Selv højere løn lokker ikke logistikarbejdere: Siger op i frygt for corona

Omikron spreder sig, og det samme gør frygten blandt logistikarbejdere. Chauffører såvel som skibsmandskab siger deres job op for at undgå smitte og karantæne. Derfor tyder det på endnu et turbulent år for globale forsyningskæder.

Alex International Transport 94 SRL har hævet lønningerne for sine lastbilchauffører med 30 procent de seneste tre år for at holde på sine ansatte. Foto: Bernard Bodo / 123RF.

17.01.2022

SCM.dk

Det er et voksende problem for vognmænd og rederier at skaffe veluddannet arbejdskraft – og bare arbejdskraft i det hele taget. For coronapandemien har fået et voksende antal chauffører og søfolk til at holde igen med at tegne nye kontrakter.

Det skriver Supply Chain Brain.

”Lange timer på vejene, at sove i førerhuset og ikke at vide om de mennesker, du interagerer med, har virussen. Lastbilkørsel er ikke særlig attraktivt længere. Jeg ser bag mig, men ser ikke den kommende generation af lastbilchauffører. Pandemien har gjort arbejdet meget utiltrækkende”, siger Alex Constantinescu, der er adm. direktør i Alex International Transport 94 SRL, der leverer fødevareprodukter på tværs af Europa.

Virksomheden har været nødt til at hæve lønningerne over de sidste par år for at holde på medarbejderne. Faktisk er lønnen steget med hele 30 procent over blot tre år. Men det er stadig ikke nok at løse alle Constantinescus problemer. Chaufførmanglen fortsætter med at være et problem.

Hos International Road Transport Union vurderer man, at det er hver femte chaufførstilling, der ikke bliver besat, mens man i Storbritannien har mistet hver fjerde chauffør siden 2019 – også hjulpet på vej af Brexit.

Søfolk mangler vacciner

Blandt søfolk er forholdene ikke meget bedre. Pandemien betød tidligere, at besætningerne ikke kunne komme i land, blive skiftet ud og komme hjem til deres familier, når deres kontrakt udløb, fordi restriktionerne gjorde det umuligt.

Mindet om de umulige forhold holder mange søfolk fra at tage til søs igen. Hos Western Shipping Pte Ltd er det 20 procent af 1.000 søfolk, der ikke vil tilbage til søs, mens det hos Anglo-Eastern Univan Group er 5 procent af 30.000, der ikke vil gentegne deres kontrakt.

Læs også: Coronaudbrud presser nu også luftfragtspriserne i vejret

Men corona spænder også ben for rederiernes forretning på anden vis. Skibsejere og befragtere sætter krav om vaccination blandt besætningerne, men det er kun under halvdelen af søfolk fra Indien og Filippinerne, hvor en stor del af søfolk kommer fra, der har fået sine to stik.

”Selv før corona var det svært at få den rette person med den rette erfaring og træning ombord på et skib. Så i dag må vi gå på kompromis. Det bekymrer mig, for det gør intet godt for sikkerheden ombord på skibene”, siger Bjorn Hojgaard, der er adm. direktør af Anglo-Eastern Univan.

- KCP

SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

18.04.2025SCM.dk

Dollaren vakler: Investorer flygter ikke længere mod USA i krisetider

17.04.2025SCM.dk

Klimakrisen vokser mens danskerne vender blikket mod trusler udefra

15.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Automatiseret sengetransport på NAU

11.04.2025PALOMAT

Sponseret

PALOMAT® tager på tysk messe og slår salgsrekord

11.04.2025SCM.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

11.04.2025SSI Schäfer

Sponseret

SSI SCHÄFER og Geek+ leverer innovativ logistikløsning til Dr. Max

10.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Brancheindsigt og perspektiver ved Odense Robotics Årsmøde

09.04.2025SCM.dk

Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

SCANLOX ApS
Messe
Innovationboard hos Mazak

Opdag, hvordan automation kan optimere jeres logistik, og mød eksperterne, der giver svar på alle jeres spørgsmål.

Dato

24.04.2025

Tid

09:30

Sted

Mazak Danmark, Stensgårdvej 7, B, 5500 Middelfart

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, om du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001 Intern Auditor

Bliv ISO 9001 Intern Auditor

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online