16.08.2016  |  Strategi & ledelse

Studie: Global opvarmning forstyrrer forsyningskæder

Verdensøkonomien hænger sammen på kryds og tværs, hvilket har gjort den mere sårbar overfor ekstremt og uforudsigeligt vejr. Det har allerede ført til produktionstab, og det vil blive værre fremover, hvis der ikke bliver handlet, konkluderer nyt studie.

Siden starten af det 21. århundrede har den strukturelle ændring af det globale forsyningsnetværk ført til en stigning i antallet af klimarelaterede produktionstab. Det skyldes i høj grad, at verdensøkonomien i det tidsrum er blevet mere og mere forbundet på tværs af landegrænser, hvilket har givet uforudsete meteorologiske begivenheder mere indflydelse på den globale produktion.

Læs også: Tre trin til mere grøn transport

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan lyder den centrale konklusion i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Science Advances, hvor to forskere, Leonie Wenz og Anders Levermann fra Potsdam Universitet i Tyskland, har undersøgt større finansielle tab tilskrevet fald i produktion som følge at varmestress under skiftende økonomiske og klimatiske forhold mellem 1991 og 2011.

På den baggrund slår de to forskere fast, at den økonomiske sammenhæng på verdensplan siden 2001 har ændret sig på en måde, der ’faciliterer yderligere produktionstab’. Den økonomiske effekt har endda domineret over en i sammenligning forholdsvis svag global opvarmning, hvilket får forskerne til at påpege, at den forventede kraftigere opvarmning i fremtiden vil intensivere den internationale handels potentiale til at forstærke klimarelaterede tab, hvis der ikke bliver taget nogle forholdsregler.

En bedre forståelse er nødvendig
I artiklen peger Wenz og Levermann på de ’adskillige studier’ med fokus på de økonomiske konsekvenser af klimaforandringerne, der fremhæver at vejrmæssige ændringer påvirker både landbruget, industrien, sundheds- og energisektorerne, såvel som eksporten for verdens lande, ligesom de potentielt kan forstærke både sociale konflikter og migration.

Stigende temperaturer påvirker selvsagt primært udendørs arbejde såsom land- og skovbrug, minedrift eller byggeri. Men fordi produktionsprocesser i stadig stigende grad er afhængige af integrerede forsyningskæder, så kan en reduktion i produktion i en globalt forbundet økonomi føre til ikke bare lokale, men regionale og ’superregionale’ forstyrrelser for både udbud og efterspørgsel.

Læs også: Transportgigant efterspørger bæredygtige løsninger

Derfor fastslår de to forskere også – set i lyset af det ’stadig oftere forekommende og mere ekstreme vejr’ som følge af den fremtidige opvarmning – at der på verdensplan er behov for en ’bedre forståelse for den komplekse gensidige afhængighed i netværket af globale forsyningskæder’, for på den måde at imødekomme og afværge potentielle tab.

Læs hele artiklen her.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere