Selv de bedste algoritmer har svagheder

ChatGPT og andre løsninger baseret på kunstig intelligens buldrer afsted. Men selv de mest succesfulde algoritmer har begrænsninger. Forskere på Københavns Universitet har som de første i verden påvist matematisk, at bortset fra simple problemer er det ikke muligt at lave algoritmer, som altid er stabile. Studiet kan føre til retningslinjer for, hvordan man skal teste algoritmer bedre og minder os om, at maskiner trods alt ikke har menneskelig intelligens.

Forskerne har skabet et sprog, som kan bruges til at tale om svaghederne i algoritmer til kunstig intelligens. Det kan måske føre til udvikling af nogle retningslinjer for, hvordan man skal teste sine algoritmer bedre.. Foto: 123rf.com

15.01.2024

SCM.dk

Maskiner fortolker skanningsbilleder bedre end lægerne, hjælper os med at forstå fremmede sprog, og snart kan de formentlig styre biler mere sikkert end vi selv. Men selv de bedste algoritmer har svagheder. En forskningsgruppe på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, afdækker dem.

Tænk på en selvkørende bil, der aflæser et vejskilt. Hvis nogen har sat et klistermærke på skiltet, vil det ikke forhindre et menneske i at forstå skiltet. Men en maskine kan let blive hylet ud af den, fordi skiltet nu er anderledes end de, som den er blevet trænet til at afkode.

”Vi vil gerne have, at algoritmerne er stabile. Det vil sige, at selvom input ændrer sig en lille smule, skal resultatet gerne være næsten det samme. I virkelighedens verden forekommer der alle mulige former for støj, som mennesker er vante til at lukke ude, men som kan forvirre maskinerne”, siger professor Amir Yehudayoff, der leder forskningsgruppen.

Som de første i verden har gruppen sammen med udenlandske forskere påvist matematisk, at bortset fra simple problemer er det ikke muligt at lave algoritmer, som altid er stabile, til brug for Machine Learning. Den videnskabelige artikel med beviset blev optaget på Foundations of Computer Science (FOCS), en af verdens førende konferencer for teoretisk datalogi.

”Jeg vil gerne understrege, at vi ikke har arbejdet direkte med selvkørende biler, men dette virker umiddelbart som en problemstilling, der er for kompleks til, at algoritmerne altid kan være stabile”, siger Amir Yehudayoff, og tilføjer, at den konstatering ikke nødvendigvis har store konsekvenser for udviklingen af selvkørende biler:

”Hvis algoritmen kun fejler under nogle få, meget specielle forhold, vil det måske være til at leve med. Det er straks værre, hvis der er en stor samling af forhold, hvor der sker fejl”.

Desværre kan den videnskabelige artikel ikke bruges af industrien til at finde fejl i algoritmerne. Det har dog heller ikke været meningen, forklarer professoren:

”Vi skaber et sprog, som kan bruges til at tale om svaghederne i algoritmer til Machine Learning. Det kan måske føre til udvikling af nogle retningslinjer for, hvordan man skal teste sine algoritmer. Og på langt sigt kan det måske også betyde, at der vil blive udviklet bedre og mere stabile algoritmer”.

En mulig anvendelse kan være til test af algoritmer, der skal beskytte retten til privatliv.

”En virksomhed hævder måske, at den har udviklet en fuldstændig sikker måde at beskytte brugernes digitale privatliv. For det første kan vores metodik muligvis påvise, at metoden ikke er fuldstændig sikker, og for det andet kan den finde svagheder”, siger Amir Yehudayoff.

Artiklens bidrag er dog først og fremmest teoretisk, og det er især det matematiske indhold, som er nyskabende, tilføjer han:

”Intuitivt kan vi godt forstå, at en stabil algoritme er en, der stadig virker nogenlunde som før, når der bliver tilsat lidt støj. Ligesom med vejskiltet, der har fået sat et klistermærke på. Men som teoretiske dataloger har vi brug for en klar definition, så vi kan beskrive problemet i matematisk sprog. Præcis hvor meget støj skal algoritmen kunne modstå, og hvor tæt skal algoritmen være på at levere det samme resultat som uden støj, for at vi betragter den som stabil? Det er det, som vi har givet et bud på”.

Læs også: It-sikkerhed i forsyningskæden kræver ny adfærd

Den videnskabelige artikel har skabt stor interesse blandt fagfællerne inden for teoretisk datalogi, men ikke fra tech-industrien. Ikke endnu da.

”Der er altid en vis forsinkelse fra ny teoretisk erkendelse til interesse i forbindelse med bestemte anvendelser”, siger Amir Yehudayoff og tilføjer med et smil:

”Og nogle teoretiske erkendelser ender simpelthen med at gå i glemmebogen”.

Det gælder dog ikke i dette tilfælde forudser han:

”Machine Learning vinder stadig mere frem, og det er vigtigt at huske, selv de løsninger, der har stor succes i den virkelige verden, stadig har deres begrænsninger. Nogle gange virker maskinerne næsten som om, at de er i stand til at tænke, men de har trods alt ikke menneskelig intelligens. Det er vigtigt at være bevidst om”.

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

21.02.2025SCM.dk

IT-trusselsbilledet er fortsat på et konstant højt niveau

20.02.2025SCM.dk

Stor donation styrker AU’s forskning i digitale tvillinger

04.02.2025SCM.dk

Ny rapport: GenAI-revolution sender virksomheders klimaaftryk i vejret

04.02.2025SCM.dk

Nyt højteknologisk udstyr skal forbedre overfladebelægninger

03.02.2025SCM.dk

Brintrør til Tyskland rykker tættere på virkelighed

03.02.2025SCM.dk

Danskernes onlinehandel nåede nye højder i december

31.01.2025SCM.dk

Cybersikkerhed og cyberrisici vil præge verdens virksomheder i 2025

29.01.2025AGR

Sponseret

Bliv Klar til Fremtidens Forsyningskæde: Indsigt og Strategier til 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online