19.12.2012  |  Lager & distribution

Skandinaviens mest moderne højlager under opbygning

Indhold fra partner Hvad er dette?

Et stykke uden for Oslo er opbygningen af Skandinaviens mest moderne, automatiske lager i gang. Det er Coop Norge Handel A/S’ nye Østlandslager, som skal betjene Coops butikker i det sydøstlige Norge med ferskvarer, frostvarer, grønt og fødevarer.

Lageret skal også fungere som centrallager og forsyne butikker i hele Norge med en stor del af fødevarerne, herunder en andel ferskvarer. Lageret er enormt også i international sammenligning, og det har udfordret Coop. Eksempelvis har dimensionerne og automatiseringsgraden betydet, at man opererer med en række ubekendte faktorer, ganske enkelt fordi der her mangler referencer at læne sig op ad. I den proces har rådgivere og leverandører været en uvurderlig hjælp.

Investering på 1,5 mia NOK
Dimensionerne er imponerende. En halv kilometer langt, 200 meter bredt og 25 meter i gennemsnitlig højde – det giver 1,25 millioner kubikmeter lagerplads. 300 lastbiler vil hvert døgn blive enten fyldt eller tømt, når lageret om et par år udnytter sin fulde kapacitet. Østlandslageret vil blive arbejdsplads for omkring 300 medarbejdere, når det er i fuld produktion. Men Østlandslageret er ikke blot det største, Norge hidtil har set. Det er også det absolut mest automatiserede. Med en investeringspulje på omkring 1,5 mia. norske kroner har Coop været i stand til at sammensætte en løsning, der kan håndtere en betydelig del af samtlige varer fuldautomatisk. Det gør formentlig lageret til Nordens mest automatiserede, og de massive investeringer er således også et signal om, at Coop forventer at kunne hente store gevinster ved at fokusere på supply chain management på langt sigt. 

Coop har nemlig en række udfordringer i et marked, der ændrer sig hastigt. Virksomheden vedtog for ca. 5 år siden en strategi om at håndtere store dele af varetransporten ud til egne butikker, som tidligere blev varetaget af leverandører. Det gælder fx bryggerivarer, mejeriprodukter og kød, og med ét slag stillede det spørgsmål til hele organisationens logistik de kommende mange år. 

Vækst og insourcing bag Skandinaviens mest moderne lager.
Coop skulle også forholde sig til to andre stigende tendenser. Virksomhedens egne mærker, såsom X-tra, COOP og Änglamark er i kraftig vækst, og der vil i fremtiden blive satset endnu mere på at udvide andelen af egne mærker i butikkerne. Desuden oplever Coop en befolkningstilvækst i Oslo-området, som kræver større logistikkapacitet centralt på Østlandet. 

”Alle disse ting gjorde, at vi i 2008 begyndte at planlægge et nyt højlager. Vores første ønske var at placere det i forbindelse med et eksisterende lager her i Oslo, men af forskellige årsager kunne vi ikke få de nødvendige tilladelser. Derfor fandt vi et område lige uden for Oslo, hvor vi kunne bygge, som vi ønskede,” fortæller Ståle Nersund, der er projektleder for logistik på projektet. Han og hans team valgte at arbejde med Langebæk Logistik af flere årsager. 

”Vi var på bar bund – både hvad angår hele processen omkring indkøb af så avanceret lagerteknologi, kontraktstyring og myndighedsgodkendelser. Men det har også været væsentligt for os at bruge eksterne og uafhængige rådgivere til at hjælpe os med at vurdere forskellige teknologiers modenhed, så vi kan træffe de bedste beslutninger,” siger han. 

Trods grundig planlægning er der stadig elementer, som skal justeres hen ad vejen. Etableringen af et lager af den størrelse er langt fra et standardprojekt, og derfor er en stor del af planlægningen et spørgsmål om at have overblik nok til at kunne arbejde med kalkulerede ubekendte.

Ny teknologi giver maksimalt udbytte af højlager
”Et godt eksempel på det er, at vi stadig ikke har overblik over, hvordan kølingen kommer til at fungere. Med de højder og størrelsesforhold er der ikke nogen værktøjer, som kan give os præcise beregninger over, hvordan temperaturer og luftstrømme vil fordele sig – og hvilke køleanlæg og blæsere vi efterfølgende skal installere,” fortæller Ståle Nersund. 

Et eksempel mere er valget af teknologi, som aldrig er benyttet i Norden tidligere. Hovedleverandør af automation er Witron, der leverer alt fra plukkerobotter til IT og PLC’er. Witron har til lageret introduceret flere unikke systemer, herunder volumenbesparende palleopbygnings-software og OPM-løsninger, som automatisk pakker paller af Coops mange tusinde varenumre.

”Vi har ikke selv været i stand til at vurdere disse teknologiers robusthed, men via rådgivning fra Langebæk Logistik har vi kunnet træffe beslutninger om at inddrage disse nye løsninger i lagerets opbygning. Dermed får vi det maksimale udbytte af lageret, når det står færdigt,” siger Ståle Nersund. 

Og det er ikke blot Coop, der får udbytte af lageret. Med en markedsandel på omkring 24 pct. vil Skandinaviens største lager dagligt forsyne over 1,3 millioner mennesker med dagligvarer, og de vil med lageret kunne være endnu sikrere på et stort og rettidigt udvalg til konkurrencedygtige priser. 

Coop Norges udfordringer

  • Ændret forsyningsstruktur i et marked, der strækker sig over mere end 2.500 km fra Oslo til Nordkap
  • Ændret varesammensætning og øget befolkningstæthed i centrale dele af landet
  • Ønske om effektivisering af hele lagerdriften

Løsning

  • Nyt centrallager, der samler Coops aktiviteter inkl. nyt SCM-setup for Coop i hele Norge
  • Kapacitet til 500.000 pluk i døgnet
  • Betjening af 300 lastbiler i døgnet
  • 52.000m2 lager svarende til syv fodboldbaner
  • Fem klimazoner til forskellige varetyper
  • Fokus på energibesparelser og ergonomi

Mere fra Langebæk A/S

Langebæk A/S

www.langebaek.com

Langebæk er et supply chain-konsulenthus med stærke operationelle kompetencer. Hos os får du rådgivning om optimalt vareflow i forsyningskæden på alle niveauer og i øjenhøjde. Har I brug for sparring til effektivisering af jeres virksomhed inden for SCM, lagerindretning, produktion, materialeflow, distributionsnetværk og de derti…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere