26.04.2022 | Lager & distribution
SCM Agendaen #14 – Bæredygtige lagerløsninger
Bæredygtighed er blevet et vigtigt emne i virksomheders processer med investeringer i nye automatiserede lagerstyringssystemer. Her er det afgørende med et samspil mellem beslutningstagere og de operationelle medarbejdere, der skal arbejde med de nye systemer. Podcasten er sponseret af Langebæk.
Podcast-værterne får en snak med Rudi Kjeldsen (t.v.) fra Langebæk A/S om bæredygtige lagerløsninger.
Bæredygtighed eller sustainability er for alvor kommet på topledelsesagendaerne i alle typer virksomheder. Den globale opvarmning har sat fokus på reduktion af CO2 gennem forskellige tiltag som brug af grønne energikilder, genanvendelse af materialer f.eks. gennem cirkulær økonomi og reduktion af madspild. Undersøgelser blandt danske virksomheder viser, at sustainability for alvor er blevet et konkurrenceparameter, og at man anser det for en meget vigtig del af den overordnede strategi. Bæredygtighed spiller også en vigtig rolle for virksomheder, der investerer i automatiserede lagersystemer, hvad enten der er tale om en nybygning med nyt udstyr eller nyt udstyr i eksisterende faciliteter. Som leverandør af lagerstyringssystemer er det vigtigt at komme med så tidligt som muligt i processen for at sikre, at bæredygtighedselementet får sit synlige aftryk i den business case, der skal leveres for at understøtte et projekt.
Podcast-værterne Tina Højrup Kjær og Jan Stentoft har inviteret seniorkonsulent Rudi Kjeldsen fra Langebæk til en snak om bæredygtige lagerløsninger.
Tænk bæredygtighed når I automatiserer
Podcasten handler om, hvorfor bæredygtighed er vigtig at få indtænkt i projekter omkring automatiserede lagerstyringssystemer. Langebæk arbejder både med handprint og footprint, hvor handprint er det aftryk, virksomheden kan påvirke i kundernes løsninger, og footprint er det, Langebæk som konsulenthus laver. I podcasten fortæller Rudi Kjeldsen om, hvordan de arbejder med FN’s verdensmål sammen med kunder og leverandører, så kunderne opnår den for dem bedste lagerløsning. Bæredygtighed er ikke for den enkelte virksomhed, men for alle virksomhederne i forsyningskæden. Endelig tales der om forskellige typer af kundeprojekter, som på hver sin måde får indtænkt bæredygtighed samt vigtigheden af at tænke langsigtet i planlægningen af projekterne.
Sustainability – en del af Langebæks tekniske løsninger
Langebæk har flere forskellige typer projekter, som direkte eller indirekte har med bæredygtighed at gøre. ”Vi har lige set på projekter, hvor vi har undersøgt muligheden for at nedbringe udledningen af CO2 på last mile, og vi har også projekter, som undersøger, hvorvidt der kan nedbringes spild i de interne forsyningskæder”, fortæller Rudi Kjeldsen.
I forhold til automatiserings-, lager og distributionscenterprojekter bruges der målinger på CO2 emissioner – før og efter, som indikator på, hvor langt kunden operationelt kan komme med de mulige løsninger for fremtidige lagerløsninger. ”Vi ser på baseline og sammenholder det med de nye potentielle løsninger. Og det fører vi så over i en businesscase, hvor bæredygtighed dermed også er inkluderet.” siger Rudi Kjeldsen. Så fokus kan være på, hvor meget energi det fremtidige system skal bruge kontra den løsning, man har i dag, samt hvor mange medarbejdere, der skal bruges i den nye effektive løsning. Den nye løsning skal gøre virksomheden mere produktiv og derved mindske CO2 aftrykket.
Vil du også sponsere en podcast på SCM.dk?
Podcasts kan være initieret og drevet af SCM.dk’s redaktion eller gennemføres med betaling fra en partner, hvor denne spiller en rolle i podcasten.
• Invitér dine kunder eller relevante kilder.
• SCM.dk sørger for alt omkring produktionen: Udstyr, lokaler, redaktionel disponering, vært, planlægning, redigering og udgivelse.
• Alt stemmes overens med kunden.
• Alle podcasts udgives på SCM.dk og distribueres og markedsføres via ugentlige nyhedsbreve, magasinet og gennem Spotify, Apples Podcast App og Google Podcast m.fl.
Hvis din virksomhed ønsker at diktere agendaen i en podcast så ring og hør mere hos Per Christensen på +45 53731373 eller skriv på pc@horisontgruppen.dk.
Vigtige forhold i beslutningsprocessen
Det er vigtigt i den sammenhæng at fokusere på, hvem der driver den bæredygtige agenda hos kunden. ”Langebæk er relativt operationelt orienteret. Langebæk er ikke et management consultant hus, og vi udarbejder derfor sjældent vækststrategier eller strategier for kunden som sådan”, siger Rudi Kjeldsen.
Langebæk kommer ind lidt senere i processen, når der skal eksekveres på denne her vækststrategi, og derfor skal der f.eks. ses på deres lager- og logistiksystemer. På det operationelle niveau er bæredygtighed ikke så meget på agendaen. Bæredygtighed er noget, der arbejdes med andre steder hos kunden eller i specialiserede afdelinger.
”Vi oplever, at operation kan fanges i et dilemma med at blive målt på lønsomhed, men at der samtidig også pludselig kommer krav om bæredygtighed. Vi ser, at dialogen ofte kommer for sent, når man fra den øverste ledelses side har drøftet bæredygtige løsninger/ambitioner eller nødvendighed til, at det siver ned i organisationen til det operationelle niveau. Og her stiller vi så spørgsmålene - hvor har I tænkt bæredygtighed ind i løsningen? Hvor parate er det operationelle niveau til at tage fat i bæredygtighed? Det er jo et fælles ansvar – både top down og bottom up”, siger Rudi Kjeldsen.
Deltagere:
• Seniorkonsulent Rudi Kjeldsen, Langebæk.
• Værter: Podcast redaktører professor Jan Stentoft, SDU Kolding og kommunikationskonsulent Tina Højrup Kjær, SDU Kolding.
Podcasten er gratis tilgængelig for alle med en smartphone via podcast apps som Apple Podcast, Google Podcasts og Pocket Cast.
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.