03.07.2019 | Lager & distribution
Stor rift om lagerbygninger i Midtjylland
Logistikbygninger og fabrikshaller bliver revet væk i Midtjylland efter et par stillestående år. Den store efterspørgsel får lejepriserne til at stige i vejret og der har ikke været færre udbudte lokaler i regionen i 11 år.
Der er så stor efterspørgsel på lagerbygninger i Region Midtjylland at lejepriserne stiger støt. Derfor anbefaler to analyseinstitutioner, at der bygges flere nybyggerier. Arkivfoto.
I Region Midtjylland bliver lagerbygninger revet væk i en vis fart efter at markedet har ligget stille i flere år. Det betyder, at priserne er steget markant samtidig med at der ikke har været så få ledige lokaler siden 2008, ifølge tal fra Ejendomstorvet.dk. Det skriver byensejendom.dk.
Læs også: DSV bygger stort lager på Sjælland og bruger machine learning mod forsinkelser
”Da finanskrisen satte ind fra 2008, blev Midtjylland ramt meget hårdt og havde gennem flere år det største udbud af lager- og produktionslokaler i hele landet. Gradvis er der kommet aktivitet i flere og flere bygninger, ikke mindst de seneste fire kvartaler”, siger Nicholas McFall, analytiker i Ejendomstorvet.dk, til byensejendom.dk. og tilføjer:
”For et år siden havde Midtjylland stadig et større udbud af lokaler end landsgennemsnittet, men nu ligger det under gennemsnittet. På ét år er andelen af udbudte lokaler faldet fra 2,4 til 1,6 procent, og så stort fald kan ingen af de andre regioner og landsdele fremvise”.
Det kræver nybyggerier
Flere analyseinstitutioner er ude og efterlyse nybyggerier, fordi tendensen går mod, at forsendelser skal leveres samme dag – og det kræver lagerbygninger, der dækker hele landet.
”De meget få tomme lokaler skyldes dels opsvinget, dels Internethandlen, som endda kan udløse endnu større efterspørgsel på kvm, fordi Amazon og andre giganter foreløbig ser Danmark som et umodent marked”, siger Stig Plon Kjeldsen, analysechef hos Nordicals, til byensejendom.dk og uddyber:
”Hos os er levering inden for 1-2-3 dage almindeligt, men for eksempel i Amsterdam kan man bestille om formiddagen og få varer leveret om eftermiddagen. Det kræver decentrale lagre og dermed mere plads. Der er behov for at få bygget mange steder i landet”.
Også hos Colliers anbefaler man at satse mere på nybyggerier:
”Især Østjylland har mangel på nybyggeri. Mange virksomheder foretrækker at bo tæt på E45-motorvejen, og senest er en del begyndt at orientere sig efter motorvejen Aarhus-Silkeborg-Herning. Desuden er tallene præget af, at flere store udlejninger er faldet på plads i Horsens, Herning og Silkeborg”, siger seniorrådgiver Lennert Falkenberg til byensejendom.dk.
Læs også: Det bæredygtige lager bliver mere efterspurgt
Samlet har Region Midtjylland med 29 millioner kvm lager- og industrilokaler over 1/4 af de samlede arealer i Danmark.
- SDN
Branchenyt

ROCKWOOL med blandt mest bæredygtige virksomheder
ROCKWOOL er placeret på en flot 16.-plads på Top 100-listen over verdens mest bæredygtige virksomheder. En liste, der netop er udsendt af Corporate Knights. Samtidig tildeles den danske stenuldsproducent også en førsteplads blandt producenter af byggematerialer.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Schneider Electric blandt verdens mest bæredygtige
For 12. år i træk optræder Schneider Electric på det internationale forskningsmagasin Corporate Knights’ liste over verdens mest bæredygtige virksomheder, hvor de er med i top-10. I kategorien ”industrikonglomerat” løber Schneider Electric med førstepladsen. Schneider Electric er den eneste virksomhed i sin kategori, der har formået at være på listen hvert år siden 2012.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.