Magasin

SCM+Logistik 01.2025

SCM.dk

4 mennesker fryser i skoven

”4 mennesker fryser i skoven. Én får idéen: Vi laver ild! En anden eksekverer: Jeg tænder bålet! Den tredje knokler: Jeg samler brænde! Den fjerde holder vagten: Jeg sørger for, at ilden ikke går ud, mens I sover!”. Sådan skriver fremtidsforsker Anne Skare Nielsen på Linkedin den 3. marts. Hendes skriv fortsætter med at stille skarpt på, hvordan vi mennesker kan vælge mellem samarbejde, tillid, mistillid, konflikter, risici og så videre.

Vi bringer i dette magasin et tema om handelsbarrierer og risikostyring. Fordi den nuværende geopolitiske situation i verden skaber store udfordringer for forsyningskæder og begrænser handel samt kommerciel aktivitet. Desværre er den naturlige reaktion på geopolitisk risiko sjældent hjælpsom.

Supply chain lederens instinkt tilsiger ham eller hende at fokusere på de potentielle negative konsekvenser af geopolitiske risici. Det er bare en iboende reaktion hos mange supply chain ledere, som er betinget af traditioner og historik. Men tiden er måske moden til at anlægge en mere nuanceret og proaktiv tilgang til geopolitiske risici.

Den naturlige reaktion på at afbøde geopolitisk risiko er at operere inden for ’tillidsgrænser’, som er geografiske områder, der betragtes som sikre for forretningsdrift. IMF har beregnet, at efter Ruslands invasion af Ukraine faldt handel og udenlandske direkte investeringer (FDI) mellem en USA-orienteret blok og en Kina-orienteret blok med henholdsvis cirka 12 procent og 20 procent. Disse mønstre gælder også, når USA og Kina udelukkes fra analysen.

Det er let at fokusere på en sikker, isoleret tilgang, hvor operationerne holdes inden for en enkelt blok. Denne tilgang kan dog begrænse vækstmuligheder, da det ikke altid vil være muligt at opretholde adgang til globale markeder og samtidig levere varer fra én blok.

Anne Skare Nielsen slutter sit glimrende blogindlæg på Linkedin af med: ” Så bliv ved med at lyse op i mørket, min ven. Når bålet går ud bliver det mørkt og koldt, men så tænder vi det sgudda igen. Og husk dig selv på - hver eneste dag: Vi hedder humankind af en årsag”.

Andre relevante filer