Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele
Bedre resultater, bedre stakeholderrelationer og bedre risikostyring. Og mere vægt på bæredygtighedshensyn i beslutninger. Globalt PwC-survey får fordelene ved CSRD frem i lyset.
Fortalere for CSRD vil finde meget at glæde sig over i resultaterne i Global CSRD Survey, som PwC offentliggjorde for kort tid siden.
Surveyet viser nemlig at argumentet om, at strammere krav ville føre til forandringer i virksomhedsadfærd, holder stik. De 547 virksomhedsledere i 30 lande, som alle er i gang med at forberede sig på rapportering ud fra de nye krav, peger på, at de forventer en række fordele ved deres øgede bæredygtighedsrapporteringsindsats.
Cirka halvdelen nævner forventede fordele, herunder bedre performance på både E og S-forhold, bedre stakeholder engagement og reducerede risici. Et af de vigtigste resultater i rapporten var, at virksomheder, der var længere fremme i deres forberedelse – dem, der forbereder sig på at rapportere om 2024/i 2025 – var betydeligt mere tilbøjelige til at forudse fordele i alle kategorier, især i forbindelse med økonomiske fordele. For eksempel forventer 38 procent af de virksomheder, der rapporterer i 2025, at implementeringen af CSRD vil føre til omsætningsvækst sammenlignet med kun 18 procent af dem, der rapporterer i 2026. 34 procent af 2025-indberetterne forventer desuden omkostningsbesparelser sammenlignet med kun 16 procent i gruppen, der først skal rapportere om 2025’s resultater.
Surveyet viser også, at det kræver involvering af mange afdelinger at blive klar til compliance med CSRD. I gennemsnit er otte funktioner og afdelinger involveret i surveyets virksomheder, de oftest nævnte er bæredygtighed (93 procent), Finans (77 procent), direktion og bestyrelse (hhv. 73 og 72 procent).
No pain – no gain
Nok var det Jane Fonda som fitnessdronning, som gjorde udtrykket til en del af populærkulturen i 80’erne, men det er Benjamin Franklin som står som ophavsmand til påstanden om, at man ikke opnår noget uden at det gør ondt på vejen.
Og ondt gør det da også hos de CSRD-forberedende virksomheder, som slås med for lidt af især tre ting.
- Datatilgængelighed og kvalitet som 59 procent nævnte som en hindring i arbejdet
- Overblik og indsigt i værdikæden som 57 procent nævnte som en udfordring
- Personale til at løse opgaven som 50 procent døjer med
Det kunne dog tyde på, at virksomhederne får spændt ben for sig selv på alle tre forhold, ved at de endnu ikke har investeret meget eller nok i IT-systemer, der kan styre deres ESG-data. Hele 74 procent svarede, at de i øjeblikket bruger regneark til at håndtere deres data til rapportering. Nummer to på listen er et CO2-beregningsværktøj, og det kunne blot 37 procent pege på at have til deres rådighed. Langt flere forventer dog, at de vil begynde at bruge forskellige digitale værktøjer i løbet af de næste par år.
Det hjælper altid at forberede sig
PwC’s rapport peger også på, at jo længere man er med de forberedende aktiviteter, som f.eks. den dobbelte væsentlighedsanalyse, dialog med revisor, gap analyse ift. tidligere rapportering osv., jo mere sikker er man på, at man kommer til at levere rapportering efter bogen allerede første år. Og at det langt fra er alle, der er i mål med den forberedende indsats.
Det samlede billede får rapportens tre forfattere, PwC-partnere i Holland, Tyskland og USA, til at konkludere at:
”Overordnet, så skal man huske at CSRD-rapportering er en rejse for alle involverede parter – også myndighederne. I de tidlige år komme rapporterne sikkert til at adskille sig fra hinanden i betydeligt omfang selv mellem virksomheder, der ligner hinanden. Det vil være sådan indtil stakeholderne når frem til en fælles forståelse af best practice. Det, der betyder mest lige nu, er at de øverste ledelser virkelig går ind i arbejdet med at forstå ikke bare CSRD’s detaljerede krav, men også lovens intention og de muligheder for værdiskabelse den løfter sløret for,” siger de
Klik her for at få adgang til surveyet.