26.03.2021 | Produktion
SCM Agendaen #8– Produktionsplanlægning i et strategisk perspektiv
Et solidt og brugervenligt planlægningsværktøj er et væsentligt element i at sikre en konkurrencedygtig supply chain. Flere oplever dog problemer med, at deres planlægningssystemer står i vejen for at servicere kunderne som lovet. Der er behov for, at produktionsplanlægning udvikler sig fra et ofte ukendt område for topledelser til, at området bliver anerkendt som det strategiske aktiv, det reelt er. Hør om ledelsesfokus, medarbejderengagement, system og valide data i denne podcast, der er sponsoreret af ROB-EX A/S.
Produktionsplanlægning er ofte en udfordring blandt produktionsvirksomheder. Produktionen performer f.eks. ikke tilfredsstillende på én eller flere parametre som eksempelvis på overholdelse af leveringstider, ligesom det også kan være en tung proces at planlægge, eller der ganske enkelt mangler overblik. Nogle steder har produktionsplanlægningen slet ikke fulgt med tiden. Produktionsplanlægning bør anses som et strategisk aktiv, idet der typisk er store værdier i spil i form af maskiner, materialer og medarbejdere, som har direkte konsekvens for virksomhedens goodwill.
Podcast-værterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har taget podcast-udstyret med til ROB-EX A/S i Odense, hvor de har selskab af administrerende direktør Hans Jørgen Lynggaard og kommerciel direktør Jesper Larsen.
Podcasten handler om, hvordan virksomheders konkurrenceevne kan forbedres gennem brug af produktionsplanlægningssoftwaret ROB-EX Scheduler. Der reflekteres over de udfordringer, der mødes med planlægningsopgaver i produktionsvirksomheder, samt hvorledes en implementering af ROB-EX Scheduler kan bidrage til bedre performance som forbedret leveringsevne og kapacitetsudnyttelse og reduceret lagerbinding samt omfang af overarbejde via det visuelle planlægningssoftware. I tillæg til de konkrete fordele ved at implementere planlægningssystemet drøftes også oplevede barrierer i beslutningsprocessen. Behovet for forbedret produktionsplanlægning sættes endelig i kontekst af Sales & Operations Planning, øget lokal produktion og for ”lean’ede” lagre som følge af en styrket indsats på supply chain resilience.
All-in-one vs. best-of-breed software
Jesper Larsen fortæller om forskellen mellem all-in-one vs. best-of-breed software. All-in-one dækker over brede løsninger, der søger at løse langt de fleste, hvis ikke alle opgaver. Disse integrerede systempakker kendes især indenfor ERP. Modsætningen er best-of-breed, der kan oversættes til “bedst til opgaven”, og som udbydes af specialistudviklere, der har fokus på én opgave. ROB-EX Scheduler er et best-of-breed produkt. Nogle af de vigtigste valg, man skal træffe som leder, handler om valg af forretningssystemer eller de IT-løsninger, der skal understøtte og styrke forretningen. Valget har ofte store konsekvenser, ikke blot målt på direkte omkostninger til indkøb og implementering, men også for virksomhedens drift. Fejlkøb af IT har kostet mange virksomheder store summer.
Styrket konkurrenceevne gennem realtidsbaseret planlægning
Hans Jørgen Lynggaard forklarer, at en investering i et planlægningssystem som ROB-EX Schduler hurtigt kan levere en attraktiv business case med en kort return on investment (ROI) gennem sparet tid i administration (ugentlige halvlange møder med flere deltagere) og styrket toplinje gennem pålidelig leveringsevne samt bedre bundlinje gennem omkostningsreduktion. Gennem implementering af kerneløsninger i korte projektforløb opnås der et grundlag for at kunne træffe hurtige beslutninger på et oplyst grundlag. Det er nemt at lave ”hvad-nu-hvis” analyser; der skabes et klart og visuelt overblik for alle i virksomheden, og der sikres en optimal ressourceudnyttelse, fordi det er nemt løbende at foretage justeringer i en dynamisk hverdag.
Deltagere:
• Hans Jørgen Lynggaard, administrerende direktør, og Jesper Larsen, kommerciel direktør, ROB-EX A/S.
• Værter: Podcast redaktører professor Jan Stentoft, SDU i Kolding og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, SDU i Kolding.
Podcasten er gratis tilgængelig for alle med en smartphone via podcast apps som Apple Podcast, Google Podcasts og Pocket Cast.
Denne artikel er en del af temaet Tema om planlægning 2021
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.