Stort dansk vækstpotentiale i power-to-x

Vi er godt på vej til at kunne omdanne grøn energi fra sol og vind til grønne brændstoffer; men vi mangler de sidste besværlige skridt. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny analyse, som fire GTS-institutter står bag.

Det handler helt konkret om at omdanne overskydende energi fra vindmøller og solcelleanlæg til grønne brændstoffer, der kan lagres. Den proces kalder man Power-to-X, og teknologien er blevet endnu mere relevant med energiprisernes himmelflugt. Arkivfoto..

17.01.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Power-to-x (PtX) får større og større politisk bevågenhed senest med en politisk aftale fra marts 2022. Det skyldes, at PtX kan blive et væsentligt element i at opfylde Danmarks klimamål igennem en grøn omstilling af de dele af industri og transportsektor, der ikke kan elektrificeres.

Det handler helt konkret om at omdanne overskydende energi fra vindmøller og solcelleanlæg til grønne brændstoffer, der kan lagres. Den proces kalder man ’power-to-x, og teknologien er blevet endnu mere relevant med energiprisernes himmelflugt.

Men hvor langt er vi fra at gøre power-to-x til en dansk erhvervssucces? Det bliver afdækket i en ny analyse gennemført blandt 167 aktører, der konkret er involveret i udvikling af power-to-x i Danmark.

Læs også: Forbrugere vægter klima ved hjemmelevering

Analysen peger på store forventninger til vækst. Allerede i 2025 forventes der en stigning i omsætningen på 28 procent og en årlig vækst i medarbejderstaben på 39 procent. Det svarer til, at de 736 medarbejdere, der i dag er beskæftiget med PtX, med udgangen af 2025 vil være vokset til 4.560 medarbejdere.

Nu skal vi accelerere
Analysen viser, at vi allerede er godt på vej med at etablere en dansk PtX-værdikæde. Den består af leverandører af grøn strøm, producenter, udviklere samt aktører inden for distribution og afsætning. Det er et godt afsæt for at gøre PtX-teknologier markedsklar og etableret i fuld skala på en økonomisk og bæredygtig måde.

Endnu en god nyhed fra analysen er, at teknologierne langt hen ad vejen er kendte og meget tæt på at kunne tages i brug. To ud af tre af de adspurgte virksomheder har især fokus på den øvre ende af teknologiudvikling. Blot 11 procent efterspørger grundforskning.

”Det viser, at der i forhold til power-to-x er brug for at kigge på, hvordan vi kommer de sidste lidt besværlige skridt fra forskning til marked. Analysen viser, at vi har brug for mere innovation og mindre forskning. Derfor efterlyser vi i GTS en større prioritering af forsknings- og udviklingsprojekter, der har fokus på den del af teknologiudviklingen, der er tæt på markedet”, siger direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen.

Om analysen

Bag den erhvervsøkonomiske analyse ”Power-to-X – et forretningsområde i fremvækst” står et partnerskab af fire GTS-institutter – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, FORCE Technology, Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet. Analysen bidrager med ny viden om de teknologiske udfordringer Danmark står overfor, når ambitionen er, at PtX skal være en central hjørnesten i den grønne omstilling.  Analysen er udarbejdet af Analyse og Erhvervsfremme, Teknologisk Institut. 101 ud af 167 identificerede PtX-aktører har svaret på spørgeskemaundersøgelsen.

Brug for tester og standarder
Analysen peger også på andre forhold, der skal på plads, før PtX kan fungere i praksis i produktions- og distributionsanlæg. Der er blandt andet behov for testfaciliteter til udvikling og dokumentation (mere end seks ud af ti) – og så er der brug for teknologisk rådgivning om, hvordan teknologierne konkret kan implementeres (tre ud af fire).

Et andet centralt budskab i analysen er, at der mangler rammevilkår for et nyt PtX-marked. Det står i vejen for den nødvendige skalering og effektivisering. Derfor er der brug for ensartede standarder og regulatorisk praksis i hele landet. Uden en gennemsigtig regulatorisk ramme er det for usikkert for virksomheder at gå fuldt ud ind i det og tilbyde nye produkter på markedet.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024SCM.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online