdspartnere og andre interesserede.

Dato

19.11.2024

Tid

17:00

Sted

Bastionen Nyborg, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg