Ubalance i indtægter og udgifter presser klimainvesteringer
Danske topledere er mindre villige til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer i forhold til tidligere, men stadig foran det globale gennemsnit.
I en pressemeddelelse om PwC’s 28. globale CEO Survey 2025 skriver revisions- og konsulenthuset, at villigheden til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer er faldende blandt de danske topledere. For 4 ud af 10 danske topledere har i efteråret 2024 svaret, at de har accepteret lavere afkast på klimainvesteringer i år, mens det var 6 ud af 10 året før. Men måske er det mest bemærkelsesværdige, at det er markant flere end globalt, hvor 25 procent svarer, at de accepterer lavere afkast.
"Selvom vi ser en stigende tilbageholdenhed blandt danske topledere i forhold til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer sammenlignet med sidste år, er Danmark stadig foran det globale gennemsnit. Det viser, at vi herhjemme anerkender betydningen af bæredygtighed, men i stigende grad også kræver, at det går hånd i hånd med økonomisk performance," udtaler Carina Ohm, partner og leder af PwC’s Sustainability-afdeling.
Pengene bliver ikke tjent hjem endnu
CEO Survey viser desuden, at de sidste fem års klimainvesteringer har øget omkostningerne, men ikke i samme grad har øget omsætningen i de danske virksomheder. Halvdelen (51 procent) af de danske topledere har således oplevet øgede omkostninger i forbindelse med klimavenlige investeringer, mens en øget omsætning fra produkter og services i forbindelse med klimavenlige investeringer kun kan findes hos 26 procent.
"De seneste fem års klimainvesteringer har utvivlsomt øget omkostningerne for danske virksomheder, men vi ser endnu ikke en tilsvarende stigning i omsætningen. Det understreger behovet for at skabe et øget incitament til at øge efterspørgslen efter mere klimavenlige produkter og services i markedet, bedre rammebetingelser og innovation, så bæredygtige investeringer i højere grad kan omsættes til vækst og konkurrencefordele," forklarer Carina Ohm.
Behov for bedre rammebetingelser og innovation
Ifølge CEO Survey peger de danske topchefer først og fremmest på følgende barrierer, der har begrænset virksomhedernes klimaindsats de seneste 12 måneder: Kompleksiteten i lovgivningen (35 procent), manglende efterspørgsel fra eksterne stakeholders (18 procent) samt lavere afkast på klimavenlige investeringer (18 procent).
"De danske topchefer understreger, at mens ambitionen om en grøn omstilling er stærk, har komplekse reguleringer, en manglende efterspørgsel fra kunder og samarbejdspartnere samt de lavere økonomiske incitamenter for grønne investeringer skabt forhindringer. Disse faktorer er med til at skabe usikkerhed omkring, hvordan de bedst navigerer i den grønne dagsorden," uddyber Carina Ohm.
Med det meget stærke aktuelle fokus på at reducere bl.a. rapporteringskrav, er det alligevel værd at bemærke, at der altså er 65 procent af toplederne i surveyet, som ikke nævner regulering som en barriere for deres klimaindsats.
En del af topledernes bonus
Halvdelen (51 procent) af alle danske topledere svarer, at deres personlige bonusordning er knyttet til bæredygtighedsmål. Resultatet for resten af toplederne i surveyet er lidt højere (56 procent).
"Vi ser en trend, både i Danmark og globalt, hvor mere end halvdelen af CEO’er har deres personlige bonusmål bundet op på bæredygtighedsmål. Barriererne for den grønne omstilling, herunder komplekse reguleringer og de begrænsede økonomiske incitamenter for grønne investeringer, gør det dog ikke nemmere for topcheferne at realisere de ambitiøse bæredygtighedsstrategier, som de forventes at levere på," slutter Carina Ohm.
Om CEO Survey 2025
I PwC’s 28. CEO Survey blev der gennemført interview med 4.701 CEO’er fra 109 lande i perioden den 1. oktober - 8. november 2024. 67 danske CEO’er fra nogle af Danmarks største virksomheder har deltaget i undersøgelsen.
/EHS