Taiwan-afhængige EU vil producere egne computerchips

Den taiwanesiske halvlederproducent TSMC har produceret computerchips til hele verden. Deres markedsandel har været så stor, at det kan blive et problem for europæiske og amerikanske produktions- og teknologivirksomheder. Derfor vil nu både EU og amerikanerne investere i udviklingen af deres egen chip-industri.

EU ønsker, at chip-industrien vokser, så Europa er mindre udsat i tilfælde af en krise i Taiwan. Arkivfoto..

08.02.2021

SCM.dk

Taiwan har en særlig position i de store magtkampe, der udkæmpes mellem Kina og Vesten. Østaten betragtes af Kina som en provins, mens taiwanerne selv ser sig som det frie, demokratiske Kina. Derfor presser den kinesiske regering i Beijing på for, at andre lande ikke har officielle forbindelser med Taiwan.

Ligeledes er supermagten en konstant trussel for den lille ønation. For eksempel mener eksperter, at tiltagende cyberangreb på Taiwans halvlederindustri kommer fra Kina. Det skriver Supply Chain Brain.

Læs også: KLM etablerer luftgodsbro til Kina med to gamle passagerjumboer

Dette bliver et problem i Europa, når Taiwan er førende indenfor fremstillingen af halvledere og produktionen af computerchips. De er nemlig nødvendige i alt fra mobiltelefoner og sensorer i biler til kunstig intelligens.

Derfor vil EU være mindre afhængig af taiwanerne og mere selvforsynende, når det kommer til teknologi. En investering på 30 milliarder euro skal få dette til at ske. Målet med alliancen er, at investeringer skal få den europæiske markedsandel af computerchips op til 20 procent – hvilket vil være mere end en fordobling i forhold til i dag.

Rom blev ikke bygget på en dag

Men nye forsyningskæder bygges ikke på en dag. Peter Wennink, adm. Direktør hos ASML siger til Bloomberg TV: ”Hvis du vil flytte kapaciteten for at producere halvledere, bliver du nød til at tænke i år”.

I mellemtiden kan geopolitik betyde, at den forsyningsmangel på chips, der opstod sidste år, kan blive en regelmæssig hændelse, ifølge Joerg Wuttke, formand for EU’s handelskammer i Kina:

”Vi bevæger os hen mod et punkt, hvor der fremkommer forstyrrelser i forsyningskæden – ikke på grund af kapacitetsproblemer, men nærmere eksportkontrol og statslig indblanding. Det vil vi gøre klogt i at forberede os på”.

Kilde: Supply Chain Brain

- KCP

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

11.04.2025SCM.dk

Geopolitisk uro får skandinaviske forbrugere til at vælge lokalt

25.03.2025SCM.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

25.03.2025SCM.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

18.03.2025SCM.dk

Trængsel i havne forsinker forsyninger

11.03.2025SCM.dk

Kina-plus-én er ikke længere tilstrækkelig – der skal mere til

03.03.2025Descartes

Sponseret

CBAM og frihandelsaftaler – dette er vigtigt at vide

27.02.2025SCM.dk

Året grønne indkøber i 2024 har miljømærkede indkøb som en høj prioritet

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle