17.11.2022  |  IT

Store virksomheder benytter kunstig intelligens

Silo AI, en af Europas største, private AI-laboratorier, har i dag offentliggjort sin anden, årlige Nordic State of AI-rapport. Rapporten, som er udarbejdet i samarbejde med 15 offentlige organisationer og forskningsorganisationer i Norden, viser, at AI går fra en opstartsperiode med stor opmærksomhed til en fase, hvor det implementeres i virksomhederne. Danmark arbejder mod at få en fremtrædende rolle inden for AI med det højeste niveau af implementering af AI i EU og at øge investeringerne i AI.

Her ses allerede en mere veludviklet brug af AI, og Nordic State of AI-rapporten omfatter forskellig evidens, der understøtter dette. En tydelig indikation er, at vidensgabet mellem store virksomheder, der benytter sig af AI, og virksomheder, som er nye på området, bliver stadigt større. AI anvendes også mere og mere som en del af virksomhedens produkter og tjenester.

Nordic State of AI-undersøgelsen viser også, at virksomheder og organisationer løbende forbedrer og udvikler brugen af AI. En tredjedel sagde, at de forventede at indføre nye AI-løsninger i løbet af de næste tre måneder, og 75 procent vil gøre det i løbet af et år. Desuden svarede 90 procent, at AI er enten Særdeles vigtigt eller Vigtigt for deres organisation.

Læs også: SCM og produktion er godt med på den kunstige intelligens

Andre kilder bekræftede også ideen om en tiltagende AI-aktivitet i Norden, særligt i store virksomheder. Ifølge Eurostat 2022 ligger alle de nordiske lande over EU's gennemsnit, og 8 procent af virksomhederne benytter sig af AI.

Danmark er klart førende i Norden og i EU med 24 procent af virksomhederne, der benytter sig af AI. Finlands virksomheder ligger nummer to af de mest aktive brugere med 16 procent af virksomhederne, der benytter sig af AI. Norge følger efter med 11 procent, og Sverige ligger sidst blandt de nordiske lande med 10 procent, som dog stadig er over EU-gennemsnittet. 

Mangel på ekspertise
En af de største forhindringer i forhold til at opskalere brugen af AI er, ifølge Nordic State of AI-rapporten, manglen på ekspertise. Næsten halvdelen af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen, sagde, at de vil investere økonomisk i rekruttering af nye talenter på området i løbet af de næste seks måneder. Mange er afhængige af interne talenter, når det kommer til AI. 79,8 procent sagde, at de foretrækker at bruge intern ekspertise, hvilket øger presset i forhold til rekruttering. Tæt på en tredjedel sagde, at de bruger eksterne eksperter som kilde til udvikling af deres AI, og 13,5 procent sagde, at de helt har outsourcet udviklingen af AI.

I Danmark vil manglen på udvikling af nok eksperter med specifik viden inden for AI medføre et gab i kompetencer, hvis der ikke længere er nok til at opfylde det stadigt stigende behov. Danmark kan komme til at få brug for op til 80.000 personer med dybe, analytiske kompetencer, hvilket er tæt på halvdelen af den nuværende arbejdsstyrke inden for ICT. Ifølge flere kilder siger både danske virksomheder og opstartsvirksomheder, at den største hindring for udvikling er manglen på talenter, når det kommer til AI.

- PiB

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere