Tech: Gab fra akademia til industrien skal lukkes
Nyt projekt skal hjælpe danske industrivirksomheder med at få udbytte af den teknologiske forskning, der finder sted i akademiske miljøer. I sidste ende skal REKON-projektet øge de danske virksomheders konkurrenceevne.
Udviklingen af omkostningsbesparende teknologiske løsninger har i lang tid fundet sted i den akademiske verden. Men fra akademia til industrielle virksomheder er der et gab, som betyder, at de danske virksomheder ikke får det fulde udbytte af udviklingen af teknologierne.
Det vil Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Jönköping University og Teknologisk Institut nu lave om på med et nyt projekt, som de har døbt REKON. Projektet vil udvikle en metode og værktøj til at gøre danske virksomheder rekonfigurerbare og sikre dem bedre muligheder for hurtigere omstilling af deres produktion gennem modulære løsninger. Danske virksomheder vil dermed være mere omstillingsparate i forhold til usikkerhed på markeder, kunders efterspørgsel og få kortere produktionscyklusser.
”Vi har på Aalborg Universitet arbejdet med forskning inden for rekonfigurerbare produktionssystemer i flere år og har i den forbindelse set store potentialer i mange forskellige typer af virksomheder. Vi har til gengæld også erkendt, at der er et gab mellem modenheden af de metoder, der er udviklet i det akademiske miljø, og de behov der er i industrien. Med dette projekt får vi mulighed for at arbejde tæt sammen med andre akademiske partnere og industrivirksomheder omkring at få modnet disse metoder og afprøvet dem i praksis i et bredt udsnit af danske produktionsvirksomheder og se effekten af tiltagene mod en udvikling af rekonfigurerbar produktion,” siger lektor Thomas Ditlev Brunø fra Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.
Håndsudrækning til små - og mellemstore virskomheder
Ny viden om løsninger kan hjælpe til at reducere virksomhedernes produktlivscyklusser, sikre stigende varians i produkter og fleksibilitet i virksomheders kapacitet. Man vil gøre virksomheder i stand til at udvikle platformbaserede og rekonfigurerbare produktionssystemer, så de mere effektivt kan omstille produktion efter behov. Deltagende virksomheder forventes at kunne reducere udstyrsinvesteringer med op til 40 procent og nedbringe kapacitetsomkostninger med op til 50 procent.
Læs også: Vær kriseparat – ikke kriseoffer
Projektet sætter også især fokus på de danske små og mellemstore virksomheder, som i høj grad konkurrerer på effektivt at tilbyde kundetilpassede produkter og dermed har store potentialer for implementering af rekonfigurerbar produktion.
”I Elvstrøm Sails vil et rekonfigurerbar produktionssystem hjælpe os med at kunne introducere nye produktionsteknologier og nye produkter hurtigere. Udvikling og implementering af rekonfigurerbar produktion er vanskeligt for en mellemstor virksomhed, idet vi ikke har den nødvendige viden in-house. Derudover er megen af den erfaring og forskning, der findes inden for rekonfigurerbar produktion, oparbejdet i store virksomheder, og den erfaring skal tilpasses de særlige forhold, der gør sig gældende i mindre virksomheder,” siger Supply Chain Director Finn Mortensen ved Elstrøm Sails, som deltager i projektet.
- KCP