08.02.2021  |  Sourcing

Taiwan-afhængige EU vil producere egne computerchips

Den taiwanesiske halvlederproducent TSMC har produceret computerchips til hele verden. Deres markedsandel har været så stor, at det kan blive et problem for europæiske og amerikanske produktions- og teknologivirksomheder. Derfor vil nu både EU og amerikanerne investere i udviklingen af deres egen chip-industri.

Taiwan har en særlig position i de store magtkampe, der udkæmpes mellem Kina og Vesten. Østaten betragtes af Kina som en provins, mens taiwanerne selv ser sig som det frie, demokratiske Kina. Derfor presser den kinesiske regering i Beijing på for, at andre lande ikke har officielle forbindelser med Taiwan.

Ligeledes er supermagten en konstant trussel for den lille ønation. For eksempel mener eksperter, at tiltagende cyberangreb på Taiwans halvlederindustri kommer fra Kina. Det skriver Supply Chain Brain.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: KLM etablerer luftgodsbro til Kina med to gamle passagerjumboer

Dette bliver et problem i Europa, når Taiwan er førende indenfor fremstillingen af halvledere og produktionen af computerchips. De er nemlig nødvendige i alt fra mobiltelefoner og sensorer i biler til kunstig intelligens.

Derfor vil EU være mindre afhængig af taiwanerne og mere selvforsynende, når det kommer til teknologi. En investering på 30 milliarder euro skal få dette til at ske. Målet med alliancen er, at investeringer skal få den europæiske markedsandel af computerchips op til 20 procent – hvilket vil være mere end en fordobling i forhold til i dag.

Rom blev ikke bygget på en dag

Men nye forsyningskæder bygges ikke på en dag. Peter Wennink, adm. Direktør hos ASML siger til Bloomberg TV: ”Hvis du vil flytte kapaciteten for at producere halvledere, bliver du nød til at tænke i år”.

I mellemtiden kan geopolitik betyde, at den forsyningsmangel på chips, der opstod sidste år, kan blive en regelmæssig hændelse, ifølge Joerg Wuttke, formand for EU’s handelskammer i Kina:

”Vi bevæger os hen mod et punkt, hvor der fremkommer forstyrrelser i forsyningskæden – ikke på grund af kapacitetsproblemer, men nærmere eksportkontrol og statslig indblanding. Det vil vi gøre klogt i at forberede os på”.

Kilde: Supply Chain Brain

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere