Magasin

SCM+Logistik 04.2024

SCM.dk

Genindustrialisering og ESG

Det er slut med ’go east’ for at producere til lave omkostninger. Efter i årtier at have investeret i produktion offshore vender vestlige virksomheder nu i stor stil investeringerne mod genopbygning af lokal og regional produktion. Det fastslår ny rapport fra Capgemini Research Institute, der også viser, at nordiske selskaber de næste tre år vil investere over 620 milliarder kroner genindustrialisering. Begrebet ’genindustrialisering’ dækker over en rekonfigurering af de globale forsyningskæder og produktionskapacitet set med europæiske og amerikanske briller. Fokus er her at etablere og styrke produktion og forsyningskæder lokalt (domestic) og regionalt (near shore).

Frem mod 2027 vurderer Cap Gemini, at andelen af offshore-produktion hos europæiske og amerikanske virksomheder vil falde til 17 procent - fra 35 procent i 2021. Og i 2027 vil lokal og regional produktion udgøre halvdelen af produktionskapaciteten i Vesten.

Genindustrialisering er en del af megatendensen ’resiliens i forsyningskæden’. To andre megatendenser omfatter ’nye digitale teknologier’ som for eksempel generativ kunstig intelligens og ’bæredygtighed’. Vi bringer i dette magasin et tema om kunstig intelligens i værdikæden, hvor vi blandt andet ser på, at der stadig er lang vej til udbredt og konkret anvendelse af den nye teknologi.

Dansk erhvervsliv består ifølge Danmarks Statistik målt på antal virksomheder af 99,7 procent såkaldt SMV’er, som Danmarks Statistik definerer som virksomheder med færre end 250 ansatte. Danfoss tilhører andelen af 0,3 procent af store virksomheder, og Danfoss har drevet af EU-reguleringer og stigende markedskrav et meget stort fokus på ESG og tilhørende rapportering. Men virksomheden har erfaret, at mens nogle danske leverandører er ganske modne på en ESG-skala, så er der mange andre, der både mangler viden og fokus på ESG-arbejdet.

”Vi har derfor besluttet at bidrage til at løfte både viden og opmærksomhed blandt vores leverandører, og derfor er det en prioritet for os, at vi gennem forskellige tiltag såsom webinarer og kurser i ESG i endnu højere grad rækker ud til og samarbejder med vores leverandører omkring ESG-tiltag samt -rapportering”, fortæller Wioleta Smed Mortensen, som er ESG Procurement Director i Danfoss Climate Solutions.

Dyk ind i magasinet og læs mere.

Andre relevante filer