17.01.2022  |  Branchenyt

Selv højere løn lokker ikke logistikarbejdere: Siger op i frygt for corona

Omikron spreder sig, og det samme gør frygten blandt logistikarbejdere. Chauffører såvel som skibsmandskab siger deres job op for at undgå smitte og karantæne. Derfor tyder det på endnu et turbulent år for globale forsyningskæder.

Det er et voksende problem for vognmænd og rederier at skaffe veluddannet arbejdskraft – og bare arbejdskraft i det hele taget. For coronapandemien har fået et voksende antal chauffører og søfolk til at holde igen med at tegne nye kontrakter.

Det skriver Supply Chain Brain.

”Lange timer på vejene, at sove i førerhuset og ikke at vide om de mennesker, du interagerer med, har virussen. Lastbilkørsel er ikke særlig attraktivt længere. Jeg ser bag mig, men ser ikke den kommende generation af lastbilchauffører. Pandemien har gjort arbejdet meget utiltrækkende”, siger Alex Constantinescu, der er adm. direktør i Alex International Transport 94 SRL, der leverer fødevareprodukter på tværs af Europa.

Virksomheden har været nødt til at hæve lønningerne over de sidste par år for at holde på medarbejderne. Faktisk er lønnen steget med hele 30 procent over blot tre år. Men det er stadig ikke nok at løse alle Constantinescus problemer. Chaufførmanglen fortsætter med at være et problem.

Hos International Road Transport Union vurderer man, at det er hver femte chaufførstilling, der ikke bliver besat, mens man i Storbritannien har mistet hver fjerde chauffør siden 2019 – også hjulpet på vej af Brexit.

Søfolk mangler vacciner

Blandt søfolk er forholdene ikke meget bedre. Pandemien betød tidligere, at besætningerne ikke kunne komme i land, blive skiftet ud og komme hjem til deres familier, når deres kontrakt udløb, fordi restriktionerne gjorde det umuligt.

Mindet om de umulige forhold holder mange søfolk fra at tage til søs igen. Hos Western Shipping Pte Ltd er det 20 procent af 1.000 søfolk, der ikke vil tilbage til søs, mens det hos Anglo-Eastern Univan Group er 5 procent af 30.000, der ikke vil gentegne deres kontrakt.

Læs også: Coronaudbrud presser nu også luftfragtspriserne i vejret

Men corona spænder også ben for rederiernes forretning på anden vis. Skibsejere og befragtere sætter krav om vaccination blandt besætningerne, men det er kun under halvdelen af søfolk fra Indien og Filippinerne, hvor en stor del af søfolk kommer fra, der har fået sine to stik.

”Selv før corona var det svært at få den rette person med den rette erfaring og træning ombord på et skib. Så i dag må vi gå på kompromis. Det bekymrer mig, for det gør intet godt for sikkerheden ombord på skibene”, siger Bjorn Hojgaard, der er adm. direktør af Anglo-Eastern Univan.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere