08.01.2015  |  Lager & distribution

Stort potentiale for selvkørende køretøjer i logistikbranchen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Fremtiden for ubemandede teknologier inden for logistik ser lys ud, viser en trendrapport fra kurer- og logistikfirmaet DHL.

Tendenserne inden for selvkørende køretøjer ser lovende ud, viser en ny rapport fra kurer- og logistikfirmaet DHL. Der er nemlig et betydeligt potentiale i de ubemandede teknologier i logistikbranchen.

Den nye rapport indeholder en række best-practice eksempler fra brancher over en bred kam og ser blandt andet på forskellige tilfælde af selvkørende køretøjer på tværs af hele logistikkæden. Det inkluderer selvstyrende transportkøretøjer og assisteret plukning på lagre samt selvkørende køretøjer på værfter, i havne og i lufthavne. Derudover vil køretøjerne også finde anvendelse i forbindelse med assisterede motorvejstransporter og træktransporter samt ’last mile delivery’.

Læs også: Danmark klarer sig godt i globaliseringen

"Nogle lageroperationer har i en vis grad brugt selvkørende køretøjer i flere år. Men at indføre denne form for køretøjer i logistikbranchen vil markant ændre den. Det næste step i udviklingen bliver at flytte udviklingen over på offentlige veje. Ved at trække på sin erfaring fra lukkede miljøer, står logistikbranchen særdeles godt til at påvirke udviklingen af ubemandede køretøjer”, siger dr. Markus Kückelhaus, direktør i DHL Trend Research.

Stadig et stykke vej til moden teknologi
Selvkørende køretøjer vil ifølge DHL-rapporten tilbyde en bred vifte af vigtige fordele herunder forbedret trafiksikkerhed, større brændstofeffektivitet og mindre belastning af miljøet. Men som rapporten påpeger, er der stadig en bid vej at gå før de ubemandede teknologier er fuldt modne.

Der er også behov for, at regulativer bliver opdateret, at offentligheden accepterer sådanne køretøjer og at hele området omkring ansvar bliver afdækket. På trods af disse barrierer, er der imidlertid kommet flere overbevisende eksempler, der klart viser, at mange organisationer er villige til at udvikle og implementere ubemandede teknologier.

For offentlige gader og stræder kan man ifølge trendrapporten ’Self-Driving Vehicles in Logistics’ i nær fremtid forvente forbedrede hjælpefunktioner, der supporterer chaufførerne. Næste skridt bliver at indføre selvkørende køretøjer i særlige situationer for eksempel på særligt trafikerede motorveje. Og i fremtiden venter så fuldt ud selvkørende lastbil-konvojer døgnet rundt på motorveje.

Læs også: DHL i Danmark vinder sølv i CSR

”I DHL anvender vi allerede mange former for selvstyrende logistikløsninger i vores lageroperationer, og vi ser os selv i en førerposition til yderligere at drive udviklingen af ubemandede køretøjer i vores branche”, siger Matthias Heutger, senior vice president strategy i DHL Customer Solutions & Innovation.

Rapporten ’Self-driving Vehicles in Logistics’ kan hentes her

- JKK 

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere